اخاذی گازی ترامپ از اروپا
به گزارش اختصاصی انرژی پرس، «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا در پی آن است که کشورهای عضو اتحادیه اروپا گاز بیشتری از آمریکا خریداری کنند. قبول این پیشنهاد یا رد آن هر کدام میتواند فواید و مضرات گوناگونی برای این بلوک داشته باشد که درک هر کدام نیازمند مداقه بیشتر از سوی کارشناسان و تحلیلگران است.
سایه متزلزل گاز آمریکا بر قاره سبز
در نگاه اول، عرضه ایالات متحده و تقاضای اروپا برای گاز طبیعی مایع کاملا منطقی به نظر میرسد. «اورسولا فون در لاین»، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، در نوامبر، درست یک هفته پس از انتخاب مجدد ترامپ، گفت: «ما هنوز مقدار زیادی الانجی از روسیه دریافت می کنیم و چرا آن را با واردات از آمریکا جایگزین نکنیم که برای ما ارزانتر بوده و هزینهها را نیز برای اتحادیه پایین میآورد؟» رئیسجمهور آمریکا به اتحادیه اروپا خرید گاز طبیعی را بهعنوان راهی برای کاهش کسری تجارت خود با ایالات متحده «توصیه کرده» و این مسئله را شرطی برای عدم اعمال تعرفههای سنگین خوانده است.
«بن مک ویلیامز»، تحلیلگر در اندیشکده بروگل مستقر در بروکسل، در این رابطه گفت: «از منظری صرفاً سیاسی، تعامل با ترامپ یک استراتژی بسیار معقول خواهد بود». وی افزود که از نظرگاه اقتصادی نیز همکاری تجاری میان آمریکا و اروپا میتواند برای بروکسل مفید واقع شود، چراکه تقاضای اروپا برای گاز در سایه ادامه درگیریهای اوکراین همچنان مسئلهای اساسی تلقی میشود.
در طول بحران انرژی ۲۰۲۲، زمانی که روسیه جریان گاز به اروپا را کاهش داد، واردات الانجی آمریکا این شکاف را پر کرد تا کارخانهها و خانهها را در این بلوک گرم نگه دارد. تا به امروز، صادرات ایالات متحده تقریباً ۵۰ درصد از الانجی جریانیافته به اتحادیه اروپا را تشکیل میدهد و حجم آن از ابتدای سال ۲۰۲۲ نسبتاً ثابت مانده است. اما گرچه ایالات متحده ممکن است در ظاهر بر واردات الانجی اروپا تسلط داشته باشد، اگر قراردادهای خط لوله در این بلوک را در نظر گرفته بگیریم متوجه خواهیم شد که واشنگتن تنها یکی از چندین تامینکنندگان این بلوک است و کمتر از یکپنجم واردات اتحادیه اروپا را به خود اختصاص می دهد. به عنوان مثال، واردات گاز نروژ از طریق خط لوله بیش از دو برابر مقداری است که ایالات متحده صادر میکند.
همچنین باید این نکته را نیز لحاظ کرد که مصرف گاز اتحادیه اروپا از سال ۲۰۲۲ تاکنون ۱۳.۳ درصد کاهش یافته است (۷.۴ درصد از این کاهش در سال ۲۰۲۳ رخ داد) و به گفته کارشناسان این رقم با در نظر گرفتن اهداف اقلیمی این اتحادیه در سال ۲۰۳۰، حتی شاهد کاهش بیشتری نیز خواهد بود. در سال ۲۰۲۴، واردات گاز طبیعی به اتحادیه اروپا در مقایسه با سال قبل از آن کاهش یافت و باعث شد که شبکه پایانهها در امتداد خط ساحلی اروپا مورد استفاده قرار نگیرد. زمستانهای گرم و اقتصاد ضعیف در اکثر کشورهای اروپایی بخشی از این کاهش را توضیح میدهد. اما تغییر رویکرد قاره سبز به سمت انرژیهای تجدیدپذیر در همان دوره با سرعتی سریعتر از حد انتظار شتاب گرفت.
نگاه محتاطانه بروکسل به واشنگتن
این در حالی است که بر اساس دادههای سیستم گاز اروپا، سه کشور اتحادیه اروپا برای اولین بار از زمان اعلام اهداف انباشت گاز خود تا اول فوریه نتوانستهاند به اهداف مورد نظر ذخیرهسازی خود برسند. تا ۲۹ ژانویه ۲۰۲۵، مخازن گاز اتحادیه اروپا ۵۴.۶۵ درصد پر شده بود که پایینترین میزان از سال ۲۰۲۲ بود. با این حال، سرعت برداشت گاز در ژانویه بالاترین میزان در چهار سال گذشته بود. سطح فعلی برای رسیدن به هدف اتحادیه اروپا برای اطمینان از حداقل پر کردن مخازن گاز به میزان ۵۰ درصد کافی است، اما کمتر از سطح توصیهشده ۵۵ درصد است که برای جلوگیری از بدتر شدن امنیت عرضه گاز در منطقه ضروری است.
به گفته «اندرو فالت»، تحلیلگر حوزه انرژی در دانشگاه استکهلم، برخی از کشورهای عضو اتحادیه در حال بررسی مجدد برنامههای توسعه خود هستند. وی افزود: «با این حال، حتی اگر این برنامهها هم بهخوبی پیش میروند، پیشبینی میشود که ظرفیت اروپا برای بهرهبرداری از الانجی در سال ۲۰۲۸ به اوج خود برسد.» وی در ادامه عنوان کرد که با توجه به پایین آمدن ذخیره این اتحادیه در حوزه گاز، میتوان انتظار داشت که برنامههای ترامپ برای صادرات گاز به این بلوک در نهایت میتواند به نتیجه برسد.
در عین حال، کارشناسان معتقدند که با وجود سبد عرضه گاز متنوعتر، تقاضای کاهشیافته و عرضه جهانی رو به رشد، موقعیت مذاکره اروپا در مورد گاز به طور قابل ملاحظهای قویتر از چند سال پیش است. در عین حال، روابط ترانسآتلانتیک یک رابطه پیچیده است و رهبران اروپایی عوامل بسیاری را بررسی خواهند کرد که میتواند آنها را تشویق کند تا روابط دوستانهتری را در حوزه انرژی با ایالات متحده دنبال کنند. در مجموع، رهبران اروپایی میدانند که صادرات انرژی به اروپا از نظر شخصی و سیاسی برای ترامپ از دیرباز اهمیت داشته است.
با توجه به این گزارهها، به نظر میرسد که برنامه ترامپ برای صادرات الانجی به اروپا در مسیر مطلوب خود قرار دارد و باید انتظار تعمیق همکاریها در این حوزه را میان دو بلوک داشت، چراکه اتحادیه اروپا ترجیح میدهد بهانهای برای اعمال تعرفه به رئیس جدید کاخ سفید ندهد.
برچسب ها :اتحادیه اروپا ، دونالد ترامپ ، کمبود گاز اروپا ، منابع تامین گاز اروپا ، واردات گاز اروپا
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰