کد خبر : 14631
تاریخ انتشار : شنبه 12 خرداد 1403 - 10:15

انرژی سبز جای سوخت فسیلی را در خاورمیانه می‌گیرد؟

انرژی سبز جای سوخت فسیلی را در خاورمیانه می‌گیرد؟
اویل‌پرایس در گزارشی پیش‌بینی کرد که مصرف تجدیدپذیرها در خاورمیانه تا سال ۲۰۴۰، از سوخت‌های فسیلی پیش بیفتد و فوتوولتائیک خورشیدی، بزرگ‌ترین منبع نیروی پاک در این منطقه باشد.

به گزارش انرژی پرس، به نقل از اویل‌پرایس، جدیدترین تحقیقات شرکت «ریستاد انرژی» نشان می‌دهد که ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر در خاورمیانه در سال‌های آینده افزایش می‌یابد و منابع انرژی سبز تا سال ۲۰۴۰، از مصرف سوخت‌های فسیلی در بخش نیرو، سبقت می‌گیرند. انتظار می‌رود فتوولتائیک خورشیدی (PV) که سال گذشته سهم ۲درصدی در تولید برق خاورمیانه داشت، تا اواسط قرن جاری، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده برای تولید برق، ظاهر شود و بیش از نیمی از منبع تولید برق این منطقه را به خود اختصاص دهد.

پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰، منابع انرژی تجدیدپذیر ازجمله برق‌آبی، علاوه بر انرژی خورشیدی و بادی، ۷۰‌درصد از سبد تولید برق خاورمیانه را تشکیل دهند. این نشان‌دهنده یک جهش عظیم در مقایسه با سهم ۵درصدی ثبت‌شده در پایان سال ۲۰۲۳ و به منزله یک تغییر دگرگون‌کننده در چشم‌انداز انرژی منطقه است. با وجود افزایش تاسیسات انرژی پاک در آینده، این منطقه همچنان به شدت به گاز طبیعی در کوتاه‌مدت متکی خواهد بود و استفاده از آن تا زمانی که در سال ۲۰۳۰ به اوج خود برسد، همچنان رشد خواهد داشت.

بخش انرژی خاورمیانه در نقطه عطفی قرار دارد. اگرچه این منطقه، بزرگ‌ترین منطقه تولید نفت و گاز است، اما در واکنش به رشد سریع صنعتی، افزایش جمعیت و تلاش جهانی برای کاهش انتشار کربن، تمرکز خود را به انرژی‌های تجدیدپذیر تغییر داده است. این منطقه خانه بیش از ۲۸۰‌میلیون نفر است و با رشد بیش از ۶۰‌درصدی جمعیت از سال ۲۰۰۰ تاکنون، یکی از سریع‌ترین نرخ‌های رشد جمعیت را در جهان دارد. این وضعیت، به افزایش سریع تقاضا برای برق منجر شده که طی ۲۰‌سال گذشته، بیش از دو برابر شده است.

با ادامه رشد جمعیت، چشم‌انداز اقتصادی منطقه تقویت می‌شود. تا سال ۲۰۵۰، تقاضا برای برق به حدود ۲۰۰۰‌تراوات ساعت در مقایسه با ۱۲۰۰تراوات ساعت فعلی خواهد رسید که دلیل آن توسعه صنعتی قوی، رشد جمعیت و برقی‌سازی حمل‌ونقل و سایر بخش‌هاست. بخش مسکونی منطقه در حال حاضر، ۴۰‌درصد از کل تقاضا برای برق را به خود اختصاص داده است، پس از آن بخش تجاری با ۲۶‌درصد و بخش صنعتی با ۲۲‌درصد قرار دارند و ۱۲‌درصد باقیمانده، شامل بخش‌هایی مانند کشاورزی و حمل‌ونقل است.

بیشتر بخوانید:  آمریکا بزرگتری تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای در جهان

تولید برق خاورمیانه به شدت به سوخت‌های فسیلی وابسته است و در پایان سال میلادی گذشته، سهم ۹۳‌درصدی از کل تولید داشت. انرژی‌های تجدیدپذیر ۳درصد و هسته‌ای و آبی هر کدام، سهم ۲‌درصدی دارند. نیروی تولیدشده با گاز طبیعی، معادل تقریبا سه‌چهارم تولید برق منطقه است و ۴۰‌درصد از کل تقاضا برای گاز را تشکیل می‌دهد. انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰، حدود ۳۰درصد از ظرفیت نصب‌‌شده منطقه، مربوط به منابع انرژی تجدیدپذیر باشد و تا سال ۲۰۵۰، این میزان به ۷۵‌درصد افزایش یابد.

پیش‌بینی می‌شود ذخیره انرژی باتری در دهه ۲۰۳۰، به طور قابل توجهی رشد و از انرژی خورشیدی و بادی متناوب حمایت و به گذار آرام انرژی کمک کند. به دلیل کمبود نسبی پتانسیل برق‌آبی و قیمت پایین گاز، خاورمیانه به استفاده از برق تولیدشده با استفاده از گاز طبیعی به عنوان منبع اولیه و درنهایت به عنوان سوخت انتقالی در بلندمدت ادامه خواهد داد. سهم گاز در سبد تولید برق، از ۷۴ درصد در پایان سال ۲۰۲۳، به ۴۶‌درصد در سال ۲۰۴۰ و ۲۲درصد تا سال ۲۰۵۰ کاهش خواهد یافت.

براساس گزارش اویل‌پرایس، خاورمیانه در حرکت به سوی انرژی‌های تجدیدپذیر در مقایسه با آسیا و آفریقا، عقب مانده است. با افزایش رشد بخش مسکونی، خاورمیانه با تقاضای فزاینده برای برق مواجه است. این امر، همراه با نیاز به تنوع اقتصادی و آب شیرین از طریق نمک‌زدایی، ضرورت‌ گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر را بارز می‌کند. به علاوه، افزایش پیش‌بینی‌‌شده خودروهای برقی در بلندمدت، به افزایش تقاضا برای نیرو در آینده اشاره می‌کند و تغییر به سمت منابع تجدیدپذیر را نه‌تنها ضروری، بلکه برای پایداری بلندمدت منطقه اجتناب‌ناپذیر می‌کند.

منبع: جهان صنعت

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.