کد خبر : 33392
تاریخ انتشار : پنجشنبه 11 اردیبهشت 1404 - 12:05

کارنامه متانول سازان بورس در سال ۱۴۰۳

وقتی بزرگان متانول کم آوردند؛سقوط تولید، صعود درآمد به لطف دلار +اینفوگرافیک

وقتی بزرگان متانول کم آوردند؛سقوط تولید، صعود درآمد به لطف دلار +اینفوگرافیک
در سال ۱۴۰۳ صنعت متانول با افت سنگین تولید دست و پنجه نرم کرد و بزرگان این حوزه نیز از این روند نزولی در امان نماندند. در میان متانولی‌ها، پتروشیمی فناوران با کنترل این وضعیت و بالا بردن تولید، توانست بهترین رشد درآمد را در این صنعت ثبت کند و در صدر متانول‌سازان بایستد. در مقابل زاگرس و خارک با کاهش تولید عملکرد ضعیف‌تری داشتند.

به گزارش اختصاصی انرژی پرس، سال ۱۴۰۳ برای صنعت متانول سال سختی بود؛ صنعتی که به شدت به پایداری خوراک گاز وابسته است و با تکرار قطعی‌های گسترده گاز در فصول سرد، تولیدکنندگان متانول با چالش‌های سنگینی روبه‌رو شدند.

طبق آمار، تولید کل صنعت حدود ۲۲ درصد افت کرده است؛ اتفاقی که حتی بزرگان این حوزه مثل پتروشیمی زاگرس را نیز از افت محسوس در امان نگذاشت.
این کاهش تولید، پیامدهای قابل توجهی برای بازار متانول داشت. بسیاری از کارخانه‌ها در ماه‌های سرد ناچار به توقف یا کاهش ظرفیت شدند و تعمیرات اضطراری و محدودیت‌های خوراک گاز، فشار بیشتری به روند تولید وارد کرد.

در این میان، پتروشیمی‌هایی که توانستند ثبات نسبی بیشتری در تولید حفظ کنند مانند فناوران، عملکرد بهتری ثبت کردند.
با این حال، رشد قیمت دلار توافقی تا حدی اثر افت تولید را جبران کرد و درآمد ریالی صنعت را بالا برد. اما باید توجه داشت که رشد درآمد، بیشتر ناشی از عوامل ارزی بود نه بهبود بنیادی تولید.

در واقع سال ۱۴۰۳ به خوبی نشان داد که پایداری خوراک، چالش اصلی متانول‌سازان در ایران است؛ چالشی که اگر راهکاری برای آن پیدا نشود، در سال‌های آینده نیز صنعت را تهدید خواهد کرد.

وضعیت صنعت متانول در ۱۴۰۳

بررسی‌ها نشان می‌دهد شرکت‌های صنعت متانول در سال مجموعا هفت میلیون و ۸۰۶ هزار تن تولید کردند که نسبت به سال ۱۴۰۲ حدود ۲۲ درصد پایین آمده است. این موضوع حجم فروش این صنعت را نیز پایین آورد.

اما رشد قیمت دلار نیما در یک سال اخیر موجب رشد درآمد کل صنعت شده است. به طوری که درآمد کل صنعت متانول از ۵۰ هزار و ۱۰۳ میلیارد تومان در ۱۴۰۲ با رشد ۱۲ درصدی به ۵۶ هزار و ۷۷ میلیارد تومان رسیده است. حال باید دید کدام یک از این پتروشیمی‌ها در زمینه افزایش درآمد موفق‌تر بوده‌اند.

بیشترین افزایش درآمد متانول‌سازان در سال ۱۴۰۳

بیشتر بخوانید:  پالایشگاه‌های اصفهان و بندرعباس شاخص گروه نفتی را صعودی کردند

طبق بررسی‌های انجام‌شده، پتروشیمی فناوران در سال ۱۴۰۳ موفق شد درآمد ۱۵ هزار و ۲۴۴ میلیارد تومانی شناسایی کند. این رقم در مقایسه با سال ۱۴۰۲ حدود ۵۰ درصد افزایش داشته است. با این حساب پتروشیمی فناوران رتبه نخست سال ۱۴۰۳ «بیشترین افزایش درآمد متانول‌سازان» را به دست آورده است.

همچنین خارک نیز دیگر پتروشیمی بود که در این دوره جهش قابل توجهی را در درآمدزایی خود ایجاد کرد؛ به طوری که درآمد این پتروشیمی از ۱۴ هزار و ۵۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ به ۱۶ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان در  سال ۱۴۰۳ رسیده است. به این ترتیب پتروشیمی خارک رتبه دوم «بیشترین افزایش درآمد متانول‌سازان» را از آن خود کرده است.

اما پتروشیمی زاگرس به دلیل افت تولید در این سال نتوانست درآمد خود را بالا ببرد و با کاهش ۷.۵ درصدی مبلغ فروش خود روبه‌رو شد. این پتروشیمی موفق به شناسایی درآمد ۲۳ هزار و ۹۳۳ میلیارد تومانی شده است.

کارنامه تولید متانول‌سازان در سال ۱۴۰۳

در این بخش باید دید کدام یک از متانول‌سازان بورسی در تولید کارنامه بهتری داشته‌اند. طبق بررسی‌های انجام شده، دو شرکت صنعت متانول در سال ۱۴۰۳ کاهش تولید داشتند. همان‌طور که در جدول زیر قابل مشاهده است پتروشیمی زاگرس با افت ۲۸ درصدی تولید در سال ۱۴۰۳ بیشترین کاهش تولید را میان متانولی‌های بورسی به ثبت رسانده است.

بنابر گزارش فعالیت ماهانه، این پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ موفق به تولید پنج میلیون و ۵۵۲ هزار تن شده که یک میلیون و ۷۴۰ هزار تن از آن متانول است.

همچنین پتروشیمی خارک نیز کاهش هشت درصدی مقدار تولید را در این سال گزارش کرده و دومین پتروشیمی ضعیف متانولی از این منظر بود.

اما وضعیت پتروشیمی فناوران از دو شرکت دیگر بهتر بود؛ به طوری که حجم تولید این پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ حدود ۲.۵ درصد افزایش یافت و به ۱.۲ میلیون تن رسید.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 1 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.