صادرات نفت و گاز روسیه به اتحادیه اروپا کاهش یافت
به گزارش انرژی پرس، آمار یورواستات نشان میدهد که تحریمهای اتحادیه اروپا در واکنش به جنگ روسیه در اوکراین، بر تجارت محصولات انرژی تاثیر محسوسی داشته است.
واردات نفت اتحادیه اروپا از روسیه، در مقایسه با میانگین ماهانه ۸.۷ میلیون تن در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲، به میزان ۸۲ درصد کاهش یافت و در سه ماهه دوم سال میلادی جاری، به ۱.۶ میلیون تن رسید. به این ترتیب، سهم روسیه از واردات ماهانه نفت اتحادیه اروپا، از ۲۱.۶ درصد در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲، به چهار درصد در سه ماهه دوم امسال کاهش یافت.
در همین مدت، اتحادیه اروپا، واردات گاز طبیعی را از میانگین ماهانه ۵.۱ میلیون تن، نصف کرده و به ۲.۵ میلیون تن کاهش داد.
از زمان آغاز حمله نظامی روسیه، اتحادیه اروپا، برنامههایی را برای متنوع کردن سبد انرژی خود از طریق سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر و انعقاد قراردادهای خرید با سایر کشورها در دستور کار قرار داده است. این بلوک ۳۰۰ میلیارد یورو بودجه برای حمایت از کشورهای عضو در نظر گرفته است.
اما هر چند برخی از محصولات انرژی روسیه شامل زغال سنگ و نفت تحریم شده اند، گاز با توجه به وابستگی شدید برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به واردات گاز روسیه از طریق خط لوله، هرگز تحت محدودیتهای رسمی قرار نگرفته است.
با وجود موفقیت این بلوک در کاهش واردات گاز از خط لوله، گزارش اخیر موسسه «گلوبال ویتنس» حاکی از آن است که اتحادیه اروپا، وابستگی خود به گاز طبیعی مایع (الانجی) روسیه را افزایش داده است.
واردات الانجی از روسیه در هفت ماه نخست سال میلادی جاری نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۱ که هنوز جنگ در اوکراین آغاز نشده بود، ۳۹.۵ درصد افزایش پیدا کرده است و بلژیک، فرانسه و اسپانیا، در میان پنج مشتری بزرگ الانجی روسیه در جهان قرار دارند.
بازوی اجرایی اتحادیه اروپا اصرار دارد که الانجی بخش کوچکی از کل انرژی اتحادیه اروپا را تشکیل میدهد اما دادههای یورواستات تایید میکند که روسیه با سهم ۱۲.۴ درصدی، دومین شریک تجاری اتحادیه اروپا برای الانجی بوده و پس از آمریکا با سهم ۴۶.۴ درصدی، قرار گرفته است.
تامین کنندگان جدید و جهانی اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا برای کاهش اتکای خود به انرژی روسیه، قراردادهای تجاری جدیدی با دیگر کشورهای نفتخیز و گاز خیز، منعقد کرده است.
روسیه در حال حاضر در میان صادرکنندگان بزرگ نفت به اتحادیه اروپا در رتبه دوازدهم است و نروژ (۱۳.۷ درصد)، آمریکا (۱۳.۶ درصد)، قزاقستان (۱۰.۲ درصد) و عربستان سعودی (۹ درصد)، تامین کنندگان اصلی نفت برای این بلوک هستند. لیبی هم سهم خود را افزایش داده تا به یک شریک مهم تبدیل شود و سهم ۸.۱ درصدی از واردات نفت اتحادیه اروپا را به خود اختصاص داده است.
از نظر گاز طبیعی، واردات اتحادیه اروپا از الجزایر در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۹.۳ درصد افزایش یافت. واردات از نروژ هم ۶.۲ درصد رشد کرد و این کشور با سهم ۴۴.۳ درصدی، بزرگترین تامین کننده گاز طبیعی اتحادیه اروپاست.
انتخاب شرکای تجاری اتحادیه اروپا برای انرژی، هفته گذشته پس از آن که جمهوری آذربایجان آنچه را که عملیات ضد تروریستی خواند، در منطقه ناگورنو-قره باغ آغاز کرد، تحت کنکاش مجدد قرار گرفت. این حملات از سوی دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا محکوم شد.
اما این بلوک اخیرا قرارداد جدیدی را برای دو برابر کردن واردات گاز از جمهوری آذربایجان تا سال ۲۰۲۷ امضا کرد و اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، باکو را شریکی قابل اعتماد خواند.
بر اساس گزارش یورونیوز، با این حال، دادههای جدید نشان میدهد که واردات گاز از طریق خط لوله از جمهوری آذربایجان، در مقایسه با ۶.۶ درصد کل واردات در سه ماهه دوم سال میلادی گذشته، به شش درصد در مدت مشابه سال جاری، کاهش پیدا کرده است.
منبع: ایسنا
برچسب ها :اتحادیه اروپا ، انرژی ، روسیه ، صادرات انرژی روسیه ، گاز ، نفت ، واردات انرژی اتحادیه اروپا
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰