صنعت یوتیلیتی در آینه آمار؛ فجر و مبین چه عملکردی داشتند +اینفوگرافیک
به گزارش اختصاصی انرژی پرس، شرکتهای یوتیلیتی مانند مبین انرژی و فجر انرژی خلیج فارس، به عنوان تامینکنندگان اصلی زیرساخت حیاتی برای صنایع پتروشیمی کشور، نقش بیبدیلی در اقتصاد صنعتی ایران دارند. این شرکتها با ارائه خدماتی همچون تولید بخار، برق، آب خالص، گازهای صنعتی و هوای ابزار دقیق، بهعنوان شریانهای حیاتی صنعت شناخته میشوند.
در سال ۱۴۰۳، صنعت یوتیلیتی با چالشها و تغییرات بزرگی در حوزه نرخگذاری مواجه شد. با صدور احکام دیوان عدالت اداری مبنی بر ابطال نرخنامهها و مصوبات کلیدی شورای رقابت، روند نرخگذاری محصولات یوتیلیتی در هالهای از ابهام قرار گرفت.
در این میان، بررسی کارنامه تولیدی دو غول یوتیلیتی کشور نشان از روندهای متفاوتی دارد. فجر انرژی با افزایش تولید هفتدرصدی در ۹ ماهه سال جاری، عملکردی مثبت از خود بهجای گذاشته است، در حالی که مبین انرژی با کاهش ۲۰ درصدی تولید، با چالشهایی در بخش تقاضا روبهرو بوده که ناشی از ناترازی انرژی در عسلویه است.
افت تولید مبین انرژی؛ زنجیرهای از تاثیرات بحران گاز
بحران ناترازی گاز در کشور که از ماههای سرد سال شدت گرفته، اکنون دامنه تاثیر خود را به شرکتهای یوتیلیتی نیز رسانده است.
برای مثال مبین انرژی خلیج فارس که وظیفه تامین خدمات جانبی به پتروشیمیها را بر عهده دارد، به دنبال کاهش تقاضای پتروشیمیهای منطقه عسلویه، تولید خود را کاهش داده است.
عسلویه منطقهایست که وابستگی بالایی به شبکه گاز سراسری دارد و با برودت هوا ناترازی انرژی در آن موثرتر از سایر مناطق پتروشیمیست. از این رو قطعی گسترده و طولانی مدت گاز در عسلویه، موجب شده تا پتروشیمیهای منطقه بهطور چشمگیری تولید خود را محدود کنند و به همین نسبت، نیاز کمتری به خدمات یوتیلیتی داشته باشند.
این موضوع باعث شده تا تامینکننده یوتیلیتی این منطقه یعنی مبین انرژی نیز تولید خود را مطابق با کاهش تقاضای مشتریان تنظیم کند. با این حساب مشخص است که کاهش تولید مبین انرژی خلیج فارس به هیچ وجه ناشی از مشکلات ساختاری یا داخلی نبوده و مستقیما تحت تاثیر افت تقاضای پتروشیمیها و بحران ناترازی گاز کشور است.
این اتفاق بار دیگر نشاندهنده تاثیر گسترده ناترازی گاز بر صنایع و ضرورت بازنگری در مدیریت منابع انرژی کشور است. رفع این بحران و تضمین پایداری عرضه انرژی، نهتنها به حفظ تولید پتروشیمیها، بلکه به جلوگیری از تاثیرات منفی بر شرکتهای یوتیلیتی و سایر حلقههای زنجیره تولید کمک خواهد کرد.
نرخ جدید محصولات یوتیلیتی در هالهای از ابهام
طبق گزارش فعالیت ماهانه شرکت فجر انرژی خلیج فارس در آذر ۱۴۰۳ دیوان عدالت اداری در دو رای اخیر خود، تحولات مهمی را در زمینه نرخگذاری محصولات یوتیلیتی ایجاد کرده است. به این شرح که در تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۳ نرخنامه اعلامی سال ۱۴۰۰ شرکت ملی صنایع پتروشیمی توسط دیوان عدالت اداری باطل شد. همچنین در تاریخ ۶ آذر ۱۴۰۳، سه مصوبه مهم شورای رقابت (۳۸۲، ۴۷۹ و ۶۲۱) از سوی دیوان ابطال گردید.
با این تصمیمات، شورای رقابت همچنان بهعنوان مرجع انحصاری نرخگذاری محصولات یوتیلیتی شناخته میشود. این شورا باید نسبت به تعیین نرخهای گذشته و سال جاری اظهار نظر کند، اما تاکنون نرخنامهای از سوی مراجع ذیصلاح ابلاغ نشده است.
در ادامه فجر انرژی خلیج فارس اعلام کرده که پیگیریهای لازم برای حفظ حقوق سهامداران ادامه دارد و بهمحض مشخص شدن نتایج، گزارش اصلاحی درآمد اعلام خواهد شد. با این حساب در این گزارش درآمد شرکتهای یوتیلیتی مورد بررسی قرار نگرفته و کارنامه تولید آنها ارزیابی میشود.
وضعیت تولید محصولات یوتیلتی فجر انرژی در ۹ ماهه
بررسی گزارش فعالیت ماهانه فجر انرژی خلیج فارس در ۹ ماهه ۱۴۰۳ نشان میدهد، شرکت موفق به تولید چهار میلیون و ۵۸۹ هزار تن بخار، ۲۰ میلیون و ۷۳۰ هزار متر مکعب آب RO، ۱۱ میلیون و ۵۹۸ هزار متر مکعب آب DM، ۱۹۸ میلیون و ۸۱۵ هزار متر مکعب گاز طبیعی با مصرف سوخت، ۲۹۰ میلیون و ۳۲ هزار متر مکعب ازت گازی، ۱۹۳ میلیون و ۶۸۲ هزار متر مکعب اکسیژن گازی، پنج میلیون و ۱۳۴ هزار متر مکعب آب خوراک بویلرهای (BFW)، ۱۷۶ میلیون و ۸۳۷ هزار متر مکعب هوای ابزار دقیق، ۳۹۶ میلیون و ۱۳۷ هزار متر مکعب هوای سرویس و سه میلیون و ۷۰۳ هزار مگاوات ساعت برق ( فروش به شرکتهای منطقه ) شده است.
در نهایت باید گفت مجموع ارقام تولید شرکت فجر انرژی خلیج فارس، فارغ از واحد اندازهگیری مشخص میکند که شرکت در ۹ ماهه ۱۴۰۳ موفق به تولید یک میلیارد و ۳۳۹ میلیون واحد از محصولات خود شده است. گفتنیست این رقم نسبت به ۹ ماهه سال گذشته حدود هفت درصد افزایش داشته است.
وضعیت تولید محصولات یوتیلیتی مبین انرژی در ۹ ماهه ۱۴۰۳
نگاهی به ارقام گزارش فعالیت ماهانه مبین انرژی خلیج فارس در ۹ ماهه ۱۴۰۳ نشان میدهد، شرکت موفق به تولید یک میلیارد و ۸۴ میلیون متر مکعب گاز (خوراک)، ۹ میلیون و ۳۰۲ هزار تن بخار، دو میلیارد و ۵۳۹ میلیون متر مکعب گاز (سوخت)، سه میلیون و ۲۱۹ هزار مگاوات ساعت برق، ۸۷۰ میلیون و ۹۱۷ هزار متر مکعب اکسیژن، دو میلیارد و ۱۹۱ میلیون متر مکعب آب خنککننده مدار باز، ۵۸۴ میلیون و ۵۹۳ هزار متر مکعب آب خنککننده مدار بسته، ۱۵۴ میلیون و ۸۴۷ هزار متر مکعب نیتروژن، ۱۵ میلیون و ۴۰۴ هزار متر مکعب آب بدون املاح، ۹۳ میلیون و ۱۵ هزار مترمکعب هوای ابزار دقیق شده است.
در نهایت باید گفت مجموع ارقام تولید شرکت مبین انرژی خلیج فارس، فارغ از واحد اندازهگیری مقدار محصول، مشخص میکند که مبین در خرداد ۱۴۰۳ موفق به تولید هفت میلیارد و ۶۲۲ میلیون واحد از محصولات خود شده است. گفتنیست این رقم نسبت به ۹ ماهه سال گذشته حدود ۲۰ درصد کاهش داشته است.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰