کد خبر : 2033
تاریخ انتشار : چهارشنبه 18 مرداد 1402 - 12:43

کاهش تزار ۶۰ سانتی متری خزر نتیجه خودداری روسیه از تامین حقابه

کاهش تزار ۶۰ سانتی متری خزر نتیجه خودداری روسیه از تامین حقابه
خودداری روسیه از تامین‌ حقابه، تراز دریای خزر طی دو سال اخیر ۶۰ سانتی‌متر مواجه شده است.

به گزارش انرژی پرس، علی منتصر کوهساری، رئیس اداره ایمنی و حفاظت دریایی اداره کل بنادر و دریانوردی استان گیلان، با بیان اینکه خودداری روسیه از تامین حقابه دریای خزر کاهش ۱۸۰ سانتی‌متری تراز این دریاچه را در پی داشته است افزود: از این میزان، ۶۰ سانتی‌متر در دو سال اخیر کاهش پیدا کرده است.

این مقام سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه کاهش حجم و تراز آب دریا دلایل گوناگونی دارد، تاکید کرد:مهم‌ترین‌ آن‌ها تامین نشدن حقابه خزر است، زیرا ۸۵ درصد آب این دریاچه از رودخانه ولگا در روسیه تامین می‌شود و اگر دبی آب ورودی به خزر از ولگا کاهش پیدا کند، بیشترین تاثیر را در حجم و تراز دریاچه خزر خواهد گذاشت.

منتصر کوهساری کاهش تراز آب دریای خزر در ۱۰ سال اخیر را غیرعادی دانست و ضمن یادآوری پیشروی و پسروی آب و تغییر سواحل در برهه‌های زمانی گوناگون، گفت:آن چیزی که امروز جای نگرانی دارد، غیرعادی شدن رشد تغییرات نزولی تراز آب دریا است.

رئیس اداره ایمنی و حفاظت دریایی اداره کل بنادر و دریانوردی استان گیلان با تاکید بر اینکه تداوم فرایند کاهش حجم و تراز آب دریا حفظ ایمنی آبراه‌های شمالی را با چالش مواجه می‌کند، اضافه کرد: یکی از وظایف سازمان بنادر و دریانوردی، توسعه حمل‌ونقل دریایی و تامین ایمنی آبراه‌ها است و وقتی‌ تراز آب کاهشی است و عمق تردد ایمن کشتی‌ها کاهش می‌یابد، آثار سوء آن باید از طریق اجرای پروژه‌های لایروبی جبران شود.

منتصر کوهساری با اشاره به اینکه عمق آب بنادر شمالی قبل از بروز تغییرات مناسب بود، گفت در آن شرایط، تمام کشتی‌های دریای خزر به‌راحتی تردد می‌کردند و جابه‌جایی و حمل‌ونقل کالا به‌سهولت انجام می‌شد، اما اینک با کاهش دو متری تراز دریاچه، عمق لازم باید از طریق لایروبی ایجاد شود.

بیشتر بخوانید:  گازپروم روسیه با دلار خداحافظی کرد

وی همچنین به تاثیر منفی کاهش تراز دریاچه بر پهنه‌‌های آبی اشاره کرد و گفت یکی از مشکلات اصلی تالاب انزلی در حال حاضر همین کاهش تراز آب دریای خزر است. او درباره پیامدهای کاهش ظرفیت آبی تالاب انزلی نیز گفت که با بروز کوچک‌ترین جریان‌های هوا، امکان تولید ریزگردها در مناطق ساحلی افزایش می‌یابد

این مقام سازمان بنادر و دریانوردی هشدار داد در صورت تداوم روند کاهشی حجم و تراز آب دریای خزر، علاوه بر چالش‌های محیط‌زیستی، مسائل و مشکلات حوزه حمل‌و‌نقل دریایی نیز کشورهای حاشیه خزر را به چالش خواهد کشید. به گفته او، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و روسیه نیز با مشکل کاهش تراز آب خزر مواجه‌اند و به همین دلیل، اندازه کشتی‌ها و میزان بارگیری‌ آن‌ها را تغییر داده‌اند.

علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت‌ محیط‌زیست، نیز به‌تازگی در تایید این خبر گفت: ورودی‌های دریای خزر از سوی کشورهای همسایه بسته شده است، مخصوصا ورودی رود ولگا بسته شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در ادامه تراز منفی دریای خزر را به “کم‌بارشی” نسبت داد و گفت: امیدواریم بارش‌های پاییزی این مشکل را حل کند.

وی همچنین تاکید کرده بود که در قالب کنوانسیون تهران، آلایندگی دریای خزر را پیگیری می‌کند.

کنوانسیون تهران معاهده‌ای بین کشورهای همسایه دریای خزر (ایران، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، قزاقستان و فدراسیون روسیه) است که با هدف حفاظت از محیط‌زیست و اکوسیستم این دریاچه، در سال ۱۳۸۲ در تهران امضا و سه سال بعد لازم‌الاجرا شد.

پیش تر در این خصوص کارشناسان هشدار داده بودند که روسیه با سدسازی روی رودخانه ولگا، ورودی آب دریای خزر را مسدود و اکوسیستم این دریاچه را با خطر فاجعه زیست‌محیطی مواجه کرده است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.