پاداش به جای جریمه؛ راهحل بحران ناترازی گاز در جیب مردم است! +فیلم
به گزارش اختصاصی انرژی پرس، سالهاست که بحران انرژی و ناترازی گاز کشور را فلج کرده، زیرا دولتها به جای سرمایهگذاری روی طرحهای کارآمد و افزایش تولید، به دنبال راههای کوتاهمدت و پوپولیستی مانند افزایش قیمتها بودهاند.
همواره انگشت اتهام ناترازی گاز به سمت تحریمها و کمبود سرمایهگذاری نشانه میرود، اما واقعیت تلختر از این حرفهاست.
بحران انرژی؛ نتیجه سالها بیتدبیری
حامد صاحب هنر کارشناس حوزه انرژی در گفتوگو با «انرژی پرس» میگوید: ما نه تنها در افزایش تولید و برداشت از مخازن کوتاهی کردهایم، بلکه مصرف بیرویه و مدیریت نادرست تقاضا را نیز نادیده گرفتهایم. همچنین تمام تمرکزمان بر روی احداث مگاپروژههای عظیم با سرمایهگذاری مستقیم دولت بوده و از طرحهای کوچک و مردمی غافل ماندهایم.
این کارشناس با انتقاد از رویکرد دولتها در حل بحران انرژی، بر اولویتبندی راهکارهای غیرقیمتی تاکید میکند. او معتقد است که دولتها به دلیل سادگی اجرا، بیشتر به دنبال افزایش قیمتها هستند و از راهکارهای پیچیدهتر اما موثرتری مانند پاداش دادن به مردم برای صرفهجویی در مصرف انرژی غافل میمانند.
یزد؛ الگویی موفق برای صرفهجویی در مصرف گاز
صاحب هنر با اشاره به تجربه موفق اجرای یک طرح نوآورانه در یزد، بر این باور است که واگذاری مدیریت مصرف گاز به شرکتهای کاربر و ایجاد یک بازار گواهی برای گاز صرفهجویی شده، میتواند به صرفهجویی قابل توجهی در مصرف گاز دست یافت.
به گفتهی این کارشناس: یکی از شرکتهایی که پارسال این طرح را در یزد اجرا کرده بود، گاز صرفهجویی را از مردم متر مکعبی ۵ هزار تومان خریده و به هر خانوار بین ۸۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان پرداخت کرده است.
او میافزاید: در این طرح، ۳۰ درصد صرفهجویی محقق شده و ۲.۵ میلیون متر مکعب در مجموع توسط ۱۰ هزار خانوار صرفه جویی انجام شده است. گازی که از مردم به قیمت ۵۰۰۰ تومان خریداری شده، با قیمت ۱۰ هزار تومان به فولاد فروخته شده است. بدین ترتیب، هم فولاد گاز مورد نیاز خود را تامین کرده، هم مردم پاداش خوبی دریافت کردهاند و هم شرکت واسط به سود رسیده است.
حل بحران ناترازی گاز با سرمایهگذاری ۵۰ همتی
به باور این کارشناس اگر این راهکار را به کل کشور توسعه دهیم با سرمایهگذاری معادل ۵۰ همت، میتوانیم سالانه ۱۲ میلیارد متر مکعب گاز صرفهجویی کنیم که معادل همان گازوییل و مازوتی است که در نیروگاهها میسوزانیم و میتوانیم با صادرات آن، حداقل ۶ میلیارد دلار ارز وارد کشور کنیم.
حتی با چاپ پول به ارزش ۵۰ همت برای اجرای این طرح و پوشش هزینههای اولیه، میتوان نقدینگی مورد نیاز را تامین کرد و نگران تورم ناشی از آن نیز نبود چرا که با صادرات محصولات نفتی حاصل از صرفهجویی در گاز، این نقدینگی امحا میشود.
صاحب هنر معتقد است با تمرکز بر اقدامات کوچک و عملی مانند پوشیدن لباس گرمتر، استفاده از درزگیر و عایقبندی، میتوانیم به سادگی ۵ تا ۱۰ درصد در مصرف انرژی صرفهجویی کنیم.
مشارکت مردم، کلید حل بحران انرژی
اما نکته کلیدی اینجاست که سود این صرفهجویی باید مستقیم و به صورت نقدی به جیب مردم واریز شود.
متاسفانه تاکنون رویکرد دولتها در زمینه صرفهجویی انرژی بر اساس درخواستهای مکرر از مردم و ایجاد محدودیت بوده، در حالی که این روشها اثربخشی لازم را نداشتهاند.
نباید از ظرفیتی که در حوزه صرفهجویی و بهینه سازی وجود دارد به راحتی عبور کرد بلکه باید به مردم انگیزه داد تا در صرفهجویی انرژی مشارکت کنند.
برچسب ها :افزایش مصرف گاز ، بحران انرژی ، کمبود گاز ، مصرف گاز ، ناترازی گاز
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰