کد خبر : 3537
تاریخ انتشار : پنجشنبه 30 شهریور 1402 - 19:51

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در گفت‌وگو با انرژی پرس:

کاتالیست ایرانی نتیجه ریسک مدیران پتروشیمی در همکاری با دانش‌بنیان‌ها بود+فیلم

کاتالیست ایرانی نتیجه ریسک مدیران پتروشیمی در همکاری با دانش‌بنیان‌ها بود+فیلم
عظیم کلانتری اصل گفت: صادرات کاتالیست ایرانی حاصل همکاری دانش‌بنیان‌ها و ریسک‌پذیری مدیران پتروشیمی و پژوهشگاه‌هایی مثل پژوهشگاه صنعت نفت است که این‌ها را تکمیل کردند.

به گزارش انرژی پرس، پژوهشگاه صنعت نفت برای نخستین بار در نمایشگاه ایران پلاست حضور داشت؛ اتفاقی که می‌تواند به توسعه روابط شرکت‌های دانش‌بنیان و صنعت پتروشیمی کمک کند. عظیم کلانتری اصل، رییس پژوهشگاه صنعت نفت در گفتگو با خبرنگار انرژی پرس، درخصوص حضور این پژوهشگاه در هفدهمین دوره نمایشگاه ایران پلاست گفت: ما برای اولین بار در نمایشگاه ایران پلاست شرکت کردیم. هدف کلی ما توسعه‌ی ارتباط بیشتر با صنایع پتروشیمی و صنایع وابسته است. با حضور در نمایشگاه تلاش کردیم در شرایطی که تحت عنوان زنجیره‌ی ارزش محصولات پتروشیمی نامیده می‌شود، حضور فعال‌تر و شناخت بیشتری داشته باشیم.

او ادامه داد: نمایشگاه فرصت خوبی‌ است برای گفتگو، شبکه‌سازی، ارائه‌ی توانمندی‌ها و اطلاع از نیازمندی‌های کلی صنعت پتروشیمی و همینطور نیازهای جزئی شرکت‌هایی که به نحوی این نیازها را اعلام می‌کنند. پژوهشگاه صنعت نفت بیش از ۶۰ سال است که خدمات فناورانه‌ی بسیاری را ارائه داده و هنوز هم این خدمات را ارئه می‌کند فلذا شناخت این خدمات برای پژوهشگاه یک فرصت است که بتواند بیشتر در اختیار صنایع نفت و گاز و پتروشیمی کشور باشد.

کلانتری با اشاره به اینکه اخیراً پژوهشگاه صنعت نفت روی دانش فنی حوزه‌ی نفت و گاز و پتروشیمی متمرکز شده اظهار کرد: امیدواریم با توسعه‌ی دانش فنی در این زمینه‌ بتوانیم در خدمت شرکت‌های توسعه یافته، شرکت‌های پتروشیمی و هسته‌های فن‌آور شرکت‌های دانش‌بنیان باشیم و اعلام آمادگی کنیم مبنی بر اینکه محصولاتی که تاکنون در پژوهشگاه تولید شده، اعم از محصولات شیمیایی، دانش فنی شیمایی، دانش فنی فرآیندی و خدمات دیگر می‌تواند در اختیار صنعت پتروشیمی باشد.

او ادامه داد: همچنین در مسائل مربوط به توسعه‌ی صنایع بالادست نفت، باتوجه به مطالعات خوبی که پژوهشگاه در میادین و صنایع بالادستی دارد می‌تواند به صنعت پتروشیمی کمک کند. پژوهشگاه صنعت نفت در مباحث مرتبط با بهینه‌سازی، مسائل زیست‌محیطی و حفاظت صنعتی کار کرده و در آینده نیز با سرعت و قوت بیشتری، بنا به نیازهای روز، می‌تواند در خدمت صنعت پتروشیمی قرار بگیرد.

رییس پژوهشگاه صنعت نفت، درخصوص تأثیر و فعالیت‌های پژوهشگاه در توسعه‌ی میادین اظهار کرد: در زمینه‌ی توسعه‌ی میادین در بحث‌های فنی، ما هیچ وابستگی‌ای نداریم. پژوهشگاه ۳۰ میدان را مورد مطالعه قرار داده است. مخازن زیرزمینی نیز مورد غربالگری قرار گرفتند.

کلانتری افزود:  یکی از راه‌های رفع ناترازی گاز این است که بتوانیم در تابستان که تقاضا کمتر است، گاز را به زیر زمین تزریق و در زمستان برداشت کنیم. پژوهشگاه صنعت نفت ۲۰۰ ساختار زیرزمینی را غربالگری، مطالعه و اولویت بندی کرده است و مشخص کرده که اگر قرار باشد تزریق زیرزمینی اتفاق بیفتد، کدام میادین دارای اولویت هستند. در حوزه‌ی پارس جنوبی هم مطالعاتی صورت گرفته است. مطالعات پژوهشگاه صنعت نفت، صفر تا صد توسعه میادین را بررسی کرده، به همین دلیل می‌توانیم در خدمت شرکت‌هایی که به تازگی می‌خواهند ورود کنند باشیم.

کلانتری عنوان کرد: اگر شرکت‌های پتروشیمی، برای توسعه‌میادین گازی که بتواند خوراک به صورت دائم در اختیار پتروشیمی‌ها قرار دهد برنامه‌ای داشته باشند، پژوهشگاه صنعت نفت برای کمک به این مجموعه‌ها آمادگی کامل دارد.

او در رابطه با نگاه مدیران صنعت به شرکت‌های دانش بنیان اظهار کرد: فناوری در هر زمینه‌ای، یکی از مهمترین مؤلفه‌های قدرت است که یکی از این زمینه‌ها، صنعت نفت و گاز است. هرگونه سرمایه‌گذاری مرتبط با قوی‌تر شدن صنعت نفت و گاز با رویکرد فناوری، مورد خواسته‌ی حاکمیت است و مدیران صنعت نفت هم حامی بسیار خوبی در این زمینه هستند.

کلانتری با بیان اینکه شرکت‌های دانش بنیانی در کشور وجود دارند که محصول موفق تولید کرده‌اند گفت: ما باید تلاش کنیم تعداد این نمونه‌های موفق زیاد شود و به این صورت امکان اینکه نفوذ فناوری داخلی در صنعت بیشتر شود فراهم می‌شود. مدیرانی که در صنعت هستند باید ریسک پذیری بیشتری داشته باشند، کمااینکه در حال حاضر پژوهشگاه صنعت نفت، چندین نمونه از این نمونه‌های موفق وجود دارد. این اعتماد سبب شده که چرخه معکوس شود، یعنی درخواست از سوی کارفرماها صورت بگیرد.

بیشتر بخوانید:  طرح‌های توسعه میادین گازی توسط پتروشیمی‌ها در وزارت نفت معطل مانده

او افزود: یکی از مهمترین مزایای فناوری داخلی، در دسترس بودن است و اگر اشکالی پیدا کند، این اشکال به سرعت برطرف می‌شود. به طور مثال یک اورینگ که در صنعت نفت ما مورد تحریم بود. شرکت ملی نفت این را درخواست کرد با رضایت صد درصدی کارفرما، همکاران ما این را در پژوهشگاه تولید کردند و هم‌اکنون از نمونه‌ی خارجی هم بهتر کار می‌کند. زمانی که این مشکل پیدا کرد، ظرف یک ماه مشکل رفع شد.

رییس پژوهشگاه صنعت نفت ادامه داد: اگر در بخش‌هایی از دانش بنیان ما با مشکل مواجه هستیم به دلیل عدم تکمیل زنجیره‌ی چرخه است؛ کارفرمایی که ریسک را بپذیرد، پژوهشگاه صنعت نفت یا مشابه آن که بتوانند تیم را تکمیل کنند و گروه‌های دانشگاهی و فنی که بتوانند مسأله را جلو ببرند باید در کنار هم، یک زنجیره‌ی تکمیل فناوری را ایجاد کنند.

کلانتری در پاسخ به این سوال که آیا پژوهشگاه صنعت نفت درخصوص تکمیل این زنجیره چه فعالیت‌هایی انجام داده گفت: پژوهشگاه در جاهایی کار را صفر تا صد فنی پیش برده ولی رویکرد جدید ما این است که در حد توان بتوانیم کمک کنیم به هسته‌های فناور و شرکت‌های دانش بنیانی که کار را تا حدی جلو برده‌اند و اکنون نیازمند توانایی‌هایی هستند که در اختیار پژوهشگاه صنفت نفت است و به صورت مشترک یک دانش فنی ایجاد کنیم و این دانش فنی را با توجه به ارتباطی که ما با صنعت داریم و همچنین صنعت به پژوهشگاه، می‌توانیم این دانش را به صنعت بدهیم که این به استقرار فناوری در صنعت نفت کمک می‌کند. امیدواریم در آینده بخش مهمی از فعالیت ما درخصوص مدیریت توسعه‌ی فناوری باشد به این معنا که شبکه‌ای که در کنار خودمان داشته باشیم و ازتوان آن شبکه مسائل تکمیلی را انجام دهد و کارفرمای ریسک‌پذیر در کنار ما باشد.

کلانتری گفت: همین که ما در حوزه‌ی کاتالیست به یک صادرکننده در دنیا تبدیل می‌شویم، حاصل همین یکپارچگی است که هم گروه‌های دانشی کمک کردند هم صنایع ریسک پذیرفتند و هم پژوهشگاه‌هایی مثل پژوهشگاه صنعت نفت، این‌ها را تکمیل کردند. با کنار هم بودن این موارد، آینده‌ی دانش بنیان کشور بسیار درخشان خواهد بود.

رییس پژوهشگاه صنعت نفت در رابطه با ورود شرکت‌های خصولتی به دانش‌بنیان اظهار کرد: نگاه خود من این است که دانشگاه‌ها، کارهای عمیق را انجام دهند و ما بتوانیم گستردی و اختیار را به دانشگاه‌ها و سیستم‌ها بسپاریم. مکان‌هایی مثل پژوهشگاه صنعت نفت باید تکمیل کننده‌ی این واسطه باشند و بخشی از این‌ها را که قابلیت صنعتی دارند حمایت کنند.

او در پایان با بیان اینکه هر قانونی در کشور مراقبت می‌خواهد گفت: مراقبت یکی از مهمترین مسائلی است که در زمینه‌ی فناوری، به لحاظ حقوقی، به لحاظ فنی، به لحاظ ساختاری و به لحاظ آینده‌نگری به آن نیاز داریم. ان‌شاالله آنچه در این زمینه انجام می‌شود، به نفع فضای دانش بنیانی کشور باشد که هزینه‌های بسیار زیادی برای توسعه‌ی آن شده است.  

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.