کد خبر : 1161
تاریخ انتشار : شنبه 24 تیر 1402 - 23:05

مهندس سیدحسین میرافضلی

کلاف سرگردان پترول در سود آوردن کردن پتروشیمی ایلام

کلاف سرگردان پترول در سود آوردن کردن پتروشیمی ایلام
وزیر محترم نفت می بایست با تصمیم مدبرانه جلو تضییع بیشتر منافع و منابع ملی را بگیرند و سهامداران پترول را از گردابی که در آن گرفتار شده اند نجات بخشند. حتی اگر اجرای طرح توسعه میدان تنگ بیجار و باباقیر صدمیلیون دلار نیز هزینه داشته باشد وزارت نفت می بایست به سرعت منابع مورد نیاز را متناسب با پیشرفت پروژه تامین نمایند

سرمایه گذاری در پتروشیمی ایلام یکی از مهمترین سرمایه گذاری های شرکت سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی خلیج فارس(پترول) می باشد.  این واحد در سال ۱۳۹۹ به بهره برداری رسید و قادر است سالانه ۴۵۸ هزار تن اتیلن، ۱۲۴ هزار تن پروپیلن، ۱۳۲ هزار تن بنزین پیرولیز و ۳۳ هزار تن سوخت مایع تولید نماید. برای احداث مجتمع پتروشیمی ایران و صنایع پائین دست آن حدود یک میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام شده است با این وجود واحد الفین پتروشیمی ایلام در مجموع با ظرفیت بین ۴۰ تا ۵۰ درصد در سال تولید می کند و با این ظرفیت این شرکت به ورشکستگی کامل خواهد رسید و قادر به بازپرداخت بدهی های سنگین خود نخواهد بود.  از جمله دلایل اصلی عدم رسیدن به ظرفیت اسمی تولید بصورت پایدار،  عبارتند از:

  • عدم تامین خوراک توسط پالایشگاه گاز ایلام
  • عدم تامین آب مورد نیاز خصوصا در ماه های گرم سال

خوراک واحد الفین سالانه ۲۳۳ هزار تن اتان، ۳۲۸ هزار تن برش سه‌کربنه و سنگین‌تر و ۳۹۱ هزار تن برش پنج‌کربنه و سنگین‌تر است که می بایست از طریق پالایشگاه گاز ایلام تامین شود. اما پالایشگاه گاز ایلام قادر به تامین خوراک مورد نیاز پتروشیمی ایلام نمی باشد در حالی که سرمایه گذاران پترول با اتکا به ظرفیت تولید پالایشگاه گاز ایلام جهت تامین خوراک سرمایه گذاری سنگین یک میلیارد دلاری را انجام داده اند. پالایشگاه ایلام به جد تمایل دارد کل نیاز پتروشیمی ایلام را تامین کند اما این پالایشگاه با وجود ظرفیت های بالای نصب شده صرفا قادر به تامین حدود  ۵۰درصد خوراک خود از طریق میدان گازی تنگ بیجار می باشد و  شرکت نفت مناطق مرکزی با وجود وعده های متعدد نتوانسته خوراک مورد نیاز این پالایشگاه را از میدان تنگ بیجار و باباقیر و سایر میادین گازی آن منطقه تامین نماید تاخیر شرکت نفت مرکزی در اجرای طرح های توسعه ای در میادین ذکر شده منجر به هزینه ها و عدم النفع سنگین برای کشور و سهامداران پترول گردیده  و با ادامه این شرایط پتروشیمی ایلام عامل سقوط سهام پترول و خسارتهای سنگین به این هلدینگ خواهد بود.

عدم تصمیم وزیر محترم نفت جهت تامین منابع مالی مورد نیاز طرح توسعه میادین گازی ذکر شده و تاخیرهای پی در پی جهت تامین خوراک پالایشگاه گاز ایلام منجر به خسارتهای بسیار سنگینی شده و نباید چنین روندی تداوم یابد. وزیر محترم نفت می بایست با تصمیم مدبرانه جلو تضییع بیشتر منافع و منابع ملی را بگیرند و سهامداران پترول را از گردابی که در آن گرفتار شده اند نجات بخشند.

حتی اگر اجرای طرح توسعه میدان تنگ بیجار و باباقیر صدمیلیون دلار نیز هزینه داشته باشد وزارت نفت می بایست به سرعت منابع مورد نیاز را متناسب با پیشرفت پروژه تامین نمایند چرا که هزینه تاخیر در اجرای این پروژه ملی چند صد میلیون دلار در سال است در کنار هزینه  از دست دادن اعتماد صدها هزار نفر سهامداران  هلدینگ بزرگ خلیج فارس و پترول به کارآمدی وزارت نفت در حل مشکلات اجرائی مرتبط با منافع ملی و سهامداران شرکتهای وابسته

بیشتر بخوانید:  «اکبر اسمعیلی» مدیرعامل جدید پتروشیمی ارومیه شد

در صورت تامین خوراک پالایشگاه ایلام این پالایشگاه خوراک های مورد نیاز پتروشیمی ایلام را تامین خواهد نمود و پتروشیمی ایلام به ظرفیت اسمی تولید دست خواهد یافت. با افزایش تولید و فروش پتروشیمی ایلام این شرکت قادر خواهد شد بدهی سنگین خود به پالایشگاه ایلام و سایر شرکتهای طرف قرارداد را پرداخت نماید و این شرکت در مسیر پویایی و رشد قرار خواهد گرفت.

 

دومین مانع؛  تامین آب مورد نیاز پتروشیمی ایلام در ماه های گرم سال است

مشکل تامین آب در ماه های گرم سال با چند پروژه اصلاحی قابل حل است که عبارتند از:

  • تکمیل پروژه انتقال آب سد به مجتمع پتروشیمی ایلام
  • تکمیل پروژه انتقال پساب فاضلاب ایلام
  • استفاده بیشتر از فن های خنگ کننده با هوا جهت عملیات خنک سازی

در شرایط کنونی حتی با حل مشکل تامین خوراک، پتروشیمی ایلام به دلیل کمبود آب مورد نیاز، در ماه های گرم سال مجبور به کاهش ظرفیت تولید می باشد و به دنبال آن پالایشگاه ایلام نیز مجبور به کاهش ظرفیت تولید یا سوزاندان بخش قابل توجهی از گازهای ارسالی به پالایشگاه ایلام خواهد شد لذا ضرورت دارد همزمان با حل مشکل تامین خوراک پالایشگاه ایلام مشکل کاهش تولید در ماه های گرم بطور کامل مرتفع گردد و هلدینگ خلیج فارس به عنوان سهامدار اصلی پترول سرمایه گذاری و پیگیری  لازم را در این خصوص بعمل آورد. در صورت تامین منابع و پیگیری جدی و مستمر،  این مشکل با هزینه نه چندان زیاد و در مدت کوتاه قابل حل است.

نگارنده: مهندس سیدحسین میرافضلی

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.