کد خبر : 32299
تاریخ انتشار : چهارشنبه 20 فروردین 1404 - 10:39

حجم مصرف آب در ایران بالاتر از کشورهای پربارش دنیا

حجم مصرف آب در ایران بالاتر از کشورهای پربارش دنیا
تغییرات اقلیمی امروز میهمان ناخوانده کشوری با اقلیم گرم و خشک شده و با تغییر رژیم بارشی کاهش بارندگی‌ها در بسیاری از مناطق کشور را به همراه داشته است،این در شرایطی است که حجم مصرف آب در کشوری مانند ایران با میانگین بارش یک‌سوم جهان، بسیار بالاتر از کشورهای پربارش دنیا است.
به گزارش انرژی پرس، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، در توضیح ناترازی موجود در صنعت آب که بی‌تردید وجود آن در فصل گرم سال و با ورود به پیک تابستان و افزایش استفاده از سیستم‌های سرمایشی، بیشتر احساس می‌شود باید به این نکته توجه داشت که کشور پاییز و زمستان نسبتاً کم بارشی را پشت سر گذاشت و بارش‌های اخیر که در حد نرمال بوده‌، نمی‌تواند جبران‌کننده این عقب‌ماندگی بارشی باشد.
حجم مصرف آب در کشوری مانند ایران با میانگین بارش یک‌سوم جهان بسیار بالاتر از کشورهای پربارش دنیاست؛ در برخی شهرها سرانه مصرف شهروندان سه تا چهار برابر الگوست و به عنوان نمونه، میزان مصرف آب حدود ۶۹ درصد مشترکان تهرانی بالاتر از الگو است که این مسئله فشار زیادی به منابع محدود آبی این استان وارد می‌کند.
این در حالی است که آمارهای منتشر شده از سوی سازمان هواشناسی بیانگر این مساله است که میانگین بارش کشور حدود ۳۷ درصد کمتر از حد نرمال به ثبت رسیده است، به عبارتی در حالی که برخی مناطق محدودی مانند گیلان، مازندران و تا حدودی زنجان وضعیت بارشی مناسبی دارند، بیشتر استان‌ها به ویژه هرمزگان، سیستان و بلوچستان و حتی تهران، همچنان با مشکل جدی کم‌بارشی روبه‌رو هستند.
بر این اساس هم اکنون بسته‌های اقدام برای مدیریت و رفع تنش آبی مناطق دارای ناترازی، متناسب با شرایط هر منطقه طراحی شده و در حال اجراست تا در مقطع اوج مصرف مشکلی برای تامین پایدار آب شرب و بهداشت شهروندان پیش نیاید.
در بخش مدیریت توزیع، تمرکز بر هوشمندسازی فرایند کنترل شبکه‌های توزیع آب است و در حال حاضر در شهرهایی مانند تهران، مشهد، شیراز و اصفهان، تعادل‌بخشی و مدیریت شبکه از طریق فرایندهای هوشمند انجام می‌شود.
در توضیح بیشتر باید گفت که در حوزه آب در سال گذشته ۸۱۸۹ لیتر بر ثانیه به تامین آب شرب افزوده شده و ۶۷۴ کیلومتر خطوط انتقال و جمع آوری  اجرا و طی همین مدت ۵۷ باب ایستگاه پمپاژ احداث شده است.
همچنین برای ۴۳ شهر دارای تنش آبی در ۲۲ استان کشور ۱۶۰ پروژه اضطراری طراحی و در حال اجراست.
در این زمینه ” هاشم امینی”مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفته که است بسته‌های اقدام برای مدیریت و رفع تنش آبی مناطق دارای ناترازی، متناسب با شرایط هر منطقه طراحی شده و در حال اجراست تا در مقطع اوج مصرف مشکلی برای تامین پایدار آب شرب و بهداشت شهروندان پیش نیاید.

تشریح پروژه‌های قابل بهره‌برداری آبرسانی و فاضلاب در سال جدید
پروژه‌های آبرسانی در راستای تامین آب شرب در مجموع با حجم ۱۱۳۵ لیتر در ثانیه مترمکعب در شبانه روز در سال جدید به بهره‌برداری می‌رسد.
تصفیه‌خانه آب ملکشاهی استان ایلام، تصفیه‌خانه آب بشاگرد استان هرمزگان، تصفیه‌خانه آب خوانسار استان اصفهان و تصفیه‌خانه آب کرج در استان البرز (شماره ۳)، آبرسانی خمام به خشک‌بیجار استان گیلان و نیز آبرسانی به ورامین و پاکدشت در استان تهران از جمله پروژه‌های آبرسانی قابل بهره‌برداری در سال جدید است.
این پروژه‌ها در مجموع با حجم ۱۱۳۵ لیتر در ثانیه به بهره‌برداری خواهند رسید و سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای اتمام فاز قابل بهره‌برداری شش پروژه عنوان‌شده ۱۳۲۰ میلیارد تومان است.
این در حالی است که اجرای تصفیه‌خانه‌های فاضلاب نیز برای بهره‌برداری از پساب تولیدی در سایر بخش‌ها همچون فضای سبز و صنعت نیر در جریان است، اقداماتی که وابستگی این بخش ها به آب شیرین را کم کرده و تامین آب شرب را افزایش می دهد. در این رابطه  شهرهای خرمشهر، شازند و آستانه، اردبیل، چادگان، رباط کریم و روستاهای رسنان و لواسان بزرگ، شبکه و تصفیه‌خانه فاضلاب کرمان (بیع متقابل)، تصفیه‌خانه فاضلاب انزلی، مدول دوم تصفیه‌خانه فاضلاب نوشهر و چالوس، پکیج تصفیه فاضلاب قائن، فاز لجن تصفیه‌خانه فاضلاب شیراز، تصفیه‌خانه فاضلاب کرند غرب، تصفیه‌خانه فاضلاب شرق اهواز و طرح فاضلاب اهواز (فاز دوم) از جمله این پروژه‌هاست.
همچنین تصفیه‌خانه فاضلاب پارس‌آباد، تصفیه‌خانه فاضلاب جنوب تهران (فاز مایع مدول ۷ و ۸)، تصفیه‌خانه فاضلاب رودهن و بومهن، تصفیه‌خانه فاضلاب مرند، تصفیه‌خانه فاضلاب پرند (فاز لجن)، تصفیه‌خانه فاضلاب آبیک، تصفیه‌خانه فاضلاب تربت حیدریه (شهرک ولیعصر) و بخشی از شبکه فاضلاب رشت از دیگر پروژه‌های فاضلاب قابل بهره‌برداری در سال جدید است.
ظرفیت این پروژه‌ها در مجموع ۶۵۰ هزار و ۵۲۰ مترمکعب در شبانه‌روز است که اعتبار مورد نیاز برای اتمام فاز قابل بهره‌برداری ۷۵۱۳ میلیارد تومان است.
با وجود اقدامات وزارت نیرو در بخش‌های مختلف برای مدیریت منابع آبی کشور در همه بخش‌ها اعم از کشاورزی، صنعت و شرب این نکته مهم است که بدانیم تغییرات اقلیمی امروز میهمان ناخوانده کشور شده که با تغییر رژیم بارشی منجر به کاهش بارندگی‌ها در بسیاری از مناطق کشور شده است.
از آنجایی که محصولی بدون جایگزین بوده و اساساً وجود آن بسته با بارش های سالانه بوده و قابل تولید نیست، چاره‌ای جز مدیریت منابع و مصارف آب باقی نمی‌ماند. در این زمینه یکایک ما به عنوان شهروندان در این زمینه مسئول هستیم.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.