کد خبر : 34546
تاریخ انتشار : سه شنبه 6 خرداد 1404 - 10:15

صنعت نفت یک باشگاه بین‌المللی است/ قدرت در بازار نفت از سر چاه نشأت می‌گیرد

صنعت نفت یک باشگاه بین‌المللی است/ قدرت در بازار نفت از سر چاه نشأت می‌گیرد
کارشناس ارشد حوزه نفت با بیان اینکه «قدرت در بازار نفت از سر چاه نشأت می‌گیرد» گفت: ذخایر عظیم هیدروکربنی تا زمانی که به مرحله تولید و بهره‌برداری نرسند، صرفاً یک ظرفیت بالقوه‌اند و فاقد ارزش اقتصادی عملیاتی هستند

به گزارش انرژی پرس، فریدون برکشلی با اشاره به اینکه کشف نفت در مسجدسلیمان در پنجم خرداد، سرآغاز عصر نوینی در تغییر و تحولات اقتصادی و اجتماعی ایران بود، بیان کرد: در آن زمان، جمعیت ایران حدود ۱۰ میلیون و جمعیت باسواد کشور هم کمتر از ۵ درصد بود.

وی با اشاره به اینکه نفت نخستین صنعت مدرن ایران بود و تا پیش از آن، صنعت با قابلیت اتوماسیون در کشور وجود نداشت، تصریح کرد: اگرچه انگلیسی‌ها سعی می‌کردند شگردهای کارشان از دید ایرانی‌ها به دور باشد، اما ایرانی‌ها به‌تدریج با برخی از اصول کار آشنا شدند.

این تحلیلگر بازار انرژی با بیان اینکه ظهور نفت و اندک منابع مالی که نصیب کشور شد، به‌تدریج منشأ تغییر و تحولات مهمی در شئونات اقتصادی و اجتماعی ایران بود، افزود: به عبارتی ظهور نخستین فعالیت‌های اتوماسیون در جنوب کشور به‌تدریج به سایر نقاط کشور هم سرایت کرد.

استفاده از هوش مصنوعی در ارتقای فعالیت‌های بخش انرژی

برکشلی با تأکید بر اینکه همه ابعاد صنعت نفت حائز اهمیت است، گفت: تمام فعالیت‌های بالادستی، میان‌دستی و پایین‌دستی مهم هستند. اکنون اغلب فعالیت‌های صنعت نفت در جهان به سمت استفاده از هوش مصنوعی رفته و بیشتر مذاکرات حول و حوش آینده‌نگری و استفاده از هوش مصنوعی در ارتقای فعالیت‌های بخش انرژی است.

وی تأکید کرد: این در حالی است که در سال‌های اخیر بخش بالادستی تقریباً از معادلات و موضوعیت گفت‌وگوها کنار گذاشته شده بود، البته این موضوع به‌دلیل اهمیت کم فعالیت‌های اکتشاف و استخراج نبود، بلکه شرکت‌های بزرگ ملی نفت مانند آرامکو، شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های ملی بزرگ نفت منطقه، خود عهده‌دار این مهم بودند.

کارشناس ارشد حوزه نفت با بیان اینکه به لحاظ اهمیت و ارتقای موقعیت بین‌المللی صنعت نفت ایران، ظرفیت‌سازی، افزایش تولید و فشارافزایی در میدان‌های موجود، مهم‌ترین اولویت صنعت نفت ایران است، افزود: در نفت، قدرت از سر چاه بیرون می‌آید. ذخایر عظیم تا زمانی که به سر چاه نرسند، به‌صورت بالقوه ارزشی ندارند.

ارائه تصویر جذاب و قدرتمند از صنعت نفت ایران

برکشلی به شرایط تحریم صنعت نفت ایران اشاره کرد و ادامه داد: در مقاطعی به کلی منکر تأثیر منفی تحریم در صنعت نفت بودیم، اما صنعت نفت دارای ماهیتی بین‌المللی است و در شرایط انزوا امکان رشد و توسعه فراگیر ندارد، بنابراین هر پیشرفت جدی و معنادار با همکاری‌های بین‌المللی میسر است.

وی تصریح کرد: از همین رو جذب سرمایه و فناوری به‌روز جهانی و متقابلاً حضور در صحنه‌های بین‌المللی اهمیت دارد. این بدان معنا نیست که با رفع تحریم، همه شرایط به سود صنعت نفت ما تغییر می‌کند، بلکه آغاز فصلی نو در مبارزه و مشارکت در رقابت‌های نفسگیر بین‌المللی است.

این تحلیلگر بازار انرژی با اشاره به اینکه اقدام‌های اخیر وزارت نفت در ارائه یک تصویر زنده، جذاب و قدرتمند از صنعت نفت کشور بسیار ارزشمند است، گفت: این روند لازم است مستمر، دامنه‌دار و نوآورانه باشد.

برکشلی با تأکید بر اینکه همه چیز از روابط عمومی شروع می‌شود، افزود: روابط عمومی باید ضمن برندسازی، به روند ارتقای برندهای صنعت نفت در سطح جهان کمک کند، زیرا ارزش افزوده شرکت‌های نفتی از برندشان شروع می‌شود.

وی با یادآوری اینکه شرکت نفتی آرامکو در نوامبر ۲۰۱۹، عرضه اولیه عمومی خود (Initial Public Offering) را اعلام کرد،  ادامه داد: اقتصاد رفتاری صنعت نفت عربستان را که مطالعه می‌کردم، دیدم که از اواخر ۲۰۱۶، حرکات و رفتارهای بین‌المللی آرامکو تغییرات محسوسی کرد؛ زبان بدن و ادبیات مدیران شرکت تغییر کرد، حضورشان در مجامع بین‌المللی به‌شدت افزایش یافت و به‌روزتر شد.

صنعت نفت یک باشگاه بین‌المللی است

کارشناس ارشد حوزه نفت تأکید کرد: اقدام‌های کنونی روابط عمومی نفت ایران هم پیام‌های خود را به بازیگران بین‌المللی منتقل می‌کند. صنعت نفت یک باشگاه بین‌المللی است و نفت باید در این باشگاه حضور داشته باشد، بنابراین پیام‌های نفت ایران باید بر پایه ادبیات جهانی نفت به دنیا منتقل شود.

برکشلی با اشاره به اینکه صنعت نفت ایران گام‌های مهمی با تکیه بر قابلیت‌های درونی خود برداشته است، گفت: اما برای دستیابی به اهداف درخور ظرفیت و توانایی‌های خود، باید از مشارکت‌های بین‌المللی در شکل سرمایه و فناوری برخوردار شود. شرکت ملی نفت هم لازم است حضور بین‌المللی خود را افزایش دهد. از آنجا که در عصر قدرت‌نمایی خبری و سلطه آمارها زندگی می‌کنیم، روابط‌عمومی‌ها به افکار شکل می‌دهند.

وی با بیان اینکه شرایط بازار جهانی انرژی و نفت دستخوش دگرگونی‌های ژرفی است و چیزی به نام بازگشت به شرایط عادی نداریم، افزود: اوپک، ۶۵ سالگی خود را پشت سر گذاشته است، این سازمان دوام و موفقیت خود را مدیون درک منطقی و به‌موقع از شرایط بین‌المللی است. مدیران شرکت‌های ملی نفت کشورهای مختلف هم لازم است در چارچوب اوپک، اجلاس‌های عملیاتی داشته باشند.

تحکیم سازمان‌های بین‌المللی نفت با توجه به شرایط متحول جهانی

کارشناس ارشد حوزه نفت با اشاره به اینشرکت‌های ملی نفت، بعضاً عرضه اولیه اوراق سهام خود را شروع کرده‌اند و به‌تدریج نسبت به سهامداران خود پاسخگو خواهند بود، بنابراین در امارات متحده عربی و عربستان سعودی، نیجریه یا قزاقستان، سهامداران خواستار افزایش تولید و سهم بازار می‌شوند، تأکید کرد: اینها برخی ملاحظات کانونی اوپک در آینده و شرایط تحول خواهد بود. بسیاری سازمان‌های بین‌المللی شرایط متفاوتی را تجربه خواهند کرد. البته ظهور واگرایی و سازمان‌گریزی در اوپک و سازمان‌های بین‌المللی و بین‌الدولی ایجاد نخواهد شد، بلکه برعکس تقویت و تحکیم سازمان‌ها با توجه به شرایط متحول جهانی مورد انتظار است.

برکشلی با بیان اینکه جمهوری اسلامی و کشورهای منطقه خلیج فارس و اوپک به این باور جمعی رسیده‌اند که مصرف جهانی نفت تا دهه‌ها ادامه خواهد داشت، گفت: اما سهم آن در سبد انرژی جهانی رو به کاهش است. تمام مطالعات معتبر نشان می‌دهد ما تنها دو دهه یعنی ۲۰ سال فرصت بهره‌برداری از عایدات نفتی در اختیار را داریم، لذا این ۲۰ سال برای صنعت نفت ما حیاتی است.

وی با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری در صنعت نفت، اعم از بالادستی و پایین‌دستی بر پایه راهبردهای بلندمدت شکل می‌گیرد، افزود: سرمایه‌گذار لازم است از یک افق امنیتی بلندمدت اطمینان حاصل کرده باشد، بنابراین تمایل به آرامش و ثبات در منطقه خلیج فارس از سوی تمام کشورهای منطقه دیده می‌شود.

کارشناس ارشد حوزه نفت تأکید کرد: در این میان صنعت نفت ایران شرایط ممتازی دارد و این از دید سرمایه‌گذاران بین‌المللی پوشیده نیست. به خاطر دارم که در سال‌های اولیه پس از فروپاشی شوروی سابق و شکل‌گیری جمهوری‌های تازه استقلال‌یافته، شرکت‌های نفتی هندی که هنوز به سطح اعتبار کنونی نرسیده بودند، اصرار داشتند با همکاری ایران وارد بازار انرژی منطقه آسیای میانه و قفقاز شوند. امروز ایران به یمن جغرافیای خود، شرایط مطلوبی برای تبدیل به یک بازیگر عمده نفت و انرژی دارد.

منبع: شانا

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.