کد خبر : 5059
تاریخ انتشار : چهارشنبه 10 آبان 1402 - 14:12

خوراک پالایشگاه‌های رژیم صهیونیستی از کدام کشورها تامین می‌شود؟

خوراک پالایشگاه‌های رژیم صهیونیستی از کدام کشورها تامین می‌شود؟
حدود 40 درصد از سبد انرژی مصرفی در اسرائیل به نفت وابسته است و مجموع ظرفیت پالایشی اسرائیل در دو پالایشگاه حیفا و اشدود در سرزمین های اشغالی معادل 300 هزار بشکه در روز است. حال باید دید اسرائیل از چه طریق به تامین خوراک و نفت مورد نیاز خود می‌پردازد؟

به گزارش انرژی پرس، خوراک پالایشگاه‌های اسرائیل از طریق نفت وارداتی عمدتا قزاقستان و آذربایجان که عضو سازمان همکاری های اسلامی هستند تامین می‌شود. نیجریه و گابن نیز از دیگر کشورهایی هستند که مبادی واردات نفت به  اسرائیل را تشکیل می‌دهند.

همچنین با گسترش اختلافات میان دولت مرکزی و دولت محلی کردستان عراق که منجر به توقف صادرات نفت این منطقه به اسرائیل در سال جاری شد، مصر و برزیل نیز به لیست واردکنندگان نفت اسرائیل افزوده شدند.

بر این اساس نقش موثر کشورهای اسلامی در تامین نیاز نفتی اسرائیل مشخص است. اما ماجرا به اینجا ختم نمی‌شود. این کشورها فارغ از تامین نیاز وارداتی اسرائیل مشتری بازار کالاهای صادراتی این رژیم نیز هستند.

منفعت ۹۰ میلیارد دلاری از منابع گازی سرزمین های اشغالی

صهیونیست‌ها در یک دهه گذشته از درآمد حاصل صادرات گاز سرزمین‌های اشغالی که متعلق به خودشان هم نیست، حدود ۹۰ میلیارد دلار درآمد کسب کردند. به نظر می‌رسد مشتری‌های اسلامی این رژیم در رقم خوردن این درآمد بی‌تاثیر نبودند.

در سال ۲۰۲۲ معادل ۲.۳ میلیارد دلار درآمد از محل صادرات گاز به اردن و مصر ایجاد شد. چنین درآمدی پس از  جهش صادرات گاز به مصر، به عنوان مهمترین گزینه پیش رو برای صادرات گاز به اروپا از طریق زیرساخت های LNG این کشور به دست آمد. البته بی نتیجه ماندن تلاش‌ها برای صادرات گاز مستقیم از خط لوله East Med و صادرات غیرمستقیم از مسیر ترکیه و روی آورن اسرائیل به مصر بی‌تاثیر نبود.

فارغ از منفعت اسرائیل در درآمدزایی از محل صادرات، کاهش هزینه های تأمین برق و کاهش هزینه های مصرف کنندگان خرد و نیز کاهش هزینه های آلایندگی نیز  از دیگر مزیت اکتشاف و بهره برداری از منابع گازی سرزمین‌های اشغالی برای اسرائیل به حساب می‌آید.

پس از عادی سازی روابط مصر به عنوان اولین کشور اسلامی با اسرائیل، از سال ۲۰۰۵  طی قراردادی ۲۰ ساله صادرات گاز این کشور به اسرائیل آغاز، اما به دنبال وقوع انقلاب سیاسی در مصر از سال ۲۰۱۲ متوقف شد.

اما با کشف ذخایر گازی در آب های مدیترانه، جریان گاز در خط لوله EMG معکوس و مصر از سال ۲۰۱۹ به واردکننده گاز از اسرائیل تبدیل شد. در حال حاضر سالانه پنج میلیون متر مکعب گاز (معادل ۸ درصد از کل مصرف مصر) از خط لوله EMG به مصر صادر می شود.

بیشتر بخوانید:  پتروفن 1402 با شعار «پتروشیمی در مسیر نوآوری» برگزار می‌شود

همچنین با امضای تفاهم نامه میان کمیسیون اروپا، رژیم صهیونیستی و مصر برای صادرات گاز به اروپا احداث خط لوله ۶۵ کیلومتری Ramat Hovavبه Nitzanaدر دستور کار قرار گرفته تا سالانه شش میلیاردمترمکعب گاز بیشتر از ذخایر گازی سرزمین‌های اشغالی به مصر ارسال و روانه بازار اروپا شود.

*وابستگی ۹۰ درصدی اردن به گاز اسرائیل

وابستگی ۹۰ درصدی اردن به واردات نفت و گاز برای تأمین انرژی و تولید برق، این کشور را به دیگر مقصد اصلی صادرات گاز اسرائیل تبدیل کرد. توافق اولیه میان دو دولت در سال ۲۰۱۶ شکل گرفت و براساس آن قرار شد اردن به مدت ۱۵سال مجموعا ۴۵ میلیون متر مکعب از طریق سه خط لوله پیشنهادی دریافت کند.

در حال حاضر، تنها یک خط لوله احداث شده است تا اردن از سال ۲۰۲۰ سالانه حداکثر سه میلیارد مترمکعب گاز از میدان لویاتان دریافت کند. حجم یادشده معادل حدود ۶۰ درصد از کل مصرف گاز اردن را تشکیل می‌دهد که به طور عمده در تولید برق به مصرف می‌رسد.

*ترکیه‌، مشتری سوخت اسرائیل

بندر جیحان به عنوان نقطه انتهایی دو خط لوله باکو – تفلیس- جیحان و خط لوله کرکوک – جیحان، نقشی کلیدی در بارگیری و تامین نفت خام وارداتی اسرائیل دارد. از منظر مبادلات فرآورده و سوخت نیز از سال ۲۰۱۶ و پس از برقراری مجدد روابط میان ترکیه و اسرائیل (پس از یک دوره تیرگی روابط ناشی از مناقشه بر سر مسئله فلسطین) در مجموع ۲۰۰ میلیون لیتر سوخت هوایی و سوخت کشتی (معادل حدود ۲۵۰میلیون دلار) به اسرائیل صادر و بیش از ۱۱میلیارد لیتر گازوئیل (معادل حدود ۵ میلیارد دلار) از اسرائیل وارد شده است.

مناقشات مرزی میان کشورهای شرق مدیترانه بر سر تعیین تکلیف منابع گازی شرق مدیترانه، مهمترین مانع بر سر پروژه صادرات گاز از طریق احداث خط لوله به بندر جیحان و عبور از زیرساخت های گازی ترکیه برای انتقال به خاک اروپا بوده است.

با این اوصاف نقش چشمگیر کشورهای اسلامی در پیشرفت اقتصادی اسرائیل قابل انکار نیست. هرچند که رئیس جمهوری همچون اردوغان کستارهای غزه را محکوم کند!

منبع: اندیشکده سولوشن

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 2 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۲
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

هوشنگ پنجشنبه , ۱۸ آبان ۱۴۰۲ - ۱۷:۵۷

لعنت بر حامیان اسرائیل غاصب

محمودی چهارشنبه , ۲۷ دی ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۸

با عنایت به وابستگی ۹۰ درصدی اردن به واردات نفت و گاز برای تأمین انرژی و تولید برق در اردن که از سوی اسرائیل تامین میشود پیشنهاد میکنم:
ایران و عراق یک توافقنامه ۳ جانبه با مصر امضا کنند مبنی بر تامین ۱۰۰ درصدی نیاز نفت و گاز و برق اردن به شرط قطع کامل صادرات و واردات نفت و گاز و برق با اسرائیل. البته قیمت این ۳ قلم کالای خاص نیم درصد از قیمت قرارداد اسرائیل کمتر باشد تا هم انگیزه مالی و هم انگیزه رفع وابستگی به کشور صهیونیستی کودک کش ایجاد شود. پس از اجرایی شدن این توافقنامه حتما باید کلیه لوله ها و مسیرهای انتقال بین اسرائیل و اردن جمع اوری شوند و حمایت ملتهای مسلمان این ۳ کشور هم با انعقاد این توافقنامه بلند مدت است.