کد خبر : 25985
تاریخ انتشار : سه شنبه 20 آذر 1403 - 16:25

نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز در تهران همزمان با شرایط حساس خاورمیانه

نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز در تهران همزمان با شرایط حساس خاورمیانه
بیست‌وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در حالی در تهران برگزار شد که بسیاری از کارشناسان بین‌المللی معتقد بودند این اجلاس به‌دلیل حوادث ژئوپلیتیکی خاورمیانه ممکن است به‌صورت حضوری برگزار نشود، اما برگزاری این نشست در تهران آن هم در این شرایط خاص حکایت از پایداری، ثبات و امنیت بالای ایران دارد.
به گزارش انرژی پرس، تهران طی روزهای اخیر در چهارمین میزبانی خود از نشست وزیران نفت و انرژی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) به‌خوبی نشان داد آمادگی لازم را برای همکاری با همه کشورهای عضو این مجمع با روش‌های موجود داشته و دارد. ایران اگرچه این تعامل‌ها را با تکیه بر ذخایر عظیم نفت و گاز خود توسعه داده، اما باید به این مسئله توجه داشت که موقعیت جغرافیایی کشورمان به‌گونه‌ای است که می‌تواند به‌عنوان مطلوب‌ترین کریدور انتقال گاز به شرق و غرب مورد استفاده قرار گیرد.این موقعیت جغرافیایی به ایران اجازه می‌دهد افزون بر واردات و صادرات گاز، در مواردی مانند سوآپ گاز، تجارت ترکیبی گاز، تهاتر همنام و غیرهمنام و… نیز وارد شود، بنابراین توجه به توسعه دیپلماسی انرژی با سایر کشورهای صادرکننده گاز می‌تواند به افزایش نقش ایران در تجارت گاز کمک کند.

نخستین گام در حوزه دیپلماسی

برگزاری بیست‌وششمین اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز در تهران را می‌توان نخستین دستاورد دیپلماسی انرژی وزارت نفت دولت چهاردهم دانست؛ بالا گرفتن تنش میان کشورمان و رژیم غاصب صهیونیستی از یک سو و از سوی دیگر تحولات بین‌المللی در جهان به‌ویژه در منطقه خاورمیانه سبب شده بود پیش از این برگزاری این نشست در هاله‌ای از ابهام باشد، اما وزارت نفت توانست با مدیریت صحیح این شرایط و همکاری با نهادهایی مانند وزارت امور خارجه، میزبانی خوبی از اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز داشته باشد، این میزبانی شایسته از نگاه اعضای مجمع به ویژه دبیرکل دور نماند.

محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت کشورمان با وجود آنکه یک روز پیش از برگزاری نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز برادرش را به خاک سپرده و در سوگ برادرش نشسته بود، در این اجلاس حضور یافت و به رسم مهمان‌نوزای ضمن خوشامدگویی به مهمانان و همتایان خود به بحث و تبادل نظر به آنها پرداخت و نشان داد ایرانی‌ها در هر شرایطی میزبان خوبی هستند. وی در حاشیه این اجلاس تأکید کرد: حضور وزیران جی‌ئی‌سی‌اف در شرایط کنونی نشان از پایداری، ثبات و امنیت بالای ایران دارد.

برگزاری این اجلاس در برهه کنونی و حساس بین‌المللی از چشم رسانه‌های خارجی نیز دور نماند، به‌گونه‌ای که رسانه‌هایی همچون گریت کشمیر، منااف‌ان، اسپوتنیک فارسی، المیادین انگلیسی، الجزایر ۲۴، اجیپت اویل اندگس، روزنامه گالف تایمز و … به‌طور ویژه به پوشش خبری این رویداد گازی بین‌المللی پرداختند. این در حالی بود که همان روز، در عرصه بین‌المللی سقوط دولت سوریه نیز در سرخط خبرها قرار داشت، اما اهمیت برگزاری این نشست در تهران، افزون بر بازار انرژی، یک پیام سیاسی مهم را به جهان مخابره می‌کرد: «ایران با وجود تمام ناآرامی‌ها در منطقه، ساحل امنی است که می‌تواند بستری مناسب برای تصمیم‌های مهم اقتصادی و سیاسی باشد.»

وزارت نفت به‌خوبی در این نشست نشان داد برای توسعه مناسبات خود در تجارت گاز در منطقه و پس از آن در سطح جهان عزم جدی دارد، همچنین این نشست در حالی به کار خود پایان داد که ایران بارها بر آمادگی برای اشتراک‌گذاری و صدور دستاوردهای علمی و عملیاتی در زمینه گاز با اعضای این مجمع تأکید کرد.

برگزاری بیست‌وششمین دوره نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز در طول عمر این سازمان بین‌الدولی نوپا در تهران، بیش از هر واقعیتی نشانه قوی از همگرایی همبستگی و عزم اعضای آن برای پیگیری اهداف مجمعی است که سال ۲۰۰۱ در تهران پایه‌های اولیه آن بنا گذاشته شد. تحولات ژئوپلیتیکی و منطقه‌ای در سال‌های اخیر نشان داد گاز طبیعی و تجارت بین‌المللی آن همچنان عاملی حیاتی در امنیت انرژی جوامع بشری جهان به‌شمار می‌آید و با وجود گام‌های برداشته‌شده برای نیل به اهداف ژئوپلیتیکی و محیط زیستی و آزادسازی بازارهای انرژی، هر جایی که امنیت انرژی کشورها با مخاطره‌های جدی روبه‌رو می‌شود، سیاستگذاری‌های انرژی به تأمین امنیت انرژی کشورشان بر دیگر اهداف اولویت می‌یابد.

آنچه در ۳ روز نشست وزارتی جی‌ئی‌سی‌اف گذشت

چهارشنبه، ۱۴ آذر با ورود محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) به تهران، برگزاری بیست‌وششمین اجلاس وزارتی این مجمع در تهران بار دیگر در حالی به تیتر رسانه‌ها تبدیل شد که پیش از آن اخباری مبنی بر برگزار نشدن این رویداد در تهران به گوش می‌رسید، همزمان اما اخبار مربوط به پیشروی مخالفان بشار اسد، رئیس جمهوری در سوریه داغ بود.  حامل پس از ورود به تهران، روز جمعه، ۱۶ آذر در نشست فوق‌العاده هیئت اجرایی مجمع کشورهای صادرکننده گاز با هیئت‌های کارشناسی در هتل اسپیناس پالاس تهران شرکت کرد.

نشست کارشناسی و کارگاه‌های سه‌گانه تخصصی بیست‌وششمین اجلاس وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در روز شنبه (۱۷ آذر) نیز با حضور دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز، سید علی‌محمد موسوی، معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت ایران و جمعی از نمایندگان هیئت‌های شرکت‌کننده در این اجلاس برگزار شد. سه کارگاه با عناوین «گزارش بازار گاز در کوتاه‌مدت»، «چشم‌انداز جهانی گاز در سال ۲۰۵۰» و «سازوکار تبادل داده‌های جی‌ئی‌سی‌اف» در این نشست برگزار شد، همچنین نمایندگان کشورهای عضو این مجمع صبح همان روز با حضور در پژوهشگاه صنعت نفت از نزدیک با تازه‌ترین دستاوردهای پژوهشی ایران در صنایع، نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران آشنا شدند.

پیش از برگزاری بیست‌وششمین اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در روز یکشنبه، ۱۸ آذر به ریاست محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت کشورمان، دیدارهای دو و چندجانبه میان محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) و اعضای این مجمع برگزار شد، نشست وزارتی هم در دو نوبت برگزار شد که نوبت اول آن با حضور خبرنگاران و شامل مراسم افتتاحیه، سخنرانی رئیس و دبیرکل مجمع و وزرای شرکت‌کننده بود و نوبت دوم پشت درهای بسته برگزار شد.

برگزاری بی‌حاشیه‌ترین نشست جی‌ئی‌سی‌اف در اوج حوادث ژئوپلیتیکی

اعضای جی‌ئی‌سی‌اف در پایان این نشست که با کمترین حاشیه و در اوج همگرایی و همکاری میان اعضا برگزار شد، در یک موضع‌گیری بی‌سابقه اقدام‌های رژیم صهیونیستی علیه ایران را محکوم کردند. سید علی‌محمد موسوی، معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت نیز در پایان این نشست از تصویب سه قطعنامه و یک بیانیه در بیست‌وششمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) خبر داد و گفت: قطعنامه‌ها عمدتاً در ارتباط با مسائل فنی، برنامه و بودجه، کارکنان، همچنین انتخاب اعضای هیئت مدیره بوده است.

کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۷۰ درصد ذخایر گاز، ۴۰ درصد تولید، ۴۷ درصد صادرات گاز از طریق خط لوله و ۵۱ درصد از صادرات ال‌ان‌جی را در اختیار دارند، از این رو تمامی کشورهای دارنده گاز در جهان همواره علاقه دارند که به این مجمع بپیوندند.جی‌ئی‌سی‌اف از سال ۲۰۰۹ تا هم‌اکنون در حال پیشرفت است، به‌طوری که سهم جی‌ئی‌سی‌اف در سبد انرژی به‌ویژه در بخش سوخت‌های فسیلی رو به افزایش بوده و آینده بسیار درخشانی برای گاز طبیعی پیش‌بینی می‌شود.

نشست‌های جی‌ئی‌سی‌اف هر سال بلوغ بیشتری می‌یابد و همکاری‌ بین کشورها این مجمع مستحکم‌تر می‌شود، از سوی دیگر با پیوستن اعضای جدید به مجمع کشورهای صادرکننده گاز این مجمع محکم‌تر به راه خود ادامه می‌دهد. در یک سال گذشته کشور پرو به این مجمع پیوسته است و این نشان می‌دهد این مجمع کارایی لازم را در عرصه بین‌المللی داشته است، وگرنه اگر تشریفاتی بود کشور تازه به آن نمی‌پیوست. از میان ۱۲ عضو اصلی جی‌ئی‌سی‌اف در اجلاس تهران حدود پنج کشور در سطح وزیر انرژی و مابقی اعضا در سطح معاونان وزیران شرکت داشتند، اعضای اصلی مجمع کشورهای صادرکننده گاز ذخایر اصلی گاز جهان را در اختیار دارند و هشت عضو ناظر و یک عضو مهمان (کشور عمان) این گروه نیز ذخایر گازی قابل توجهی دارند.

نشست وزرای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سال ۲۰۲۵ میلادی در قطر و برگزاری اجلاس سران کشورهای عضو در سال ۲۰۲۶ برگزار می‌شود.

منبع: شانا

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.