کد خبر : 2071
تاریخ انتشار : پنجشنبه 19 مرداد 1402 - 15:24

دیپلماسی انرژی، ایران را به میدان آرش نمی‌‌‌‌رساند+فیلم

دیپلماسی انرژی، ایران را به میدان آرش نمی‌‌‌‌رساند+فیلم
به نظر می‌رسد ایران از راه دیپلماتیک به میدان آرش نمی‌رسد و برای دستیابی به این ثروت ملی باید به روش‌های قدیمی دیگری متوسل شود.

انرژی پرس_ این روزها مناقشه ایران و عربستان و کویت بر سر مالکیت میدان گازی آرش به یکی از داغ‌ترین سوژه‌های خبری خاورمیانه تبدیل شده است. به نظر می‌رسد ایران از راه دیپلماتیک به میدان آرش نم‌یرسد و برای دستیابی به این ثروت ملی، باید به روش‌های قدیمی دیگری متوسل شود.
ماجرای میدان نفتی و گازی آرش، از دهه هفتاد آغاز می‌شود، در آن زمان نصب دکل حفاری در این میدان با واکنش‌های تندی از سوی کویت و عربستان مواجه شد و تا امروز نیز این مناقشه ادامه دارد.
به تازگی اختلافات بر سر مالکیت میدان آرش با اعلام آمادگی شرکت ملی نفت ایران برای آغاز عملیات حفاری در این میدان افزایش یافته است.
وزیر نفت کویت نیز در واکنش به سخنان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت است که به صورت تمام و کمال و قاطعانه تمامی فعالیت‌های برنامه ریزی شده ایران پیرامون میدان گازی فراساحلی الدره را رد می‌کنیم.
بعد از موضع‌گیری وزیر نفت کویت، این بار نوبت عربستان بود که حق ایران بر میدان گازی آرش را به رسمیت نشناسد. یکی از مقامات وزارت خارجه عربستان در اظهارنظری گفته بود که مالکیت منابع طبیعی در میدان الدره، تنها متعلق به عربستان و دولت کویت است.
میدان نفتی و گازی آرش که به ‌نام الدوره از سوی کشورهای عربی شناخته می‌شود در دهه ۶۰ میلادی کشف شده است. میدان آرش میان ۳ کشور ایران و عربستان و کویت مشترک است و حدود ۴۰ درصد از آن در ایران قرار دارد.

عربستان و کویت به تازگی از ایران برای حل پرونده میدان آرش دعوت کرده‌اند اما با این پیش فرض که ایران حقی در این میدان ندارد.
جواد اوجی، وزیر نفت در مصاحبه‌ای گفته است که ایران خواهان بهره‌برداری یکپارچه و مشترک در میدان آرش با کشورهای همسایه است و هرگونه تضییع حقوق خود را برنمی‌تابد.
به نظر می‌رسد مناقشه ایران با کویت و عربستان بر سر میدان آرش از روش دیپلمایتک و مذاکره حل نخواهد شد و ایران باید راه دیگری رود راهی که در برخی میادین مشترک دیگر نیز رفته و به نتیجه مطلوبی رسیده است.

مشابه همین مناقشه، بر سر مالکیت میدان نفتی سردار جنگل در دریای خزر با دولت آذربایجان نیز وجود داشت؛ پس از آنکه ایران از طریق مذاکره به نتیجه نرسید باتوجه به حق قانونی و رسمی خود بر این میدان وارد عمل شد و دکل حفاری را در این میدان نصب کرده و پس از جنجال‌های فراوان دولت آذربایجان نیز از مواضع خود عقب نشینی کرد.
در میدان فرزاد A نیز همین ماجرا تکرار شد‌. عربستان حاضر به پذیرش حق مالکیت ایران بر این میدان مشترک نبود اما پس از آنکه ایران اقدام به نصب دکل حفاری کرد مجبور به پذیرش و به رسمیت شناختن حق ایران در میدان گازی فرزاد A شد.
در دهه هفتاد نیز این ماجرا در میدان گازی آرش تکرار شده بود. ایران دکل حفاری را در این میدان نصب کرد که با اعتراض عربستان و کویت همراه شد. اما متاسفانه در آن زمان پس از نصب دکل حفاری، این پروژه نیمه‌کاره رها شد و دکل نیز به میدان دیگری انتقال یافت.
حدود ۴۵ درصد از میدان آرش در ایران قرار دارد. نکته دیگر هم‌راستا بودن میدان آرش با میادین فروزان و اسفندیار است، میادین مشترکی که چندین دهه از عمر آنها می‌گذرد و میان ایران وعربستان در این‌باره اختلافی وجود ندارد.
میادین مشترک سرمایه ‌های ملی هستند که نباید در برداشت از آنها لحظه ‌ای درنگ کرد. ایران چندین دهه، فرصت برداشت از این میدان را از دست داده است.
روزگاری تحریم را نعمت می‌خوانند، نعمتی که به کشورهای همسایه در  تاراج ثروت ملی ایرانیان  کمک کرده است.
به جرات می‌توان گفت تحریم صنعت نفت ایران مهم‌ترین دلیل گستاخی کشورهای همسایه در به رسمیت نشناختن حقوق ایران در میادین مشترک است. هنگامی‌که ایران  سرمایه و فناوری لازم برای بهره‌برداری از این میادین مشترک را در اختیار ندارد، این اتفاقات رخ می‌دهد. حال باید دید ایران با دیپلماسی نفتی به مالکیت بر میدان آرش دست می یابد یا راه دیگری می‌رود؛ آنچه که مهم است پا پس نکشیدن ایران از مالکیت خود بر میدان آرش و در نهایت بهره‌برداری از این میدان نفتی و گازی است.

بیشتر بخوانید:  ماجرای کدورت قالیباف از وزیر نفت چیست؟
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 30 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۳۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

کاوه شنبه , ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۷:۱۲

نه دیپلماسی ذلیلانه که نتیجه ۴۰ سال ستیز بیهوده و خسارت بار با تمام دنیاست مارا به آرش می رساند و نه توانی برای سرشاخ شدن با اعراب وجود دارد. این نتیجه سیاستی احمقانه ستیزجویانه و دخالت در امور همسایگان است که الان با مصادره اموال و ثروتهای این ملت داره نمایان میشه. ایران نگهبان سرمایه گذاری چین در عربستانه و هرگز جرات نمیکند منافع ارباب کمونیست خودشو به خطر بندازه. عربستان و چین ایران را فریب دادن به طرز فاجعه بار و خفت بار

علیرضا شنبه , ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۵

احسنت مالامال وزیرپرچم بلوک شرقیم واگربخاطر حمایت اربابانمون نباشدعربهامثل ملخ مارامیخورند

ولی یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۸:۲۴

دکل نصب نماییم واز طرف دیگر با آقای کویت و بن سلمان گفت وگو نماییم .

ولی یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۸:۲۲

دکل حفاری نصب بشه وازطرف دیگر گفت وگو نماییم .دیپلماسی بسیار قوی و زرنگ .

akbarihosein219@gmail.com پنجشنبه , ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ - ۰:۰۹

فقط باید دکل نصب و شروع بکار بشه تا حساب دست اعراب ودیگران بیاد با قدرت تمام

فرهاد شنبه , ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۰

اگر ایران به میدان أرش نرسد هیچ کشوری هم نمی‌رسد

محمود احمدی شنبه , ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۱

هدف امریکا وانگلیس در حال بستر سازی جنگ برای ایران است. ارش بهانه است.ارش قرارداد بین المللی دارد.

رهگذر شنبه , ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۴۴

هرگز نباید پا پس کشید این ثروت خدادادی ملتهای منطقه است وما هم در آن شریک ،حق گرفتنی است نه دادنی ،دکل نصب کنید ،اکتشافات رو شروع کنید و با قدرت پیش برید ،مرتجع منطقه هم هیچ غلطی نتونسته و نخواهند توانست که بکنند.

شادمهر عقیلی شنبه , ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۸

منظورشمااین است که به زورمتوسل شویم ودشمنی راافزایش دهیم ودرآخرسازمان ملل دراین موضوع حضور پیدامی کند وحق رابه آنان می دهد بهترین کاراین است که حدود مرزی خودمان را مشخص کنیم تا حقوق همه دراین میدان مشخص شود بازور که نمی شود مگرما خر هستیم

rey شنبه , ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۳:۳۵

وقتی دو نفر یک درخت در مرز مشترک دارن نتیجه گفت و گو میشه هر کی سهمش رو ببره و بقیه رو بزاره، ذخایر انرژی در این میدان مشخصه، کویت بره ولی نه بیش از حقش، ولی اگه دست درازی کرد دستش قطع بشه، ما باید به رقیبامون بفهمانیم که در احقاق حق خودمون سخت گیریم، زیادم بحت کنیم نادان خیال بد کند

rey شنبه , ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۳:۴۱

ایران ذخایر غنی انرژی داره که مازاد بر نیاز خودش هست، همون اندکی رو هم که میخواد بفروشه کسی نمیخره، جهان به سمت انرژی های نوین میره و این ذخایر در آینده بلا استفاده میمونه، باید با فروش ذخایر این میادین به دیگر کشورهای محتاج انرژی جلوی رخنه دیگران رو گرفت، حالا خریدار میخواد چین باشه یا آمریکا، کسی از سود بدش نماد، با فروش قیمت پایین، میشه جیبمون رو پر پول کنیم، در عوض واسه بقیه نمیشه

شاه پور یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۳:۵۸

با یک قایق بدون طسس

با یک قایق و

آنتن

با یک قایق انتحاری پر ازtntو دیگر ادوات که نامش را نمی توانم بگوئیم کا دکل را یک سره میکنیم و بانیرمی دریایی زیر سطحی ما باقی لولها را معدوم میکنیم

ولی یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۷:۱۶

دکل نصب کنید .

ولی یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۸:۱۸

دکل حفاری نصب بشه وازطرف دیگر گفت وگو نماییم .دیپلماسی بسیار قوی و زرنگ .

ولی یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۸:۲۸

سعی کنیم با آمریکا و انگلیس ، فرانسه گفت وگو نماییم .دعوت به سرمایه گذاری نماییم تا بیان تو ارش حفاری کنند .

ولی یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۸:۳۹

قهر کردن در دنیای سیاست زیان آور است .ما با اعراب هم می توانیم مشکل درست نکنیم .چه شیعه و سنی در مثل دو دست یک بدن هستند حالا فرقی نمی کنه دست چپ یا راست باشیم .ما هر چهار خلیفه اسلام و پیامبر را احترام می گذاریم. و علنی بی احترامی را کنار بگذاریم .حالا قبلا هم چیز ناحقی صورت گرفته بیاییم نادیده بگیریم ما که نمی توانستیم مردمان گذشته را اصلاح کنیم .ما در واقع با خودمان هم مشکل داریم .قرآن یکی .ائمه یکی خلفا یکی پس سر چی اختلاف داریم ؟ دعوت کنیم بن سلمان و این آقای کویتی بیاد ایران با بایدن حرف بزنیم وگلگی کنیم که چرا اف ۱۶ ها را به ایران ندادند .یه کشتی کوچک نفت و قیر هدیه بهشون بدیم و دلشان را به دست بیاوریم .به ما چه خانم های آمریکایی روسری ندارند .وقتی دوست شدیم بهشون پیشنهاد رو سری هم میدیم .

اون به‌خاطر فلسطینی مامردم ایرانو بد یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶

لعنت برشم بدبخت کردین

هادی یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۴

دولت ایران بهتره هرچه زودترشرایط وامکانات لازم رابرای بهره برداری ازمیدان گازی آرش شروع کندتاکویت وعربستان پایشان راازگلیمشان درازترنکنندوطمع منابع ملت ایران رانکنند.

خسروشاهی یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۳

چهل سال رفته بزارین یه سال هم بره شاید صاحب اصلی ایران بیاد حق ملت ایران رو بگیره

مسعود یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۴

سلام و درود بر اصحاب نفت ، بنظر بنده هم باید روش قدیمی را در پیش بگیرید ، این عربهای زبون نفهم همواره دنبال ضایع کردن نام و ثروت نظام جمهوری اسلامی ایران هستند.

شادمهر یکشنبه , ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۶:۱۱

من موندم چرا ایران حق مالکیت کویت و عربستان را قبول میکند که آنها بگویند ایران حقی ندارد بهترین راهکار برای چنین مناقشاتی عدم پذیرش بقیه هستند که آنها را وادار میکند با التماس وارد مذاکره شوند والا با اینطور حرفها که میگه من بمیرم تو بمیری آنها هیچی را گردن نمی‌گیرم پس باید ایران مالکیت آنها را قبول نکند و ایران چنین توانمندی را دارد که بگویید شما هیچ سهمی ندارید و آنوقت آنها با اسرار بخواهند که ثابت کنند تو این میدان سهم دارن و آنوقت خودشون سهم ایران را کنار خواهند گذاشت

م دوشنبه , ۲۳ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۵

پس اگر تکنولوزی استخراج نفت ندارند واینقدر عقب مانده ایم پس از صد سال از صنعت نفت در ایران چرا اینقدر خودشان را باطناب کلفت خفه میکنند وچرا اینقدر کارکنانشان حقوق های نجومی میگیرتد

حق دوشنبه , ۲۳ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۸

تنها منابع میدان آرش برای ایران مهم نیست اگه ایران نتونه حقشو اثبات کنه حاکمیت خلیج فارس رو هم از دست میده که فاجعه بزرگی است

جمشید دوشنبه , ۲۳ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۱:۲۷

آیا این همه نفت و گاز داریم مردم دارن ازش بهره میبرند؟،آیا نفت سر سفر ما آمد ؟قدرت منطقه باشی ولی کشورهای کوچک مثل کویت،بحرین آذربایجان صد برابر ما از منابع ما دارند بهره می‌برند و ما مردم ایران به نون شب محتاج ،تا زمانی اسیر دست روسیه و همپالکیهای کمونیستش باشیم مثل ونزوئلا، کوبا و کره شمالی باید در فقر و بدبختی زندگی کنیم ،سیاست نه غربی و نه شرقی شده فقط کمونیستی،آیا کشور اسلامی خدا پرست دوستانش باید این کشورها باشند ؟،خدایی گند تر ازاین کشورها وجود داره؟ متاسفانه مسئولین فقط دنبال منافع خودشون هستن و اصلا به فکر ما مردم نیستند ،حالا آرش هم کلا متل ما باشه چی به ملت میرسه؟

ح سه شنبه , ۲۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱:۳۵

ایران نباید پا پس بکشد نفت حق ماست وپا پس کشیدن ایران در این موضوع یعنی یعنی ضعف

ح سه شنبه , ۲۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱:۳۸

ما باید حق خودمان رو بگیریم ونفت مال مست وقتی چهل درصد از ما هست یعنی بیشتر از کشپر کویت وعربستان حق برداشت داریم نباید از خودمان ضعف نشون بدیم

علی کریمی سه شنبه , ۲۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۶:۲۷

دوتا ادم بی سواد می فهمن. حدود زمینشون تا کحاست چطور دولت و کارشناسان این سه کشور شعور ندارن مثل ادم حل کنن تا کی ما مردم این کشورها باید تاوان این نفهم ها رو بدیم

فتح الله چهارشنبه , ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۸

ما حتی به جنگ آماده ایم

جانانصاحب چهارشنبه , ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۷:۰۹

نه پرچم تو نه بابا بزرگ نه.. ای خدا نه… با خودنویس طلایی باید تو بنویسی.. ها… باخودنویس من.. خورشیدی طلایی…. اره…. پادشاه مولا…. ها…… وپیامبر…… ها…

علی پنجشنبه , ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۹

امیدوارم درس بگیریم که کشورهای مسلمان وقتی قدرتمند بشند به همدیگر ظلم میکنند باید یاد بگیریم که حفظ منافع ملی هر کشور واجب تر از همه چیز