کد خبر : 36305
تاریخ انتشار : دوشنبه 16 تیر 1404 - 15:38

بازار داغ نفت ایران در چین؛ صادرات بالا رفت، تحریم‌ها روی کاغذ ماند

بازار داغ نفت ایران در چین؛ صادرات بالا رفت، تحریم‌ها روی کاغذ ماند
در حالی‌که دونالد ترامپ مدعی شده مسیر صادرات نفت ایران به چین را هموار کرده، آمارها نشان می‌دهد واردات نفت چین از ایران در ماه ژوئن به رکورد روزانه ۱.۸ میلیون بشکه رسیده است؛ رکوردی که کارشناسان آن را ناشی از افزایش تقاضای فصلی، جنگ منطقه‌ای و جذابیت قیمت نفت ایران می‌دانند، نه لزوماً نتیجه لغو رسمی تحریم‌ها.

به گزارش انرژی پرس، چهارم تیر امسال بود که دونالد ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» گفت: چین اکنون می‌تواند به خرید نفت از ایران ادامه دهد. باعث افتخار بزرگ من بود که این را ممکن کردم. او در بخش دیگری از این پست نوشت: اکنون چین می‌تواند از ایران نفت بخرد و امیدوارم از آمریکا هم نفت زیادی بخرد.

هر چند که درستی و نادرستی این ادعا با اما و اگرهای متعددی مواجه است اما کارشناس و فعالین بازار انرژی از احتمال رشد صادرات نفت ایران به سرزمین اژدهای زرد در ماه ژوئن سخن می گویند.

کدام تحریم های آمریکا برداشته شده است؟

حدود یک هفته بعد از انتشار خبر توییت دونالد ترامپ مبنی بر لغو تحریم های نفتی چین خبرگزاری رویترز گزارش داد آمریکا شماری از محدودیت‌های صادراتی به چین که پیشتر در راستای جنگ تجاری میان آمریکا و چین وضع شده بود را برای توسعه دهنگان طراحی نرم افزاری ریزتراشه‌ها و تولیدکنندگان اتان برداشت.

در همین راستا، سه شرکت از بزرگترین توسعه دهندگان نرم‌افزار اتوماسیونی طراحی الکترونیکی در جهان با نامهای «سینوپسیس» (Synopsys)، شرکت نرم‌افزار آمریکایی موسوم به «Cadence Design Systems» و شرکت زیمنس اعلام کردند دسترسی‌های آن‌ها در چین به نرم افزارهایشان و فناوری‌هایی که به مشتریان ارائه می‌دهند، بازگشته است.

بنابر گزارش رویترز، آمریکا همچنین نامه‌هایی را برای تولید کنندگان اتان فرستاد تا به طور رسمی محدودیت‌ها در زمینه صادرات به چین را که اواخر ماه مه و اوایل ماه ژوئن در این زمینه وضع شده بود، باطل اعلام کند.

کاهش هزینه ها و رشد ۱۰ درصدی صادرات نفت به چین

با وجود اظهارات قبلی ترامپ در توییت خود اما در این گزارش اشاره ای به تحریم های نفتی ایران نشده است. از سوی دیگر حمید حسینی کارشناس انرژی هم به بازار می گوید : در اینباره هیچ اظهار نظری که دال بر واقعیت این ادعا باشد از سوی چینی ها یا حتی مسولین ایرانی نشده است. از طرفی هیچ اطلاعاتی نداریم که این ادعا را بر اساس آن راستای آزمایی کنیم. بنابر این صحت و درستی این خبر با اما و اگرهای متعددی مواجه است.

او البته مدعی است که چنانچه آمریکا تحریم های نفتی علیه ایران را برای چین حذف کند، شاهد کاهش هزینه های صادرات خود به این کشور و افزایش فروش خود خواهیم شد. چرا که در حال حاضر ایران به دلیل شرایط تحریمی هزینه های بیشتری را برای حمل و نقل، هزینه های بندری، بیمه و البته دور زدن تحریم ها پرداخت می کند. جدای از این ایران به واسطه تحریم ها ناچار است که نفت خود را با قیمت های تخفیفی به چینی ها بفروشد. در صورتی که اگر تحریمی وجود نداشت هیچ کدام از این هزینه ها هم نبودند.

سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی با اشاره به اینکه در حال حاضر مهم ترین مشتریان نفت ایران، مینی ریفاینری های کوچک چینی است، ادامه داد: در صورت لغو تحریم ها دیگر مشتریان ما به این پالایشگاه ها محدود نشده و رشد خوبی را در فروش خود شاهد خواهیم بود.

بیشتر بخوانید:  تحریم نفت کشور به ذخیره‌سازی و بنادر می‌رسد/ روسیه و عربستان بستر تحریم علیه نفت ایران را فراهم می‌کنند

رشد فروش نفت در بحبوبه جنگ

تازه‌ترین گزارش‌ها از منابع رصدکننده بازار نفت نشان می‌دهد ایران نه‌تنها توانسته جایگاه خود را در بین تولیدکنندگان بزرگ نفت جهان حفظ کند، بلکه صادرات نفت خام به چین – به‌عنوان بزرگ‌ترین مشتری آسیایی – نیز به رکوردهای جدیدی رسیده است. بر اساس داده‌های شرکت‌های ردیابی نفتکش، در بحبوحه واردات کلی بالا در هفته‌های اخیر که تحت تأثیر قیمت‌های پایین‌تر نفت در ماه‌های آوریل و می‌انجام شد، چین واردات نفت‌خام از ایران را در ماه میلادی جاری به‌طور قابل توجهی افزایش داد. طبق اطلاعات شرکت ورتکسا، واردات نفت چین از ایران، در فاصله اول تا ۲۰ ژوئن، به رکورد ۸/ ۱ میلیون بشکه در روز رسید.

داده‌های کپلر نشان داد که واردات نفت چین از ایران، از اول تا ۲۷ ژوئن، به طور متوسط ۴۶/ ۱ میلیون بشکه در روز بوده که حدود ۵۰۰هزار بشکه در روز بیشتر از واردات تخمینی چین از ایران در ماه می‌است. صادرات بالاتر نفت ایران به چین، به دلیل بارگیری بالاتر نفت‌خام ایران در ماه می‌و خرید بیشتر پالایشگاه‌های مستقل چینی که به اصطلاح «تی‌پات» نامیده می‌شوند و نفت‌خام ارزان‌تر ایران را برای پرکردن ذخایر در اوج تقاضای تابستان خریداری کردند، روی داد.

صادرات روزانه نفت ایران در هفته اول تجاوز نظامی رژیم‌صهیونیستی، ۴۴درصد افزایش یافت و تحلیلگران انتظار دارند واردات نفت چین از ایران طی هفته‌های آینده در سطح بالایی باقی بماند.

حسینی سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی درباره چرایی رشد صادرات نفت به بازار می گوید: وقتی جنگی شکل می گیرد خریداران سعی می کنند که حداکثر خرید را داشته باشند. از آنجایی که چین بزرگترین بازار مصرف نفت محسوب می شود طبیعی است که به دنبال افزایش ذخایر استراتژیک خود بوده باشد. بنابر این این احتمال که ما مقدار صادرات نفت ما در ماه گذشته میلادی (ژوئن) رشد داشته باشد، وجود دارد.

او همچنین درباره مقدار صادرات نفت ایران نیز اظهار داشت: در تمام مدت جنگ بارگیری از بندرعباس، خارک و جاسک در حال انجام بود و هیچ کاهشی در زمینه بارگیری وجود نداشت. اما در مورد اینکه چقدر از این بشکه های نفتی به فروش رفته هنوز هیچ اطلاعاتی اعلام نشده است.

این کارشناس حوزه انرژی با اشاره به تجربه فروش ایران در زمان اوج تحریم های نفتی، ادامه داد: در حال حاضر ایران روش هایی را برای دور زدن تحریم ها پیدا کرده و ترامپ به راحتی نمی تواند روی مساله فروش نفت ایران تاثیر بگذارد.

منبع: بازار

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.