کد خبر : 17388
تاریخ انتشار : یکشنبه 17 تیر 1403 - 14:26

کارنامه سودآوری پالایشگاه‌ها در ۱۴۰۲

سقوط سودآوری پالایشی‌ها

سقوط سودآوری پالایشی‌ها
نگاهی به گزارش‌های مالی شرکت‌های پالایشی در سال 1402 نشان می‌دهد، افزایش هزینه‌ها سبب نزولی شدن سودآوری پالایشگاه‌ها شده است. این گزارش وضعیت درآمدزایی و سودآوری پالایشگاه‌های بورسی را مورد بررسی قرار داده است.

به گزارش اختصاصی انرژی پرس، با انتشار صورت‌های مالی سالانه پالایشگاه‌های بورسی مشخص شد که اوضاع سودآوری نفتی‌ها در وضعیت وخیمی قرار گرفته و روزبه‌روز با کاهش سودسازی روبه‌رو می‌شوند. چرا که افت کرک اسپردها محصولات این شرکت‌ها را ارزان‌ کرده و در سمت دیگر نیز نرخ خوراک این شرکت‌ها ارزان نشده است. همین موضوع سبب شد تا تنها یک پالایشگاه از ۶ پالایشگاه بورسی با رشد سودآوری روبه‌رو شود.

به این ترتیب باید گفت مجموع ۶ پالایشگاه بورسی در سال گذشته موفق شدند هزار و ۱۷۸ همت درآمدزایی کنند که در مقایسه با درآمد هزار و ۷۶ همتی سال گذشته حدود ۹.۵ درصد افزایش داشته است. این در حالی‌ست که مجموع درآمد پالایشگاه‌ها در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ کاهش داشته است.

همچنین نگاهی به صورت‌های مالی سالانه پالایشگاه‌های بورسی نشان می‌دهد این ۶ شرکت پالایشی مجموعا ۹۵ هزار و ۸۲۵ میلیارد تومان سودآوری داشتند که نسبت به سال ۱۴۰۱ بیشتر از ۲۴ درصد کاهش داشته است.

با این حساب باید دید کدام پالایشگاه‌های بورسی بیشترین افزایش را در درآمدزایی و سودآوری خود ثبت کرده‌اند؟

بیشترین افزایش درآمد سالانه نفتی‌ها

طبق جدولی که از درآمدزایی پالایشگاه‌ها آورده شده است، تمامی پالایشگاه‌های بورسی در سال ۱۴۰۲ موفق به افزایش درآمد خود شده‌اند. در این میان اما دو پالایشگاه اصفهان و شیراز گوی سبقت را از رقبای خود ربودند.

نگاهی به صورت‌های مالی سالانه پالایشگاه‌های بورسی نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۲ پالایش نفت اصفهان با افزایش ۲۰ درصدی درآمد سالانه، بهترین عملکرد را از نظر درآمدزایی میان رقبای خود به عمل آورده است. پالایشگاه شیراز نیز دیگر پالایشگاه موفق در زمینه درآمدزایی سال ۱۴۰۲ بود. به طوری که درآمد این شرکت از ۴۸ همت در سال ۱۴۰۱ با رشد حدود ۱۹ درصدی به ۵۷ همت در سال ۱۴۰۲ رسیده است.

بیشترین افزایش هزینه تولید پالایشی‌ها در سال ۱۴۰۲ (بهای تمام شده)

بررسی بیشتر صورت‌های مالی سال ۱۴۰۲ پالایشگاه‌های بورسی نشان می‌دهد دو شرکتی که بیشترین رشد درآمد را داشتند، بیشترین افزایش بهای تمام شده را نیز از آن خود کردند. چرا که افزایش مقدار فروش طبیعتا رشد هزینه‌ها را نیز در بر دارد. بدین ترتیب پالایشگاه شیراز با رشد ۲۵ درصدی و اصفهان با رشد ۲۴.۱ درصدی «بهای تمام شده محصولات فروش رفته» خود دو شرکتی بودند که رتبه یک و دو بیشترین افزایش هزینه تولید را به خود اختصاص دادند.

بیشتر بخوانید:  بورس در سرازیری/ پتروپالایشی‌ها جانی برای صعود ندارند

همچنین پالایشگاه لاوان نیز دیگر شرکت پالایشی بود که در سال ۱۴۰۲ با رشد ۱۵.۲ درصدی هزینه تولید روبه‌رو شده است.

همان‌طور که مشاهده می‌شود، افزایش نرخ خوراک و هزینه دستمزد در سال ۱۴۰۲ «بهای تمام‌شده» تمامی پالایشگاه‌ها را بالا برده است.

بیشترین افزایش سود خالص پالایشی‌ها در سال ۱۴۰۲

همان‌طور که گفته شد درآمد و هزینه‌های پالایشگاه‌های بورسی در سال ۱۴۰۲ رشد کرده است. اما موضوعی که باید به آن اشاره کرد این است که سرعت رشد هزینه‌ها از درآمد این شرکت‌ها بیشتر بوده و این موضوع تهدید بزرگی را برای سودآوری صنعت پالایشی رقم زده است.

چرا که از یک سو کرک اسپردها مانند سال‌های گذشته وضعیت خوبی نداشتند و از سوی دیگر نیز هزینه دستمزد و خوراک در سال گذشته بالا بوده است. این روند سبب شد تا سود خالص پنج پالایشگاه از ۶ پالایشگاه بورسی پایین بیاید.

با این وجود اما پالایشگاه اصفهان توانست سود خالص خود را در این مدت حدود ۳.۶ درصد افزایش دهد و از ۳۶ هزار و ۴۸۵ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ به ۳۷ هزار و ۸۱۵ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ برساند.

بیشترین کاهش سودآوری پالایشگاه‌های بورسی    

در طرف مقابل اما تعداد شرکت‌هایی که در سال ۱۴۰۲ با کاهش سودآوری روبه‌رو بودند، کم نبود. در این میان اما وضعیت پالایشگاه تبریز از سایر نفتی‌ها وخیم‌تر بود؛ به طوری که سود خالص این شرکت از ۱۰ هزار و ۵۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ با کاهش ۳۹ درصدی به ۶ هزار و ۱۳۶ میلیارد تومان رسید.

همچنین سود خالص پالایشگاه شیراز نیز ۳۶.۶ در این سال پایین آمد و به دو هزار و ۷۸۰ میلیارد تومان رسید. بندرعباس، تهران و لاوان نیز دیگر پالایشی‌های بودند که در سال ۱۴۰۲ با کاهش سودآوری روبه‌رو شدند.

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.