کد خبر : 31951
تاریخ انتشار : پنجشنبه 7 فروردین 1404 - 10:42

از سازمان اوپک چه می‌دانیم؟ +فیلم

از سازمان اوپک چه می‌دانیم؟ +فیلم
اوپک (OPEC) یا سازمان کشورهای صادرکننده نفت، سازمانی بین‌المللی است که به منظور هماهنگی و یکپارچه‌سازی سیاست‌های نفتی کشورهای عضو تأسیس شده است. هدف اصلی این سازمان، تضمین ثبات در بازار نفت و تأمین یک منبع مناسب و پایدار برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نفت است.

به گزارش اختصاصی انرژی پرس، تأسیس اوپک به دنبال نگرانی کشورهای تولیدکننده نفت از قیمت‌گذاری‌های پایین نفت توسط کشورها و شرکت‌های بزرگ نفتی بود. این سازمان در برابر شرکت‌های بزرگ نفتی مشهور به «هفت خواهر» پدید آمد که به دلیل در اختیار داشتن فناوری تولید نفت و تسلط بر شبکه ترابری نفت خام، از افزایش قیمت نفت جلوگیری می‌کردند و ارزش آن را به صورت مصنوعی در بازار پایین نگه می‌داشتند.

بنیان‌گذاری اوپک، جان تازه‌ای به همگرایی کشورهای جهان سوم و ایجاد قدرت چانه‌زنی در برابر کشورهای ثروتمند داد؛ زیرا در آن هنگام، بیشتر کشورهای جهان سوم، چیزی جز مواد خام برای صادرات نداشتند.

آرمان اصلی این سازمان، آنچنان که در اساسنامه بیان شده، به این شرح است: «هماهنگی و یکپارچه‌سازی سیاست‌های نفت کشورهای عضو و تعیین بهترین راه برای تأمین منافع جمعی یا فردی آنها، طراحی شیوه‌هایی برای تضمین ثبات قیمت نفت در بازار نفت بین‌المللی به منظور از بین بردن نوسانات مضر و غیر ضروری؛ عنایت و توجه ویژه به کشورهای تولیدکننده نفت و توجه خاص به ضرورت فراهم کردن درآمد ثابت برای کشورهای تولیدکننده نفت؛ تأمین نفت کشورهای مصرف‌کننده به صورت کارآمد، مقرون به صرفه و همیشگی؛ و بازده مناسب و منصفانه برای آنهایی که در صنعت نفت سرمایه‌گذاری می‌کنند..»

بیشتر بخوانید:  آشفتگی در بازار نفت

با پیوستن کشورهایی مانند لیبی، امارات متحده عربی، الجزایر و نیجریه، اوپک امروز ۱۳ عضو دارد و حدود ۴۰ درصد از نفت جهان را تولید می‌کند. همچنین، دو سوم ذخایر نفتی شناخته شده جهان در اختیار این کشورهاست.

ایران با تولید روزانه ۳ میلیون و ۳۱۴ هزار بشکه، رتبه سوم اوپک را دارد و محسن پاکنژاد، وزیر نفت ایران، به عنوان رئیس دوره‌ای این سازمان انتخاب شده است.

اعضای اوپک

ایران (سپتامبر ۱۹۶۰)

عراق (سپتامبر ۱۹۶۰)

عربستان سعودی (سپتامبر ۱۹۶۰)

کویت (سپتامبر ۱۹۶۰)

ونزوئلا (سپتامبر ۱۹۶۰)

لیبی (دسامبر ۱۹۶۲)

امارات متحده عربی (نوامبر ۱۹۶۷)

الجزایر (ژوئیه ۱۹۶۹)

نیجریه (ژوئیه ۱۹۷۱)

گابن(۱۹۷۵)

گینه (۲۰۱۷)

جمهوری کنگو(۲۰۱۸)

اعضای اوپک پلاس

در سال‌های اخیر، اوپک با کشورهای غیرعضو مانند روسیه و مکزیک تحت عنوان «اوپک پلاس» همکاری کرده تا با کنترل تولید، ثبات قیمت‌ها در بازار جهانی را حفظ کند. اعضای اوپک پلاس عبارتند از:

مالزی

قزاقستان

برونئی برونئ

روسیه

بحرین

مکزیک

سودان

سودان

عمان

جمهوری آذربایجان

اوپک در طول تاریخ با چالش‌هایی مانند بحران نفتی ۱۹۷۳ و جنگ‌های خلیج فارس مواجه شده، اما توانسته با همکاری اعضا تأثیرات مثبتی بر بازار نفت بگذارد. امروزه با وجود افزایش تولید نفت توسط کشورهای غیرعضو و رشد انرژی‌های تجدیدپذیر، نقش اوپک در بازار و همکاری میان اعضای آن قابل مشاهده است.

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.