کد خبر : 29199
تاریخ انتشار : سه شنبه 16 بهمن 1403 - 9:59

تاثیر تعرفه‌های ترامپ بر نفت کانادا؛گرانی بنزین در کمین ایالات متحده

تاثیر تعرفه‌های ترامپ بر نفت کانادا؛گرانی بنزین در کمین ایالات متحده
به باور کارشناسان اعمال تعرفه بر نفت کانادا به عنوان بزرگترین تامین کننده ایالات متحده، احتمال افزایش بنزین در این کشور را قوت می‌بخشد و این امر پیامدهای منفی برای مصرف‌کنندگان دارد.

به گزارش انرژی پرس؛ به گفته تحلیلگران و معامله‌گران بازار سوخت، در پی تصمیم دونالد ترامپ در روز شنبه مبنی بر اعمال تعرفه بر واردات نفت از کانادا و مکزیک، مصرف‌کنندگان آمریکایی شاهد افزایش قیمت بنزین در جایگاه‌های سوخت خواهند بود. افزایش احتمالی قیمت سوخت نشان‌دهنده ماهیت دوگانه سیاست‌های حمایتی تجاری ترامپ است. این سیاست‌ها از یک‌سو برای تقویت کسب‌وکارهای داخلی و فشار بر همسایگان آمریکا جهت کاهش مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر طراحی شده‌اند، اما از سوی دیگر، با وعده‌های او برای کنترل تورم در تضاد هستند.

وابستگی به کانادا

واردات نفت آمریکا در انتظار تصمیم دولت ترامپ برای اعمال تعرفه بر محموله‌های کشورهاست، که مهمترین و تاثیرگذارترین آن کانادا قرار دارد. کارشناس هشدار می‌دهند که این اقدام بحث برانگیز منجر به افزایش قیمت سوخت و کاهش تولید خواهد شد که در وهله نخست به منافع شهروندان آمریکایی آسیب می‌رساند. باید توجه داشت که پالایشگاه‌های غرب میانه برای ۹۰ درصد از تولید خود به نفت کانادا متکی هستند.

ترامپ که قبل از روی کار آمدن به رای دهندگان خود وعده کاهش قیمت انرژی را داده بود، معتقد است که این اقدام از کشور در برابر کسری تجاری بزرگ محافظت و میلیاردها دلار بر درآمد کشور می‌افزاید. ایالات متحده بزرگترین تولید کننده نفت در جهان است، اما همچنین برای امنیت انرژی خود نفت خام وارد می‌کند. واردات نفت آمریکا از تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اعمال تعرفه واردات سالانه ۲۵ درصدی بر مکزیک و کانادا و ۱۰ درصدی بر چین مصون نخواهد بود.

به گفته ترامپ، روز ۱ فوریه ۲۰۲۵ به عنوان آخرین مهلت قبل از اعمال تعرفه‌ها برای این کشورها تعیین شد تا اقدامات موثری برای توقف جریان مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر از مرزها انجام دهند که به گفته ترامپ باعث کشته شدن میلیون‌ها آمریکایی شده است.

براساس گزارش وزارت انرژی این کشور، کانادا و مکزیک بزرگترین منابع واردات نفت آمریکا هستند و روی هم، حدود یک چهارم واردات پالایشگاه‌های تولید بنزین را به خود اختصاص می‌دهند. کانادا با صادرات روزانه ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت به ایالالت متحده در جایگاه نخست قرار دارد و پس از آن مکزیک با ۴۵۷ هزار بشکه، عربستان با ۲۲۸ هزار بشکه و ونزوئلا با ۲۲۸ هزار بشکه در روز قرار دارند. در فهرست منابع واردات نفت آمریکا کشورهای مانند برزیل، کلمبیا، عراق، نیجریه و اکوادور به ترتیب با ۲۲۴.۲۱۰، ۱۹۸.۱۳۹ و ۱۲۰ هزار بشکه در روز قرار دارند.

واردات نفت آمریکا از کانادا اخیرا به بالاترین سطح خود از ژوئن ۲۰۱۰ رسیده است. بطوریکه واردات نفت کانادا توسط واشنگتن در هفته منتهی به ۳ ژانویه ۲۰۲۵ با ۶۸۹ هزار بشکه در روز افزایش به ۴.۴۲ میلیون بشکه در روز رسید. این امر با این واقعیت مطابقت دارد که کانادا برای سال‌ها بزرگترین صادرکننده نفت به واشنگتن بوده و در سال ۲۰۲۳ بیش از نیمی از واردات به ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار را به خود اختصاص داده است.

کاهش تولید نفت ایالات متحده

از سوی دیگر؛ تولید نفت آمریکا در نوامبر ۲۰۲۴.۱۲۲ هزار بشکه در روز کاهش یافت که در راس آن‌ها خلیج مکزیک و تگزاس بود. گزارش‌های اخیر نشان می‌دهد که کل تولید نفت خام آمریکا در ماه نوامبر به ۱۳.۳۱۴ میلیون بشکه در روز کاهش یافته، در حالی که در ماه قبل حدود ۱۳.۴۳۶ میلیون بشکه در روز بود که بالاترین سطح تاکنون است.

همچنین، تولید نفت آمریکا در خلیج مکزیک حدود ۱۰۸ هزار بشکه در روز کاهش یافت و مجموع آن را در نوامبر گذشته به ۱.۶۵۶ میلیون بشکه در روز رساند. تولید نفت در تگزاس، بزرگترین ایالت تولیدکننده آمریکا نیز با ۷۰ هزار بشکه کاهش به ۵.۷۶۱ میلیون بشکه در روز رسید.

تولید نفت ایالات متحده در نوامبر در چندین ایالت دیگر کاهش یافته است. مهم‌تر از همه، نیومکزیکو شاهد کاهش ۳۸ هزار بشکه‌ای تولید نفت خام در روز بود و به ۲.۰۶۴ میلیون بشکه در روز در نوامبر رسید. بر اساس گزارش ماهانه اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، تولید در ویرجینیای غربی نیز ۶ هزار بشکه در روز کاهش یافت و مجموع آن را به ۳۵ هزار بشکه در روز رساند. تولید در ایالت یوتا در غرب آمریکا نیز ۵ هزار بشکه در روز کاهش یافت و مجموع آن را به ۱۸۴ هزار بشکه در روز رساند.

بیشتر بخوانید:  علت روند صعودی قیمت بنزین در آمریکا چیست؟

از سوی دیگر، تولید نفت آمریکا در داکوتای شمالی ۴۱ هزار بشکه در روز افزایش یافت و مجموع آن را در نوامبر گذشته به ۱.۱۹۷ میلیون بشکه در روز رساند. تولید کلرادو نیز ۲۷ هزار بشکه در روز افزایش یافت و مجموع آن را به ۵۲۲ هزار بشکه در روز رساند. تولید نفت خام در چندین ایالت دیگر نیز افزایش یافت که عبارتند از اوهایو ۱۳ هزار بشکه، آلاسکا ۱۲ هزار بشکه، اوکلاهاما ۱۲ هزار بشکه، مونتانا ۶ هزار بشکه در روز است. براساس برآوردها میانگین تولید نفت ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ به ۱۳.۲۴ میلیون بشکه در روز رسیده که این رقم در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۲.۹۳ میلیون بشکه در روز بود.

تاثیر تعرفههای ترامپ

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، گفته است که تصمیم او برای اعمال تعرفه احتمالا باعث در کوتاه مدت باعث سردرگمی شود. وی در حالی که نگران واکنش بازارهای مالی به این تصمیم نبود، اذعان داشت که هزینه‌های ناشی از تعرفه‌ها گاه به شکل قیمت‌های بالاتر بر عهده مصرف‌کنندگان است. ترامپ معتقد است که کسری تجاری بزرگی بین ایالات متحده و سه کشور کانادا، چین و مکزیک وجود دارد، اما او این امر را رد کرد که تعرفه‌ها ابزار چانه‌زنی هستند. البته انتظار می‌رود تعرفه‌های بیشتری نیز اعمال شود و دولت آمریکا در حال بررسی اعمال تعرفه بر واردات کالاهای اروپایی به ویژه فولاد، آلومینیوم، مس، داروها و نیمه هادی‌ها است.

در این میان، برخی پالایشگاه‌های آمریکایی انتظار دارد با محدود شدن منابع جایگزین، تولید بنزین در غرب میانه کاهش یابد. برای نمونه، دومین پالایشگاه بزرگ ایالات متحده از نظر ظرفیت، در حال آماده شدن برای اعمال تعرفه بر واردات نفت از کانادا است. کارشناسان هشدار می‌دهند که این تعرفه‌ها و اقدامات تلافی جویانه احتمالی فعالیت اقتصادی در سراسر جهان را مختل خواهد کرد. باید توجه داشت که بسیاری از پالایشگاه‌های آمریکایی، به ویژه در غرب میانه، به نفت وارداتی وابسته بوده و مجهز به تقطیر نفت خام سنگین مانند مکزیک و کانادا هستند.

اعمال تعرفه‌ها بر شرکای تجاری آمریکا می‌تواند بر هزینه‌ها و در دسترس بودن همه کالاها تأثیر بگذارد و این خطر را ایجاد و تمرکز روابط دوجانبه را از گفت‌وگوی سازنده دور کند. خودروسازان آمریکایی بیشترین ضربه را از تعرفه‌های ترامپ خواهند دید. زیرا خودروها به دلیل زنجیره تامین فرامرزی در کانادا و مکزیک مونتاژ می‌شوند.

اگر چه ترامپ قصد دارد برای کشورهای مذکور عوارض گمرکی وضع کند. این شرکت‌های واردکننده هستند که آن را پرداخت می‌کنند و گاهی اوقات این هزینه به مصرف‌کننده آمریکایی منتقل می‌شود. در واقع، تعرفه‌های ترامپ ابتدا به آمریکا ضربه می‌زند که از قیمت‌های بالاتر سوخت شروع می‌شود و این امر به مصرف کنندگان و کسب و کارها آسیب می‌رساند.

نتیجهگیری

در نتیجه، دونالد ترامپ قرار است بازار یکپارچه انرژی آمریکای شمالی را با اعمال تعرفه‌های ۱۰ درصدی بر واردات انرژی از کانادا و ۲۵ درصدی بر کالاهای انرژی مکزیکی از ۴ فوریه مختل کند. صنعت انرژی آمریکای شمالی یکی از قربانیان آشکار جنگ تجاری ترامپ است، اما اثرات آن در خودروسازی، کشاورزی، فولاد، آلومینیوم، پتاس و هر بخش دیگر از اقتصاد در هر سه کشور محسوس خواهد بود.

تقریباً تمام محموله‌های ۵۰۰ هزار بشکه‌ای نفت خام مکزیک به ایالات متحده در ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴ محموله‌های آبی بود که به پالایشگاه‌های ساحلی ایالات متحده ارسال می‌شد. این محموله‌ها در آینده احتمالا به آسیا یا اروپا منتقل شوند. و تعرفه‌ها احتمالا بر گسترش قیمت گاز طبیعی منطقه‌ای تأثیر بگذارد و هزینه‌‍ها را برای مصرف کنندگان پایین دستی افزایش دهد، اما دامنه محدودی برای کاهش جریان گاز بین دو کشور وجود دارد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.