کاهش ۱۰ الی ۱۵ درصدی میزان تولید انار به دلیل کم آبی
به گزارش انرژی پرس، محمودرضا خلیلی با اشاره به اینکه انار محصول شاخص شهرستان ساوه در کنار افزون بر ۷۰ نوع تولید کشاورزی است که آوازه جهانی دارد، اظهار کرد: با وجود تکرار خاطره تلخ سرمازدگی در سال ۱۳۹۵ اما در حال حاضر سطح زیر کشت انار در ساوه، پایتخت انار ایران، افزون بر ۱۱ هزار هکتار است.
وی بیان کرد: انار یک محصول زودبارده است و با وجود اینکه پیش بینی می شد به دلیل تکرار سرمازدگی هایی که موجب کف بر کردن درختان انار میشود و به دلیل مقاومت درخت پسته در برابر سرمای زیاد، پسته جایگزین بخش اعظمی از باغات انار شود اما عملیات جایگزینی چندان افزایش نداشت و حتی بخشی از اراضی زراعی شهرستان به باغ انار تبدیل شد و در واقع شاخص بودن ساوه در تولید انار حفظ شد و همچنان این شهرستان را با محصول انار میشناسند.
وی افزود: کاشت قلمه انار در اراضی کشاورزی موجب باردهی این محصول ظرف مدت دو سال شده و خصوصیت درخت انار به دلیل زودباردهی موجب شد که همچنان ۱۱ هزار هکتار باغات انار در ساوه وجود داشته باشد که ۱۰ هزار و ۵۰۰ هکتار آن بارور است و در شرایط ایدهال میتوانند محصول اقتصادی تولید کنند.
خلیلی با اشاره به اینکه سال گذشته افزون بر ۱۷۰ هزار تن انار از باغات ساوه برداشت شد، گفت: امسال متاسفانه به دلیل خشکسالی و تشدید تنش آبی در شهرستان ساوه و نیز پائین بودن حجم آب ذخیره شده در سدالغدیر که حیات باغات پائین دست سد به منابع آبی آن وابسته بود، کاهش عملکرد باغات رقم خورد.
وی بیان کرد: وضعیت نامناسب توزیع آب، متاثر از کاهش میزان بارشها و خشکسالی موجب شد تا بازههای آبیاری امسال طولانیتر شود و حتی در برخی باغات پائین دست سدالغدیر بسیار محدود باشد که در مجموع، سه هزار هکتار از باغات انار که حیات آنها وابسته به سد بود دچار آسیب جدی شد و بیش از هزار هکتار از باغات به دلیل خشک شدن درختان، رها شده اند. دو هزار هکتار نیز به دلیل آبیاری محدود تا حدود زیادی محصول خود را از دست داده است.
وی بیان کرد: پیش بینی میشود که امسال بین ۱۴۰ هزار تا ۱۵۰ هزار تن انار از انارستانهای ساوه برداشت شود که بیانگر کاهش ۱۰ الی ۱۵ درصدی میزان تولید و عملکرد محصول به دلیل کم آبی در سال جاری نسبت به سال گذشته است.
این مقام مسئول در جهاد کشاورزی ساوه در ادامه گفت: به دلیل خنک بودن هوا در فصل بهار، گلهای انار در شرایط آب و هوایی مطلوب بهاری به بار نشست و اگر دمای هوا در روزهای آینده بیشتر خنک شود موجب سرخی بیشتر دانه و رنگ گیری بهتر انار خواهد شد و امیدواریم شرایط به گونهای برای تولیدکنندگان رقم بخورد که از مجموع ۱۴۰ هزار تن انار برداشت شده، میزان انار شرکتی و آبگیری شده به پائین ترین درصد خود برسد.
وی گفت: خوشبختانه انار تولیدی امسال ساوه از نظر آفات و بیماریها به ویژه از نظر کرم گلوگاه شرایط نگرانکنندهای نداشته است، گرچه وجود این آفت همیشگی است، اما درصد شیوع آن قابل قبول بوده و جای نگرانی نیست.
او در خصوص پدیده آفتاب سوختگی به عنوان مشکل دیگر انار نیز گفت: با توجه به دمای بالا و گرمای هوا در فصل تابستان پیشبینی میشد که درصد زیادی از انار تولیدی با پدیده آفتاب سوختگی مواجه شود اما خوشبختانه شرایط به گونهای پیش رفته که درصد آفتاب سوختگی بالاتر از حد نرمال نیست.
خلیلی در خصوص ترکیدگی انار در روزهای منتهی به برداشت محصول نیز گفت: تنش آبی موجب بیشتر شدن ترکیدگی انار خواهد شد به نظر میرسد که به دلیل تشنه بودن باغات، درصد ترکیدگی در این روزها افزایش یابد. مدیریت آبیاری در این فصل مهمترین عامل در جلوگیری از ترکیدگی انار است که باغداران باید مدنظر داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه افزایش میزان تولید انار افتخاری برای شهرستان ساوه به عنوان قطب تولید این محصول در جهان است، گفت: به باغداران توصیه می شود با توجه به شرایط موجود خشکسالی به دنبال اهداف توسعهای و گسترش باغات انار نباشند. حفظ باغات مهمترین موضوع در شرایط کنونی است و به باغداران توصیه میشود که به دنبال تولید کیفی انار باشند. حفظ کیفیت انار اصلیترین رسالت باغداران و تولیدکنندگان برای صیانت از برند این شهرستان در تولید این محصول شاخص است که آوازه و شهرت جهانی دارد.
وی گفت: بر کسی پوشیده نیست که به دلیل کاهش میزان بارندگیها منابع آبی زیرزمینی در شرایط کاملا بحرانی است و میزان آب ذخیره شده در سد الغدیر نیز در وضعیت قرمز و فوق بحرانی قرار دارد و تامین آب باغات با چالش جدی مواجه شده است.
خلیلی ضمن توصیه به باغداران برای اجرای روشهای نوین آبیاری و پرهیز از آبیاری سنتی در باغات انار گفت: از باغداران درخواست میشود که در کنار باغات خود حتما زراعت داشته باشند و اراضی کشاورزی خود را صرفا به حوزه باغی اختصاص ندهند و در خصوص تولیدات زراعی نیز ورود کنند. تمامی اراضی که تحت شرب یک منبع آبی است صرفا به کشت محصولات باغی اختصاص نیابد و حتما یک منطقه از اراضی خود را در سال های پر آب به زراعت اختصاص دهند. مقدار باغات را محدود کرده و با اجرای روشهای نوین آبیاری و کوددهی مناسب کیفیت تولید محصول را افزایش دهند.
وی با تاکید بر اینکه کیفیت انار ارتباط مستقیم با رسیدگی بهتر به محصول و مدیریت باغات دارد، گفت: حفظ کیفیت باغات در شرایط کنونی برای باغداران یک اصل است و امیدواریم تولیدکنندگان با درک شرایط کنونی و مدیریت آب به تولید با کیفیت محصول کمک کنند.
وی گفت: کار برداشت تجاری انار ساوه از ۲۰ مهرماه آغاز شده و معمولا تا نیمه آبان ماه ادامه خواهد داشت.
منبع: ایسنا
برچسب ها :انار ، انار ساوه ، باغ انار ، خشکسالی ، شهرستان ساوه ، کاهش تولید انار ، کم آبی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰