ناگفتههایی درباره وزارت ۴۰ روزه محمد جواد تندگویان در نفت
به گزارش انرژی پرس، ۲۹ آذرماه سالروز بازگشت پیکر مطهر شهید محمدجواد تندگویان، وزیر نفت کابینه شهید رجایی، در زندانهای عراق است. درباره زندگی و خصوصیات اخلاقی و کاری شهید تندگویان، گفتوگویی را با همکار و همرزم او، سیدمحسن یحیوی انجام دادهایم که میخوانید. یحیوی سالها در مجموعه وزارت نفت سابقه خدمت دارد و به همراه شهید تندگویان دوره اسارت را گذرانده است. او حالا نماینده مجلس شورای اسلامی است و در کمیسیون انرژی مجلس فعالیت میکند.
شخصیت شهید تندگویان و فعالیتهای پیش از پیروزی انقلاب
سیدمحسن یحیوی درباره نقش شهید تندگویان در جریان انقلاب اسلامی میگوید: میتوان از شهید تندگویان بهعنوان یک الگوی متعهد و متخصص در مجموعه وزارت نفت نام برد. کسی که در دوران دانشکده، در عین داشتن ریاست جامعه اسلامی مهندسین دانشکده و فعالیتهای وسیع فوقبرنامه، بهعنوان دانشجوی رتبه اول شناخته میشد. از نظر فعالیتهای سیاسی، اجتماعی با وجود اختناق دوران ستمشاهی، ایشان با جرأت و جسارت به همراه دیگر همرزمانش فعالیتهای وسیعی را در سطح آبادان داشتند. پس از فارغالتحصیلی بهعنوان کارشناس نفت به استخدام پالایشگاه نفت تهران درآمد و با وجود داشتن زن و فرزند و نیاز به داشتن فعالیت تماموقت در پالایشگاه، ارتباط خود را با دانشکده نفت آبادان و بهویژه انجمن اسلامی دانشکده نفت حفظ کرد. همین هم بود که باعث شد کرمی، رئیس وقت دانشکده، گزارشی را برای ساواک درباره او بفرستد، چون اقدامهای شهید تندگویان باعث حفظ روحیه دانشجویان فعال دانشکده میشد.
تندگویان پس از این گزارش دستگیر شد و مدت یک سال را در زندان ساواک به سر برد. آن هم در شرایطی که در تمام این یک سال مورد شکنجههای سخت ساواک قرار میگرفت. پس از آزادی از زندان ساواک، ممنوعالاستخدام شده بود در نتیجه از پالایشگاه اخراج شد و چون هر جا که برای کار رجوع میکرد، از او کارت عدم سوءپیشینه میخواستند، مجبور شد مدتی بهصورت متفرقه کار کند. در این دوره حتی برای مدتی هم به کار مسافرکشی پرداخت. پس از مدتی از سوی بهروز بوشهری که در آن زمان مدیر کارخانه پارس توشیبا بود و بهواسطه وجود ایشان وجود کارت عدم سوءپیشینه قابلچشمپوشی بود، دعوت به کار شد و شهید تندگویان راهی رشت شد تا در پارس توشیبا مشغول کار شود.
در مجموعه پارس توشیبا هم از فعالیتهای سیاسی دست برنمیداشت تا اینکه پس از انقلاب در شرایطی که بیشتر مدیران کارخانهها را اخراج میکردند، با اصرار از شهید تندگویان خواستند مدیریت کارخانه را برعهده گیرد. پس از مدتی تندگویان به نفت برگشت و بهعنوان مدیر مناطق نفتخیز جنوب مشغول کار شد. با توجه به شرایط سخت آن وقت در مناطق جنوب، عملکرد شهید تندگویان چشمگیر بوده است.
تندگویان، وزیر بسیجی دولت شهید رجایی
سیدمحسن یحیوی در ادامه سخنانش در خصوص به وزارت رسیدن شهید تندگویان میگوید: با روی کار آمدن دولت شهید رجایی از او دعوت شد بهعنوان وزیر نفت قبول مسئولیت کند. در طول مدت کوتاه وزارت شهید تندگویان که بیش از ۴۰ روز دوام نداشت، او بیشتر ایام را در مناطق جنگی حضور مییافت و ضمن هدایت کارکنان، باعث ایجاد روحیه و دادن قوت قلب به آنان میشد.
این حضور تحمل شرایط سخت تأسیسات نفتی مورد حمله دشمن را برای کارکنان این بخشها هموار میکرد. سرانجام در آخرین بازدید از منطقه، به همراه بوشهری، بنده و چند نفر دیگر از معاونان و همکاران خود به اسارت رژیم بعثی عراق درآمد و در زندان عراق هم شربت شهادت را نوشید.
یحیوی با اشاره به فعالیت شبانهروزی شهید تندگویان در زمان جنگ تحمیلی درباره مدیریت وی یادآور میشود: در زمان جنگ تحمیلی و در شرایطی که برنامههای روزمره هر روز، با روز قبل تفاوت میکرد، برنامههای کوتاهمدت، بلندمدت و نگاه درازمدت برای آینده صنعت نفت پس از جنگ تحمیلی قاعدتاً فراروی هر مدیری در مجموعه نفت و بهویژه شخص وزیر بود. شهید تندگویان در این شرایط بهخوبی از عهده برنامهریزی برای تنظیم تولید، توزیع و صادرات نفت برمیآمد، بهگونهای که ما در این زمینه مشکلی نداشتیم.
از دیگر برنامههایی که مدنظر ایشان بود، برنامهریزی برای توسعه شبکه گازرسانی در کشور بود که در این زمینه اقدامهای خوبی را هم انجام دادند. به جرأت میتوان گفت آنچه تندگویان در عمر کوتاهش انجام داد، در زمان حیاتش بسیار مفید بود و پس از اسارت و شهادتش زیربنایی برای کار دیگر وزرا قرار گرفت.
بیتعلقی شهید تندگویان با وجود صدارت بر دومین شرکت بزرگ نفت دنیا
یحیوی در مورد نگاه شهید تندگویان به کار و زندگی میگوید: طول همکاری ما در وزارت نفت مربوط به همان ۴۰ روز وزارت ایشان در وزارت نفت بود. تندگویان در پاسخ به نصیحتکنندگانی که از ایشان میخواستند به جای حضور در مناطق جنگی، وقت خود را برای پیگیری امور، در داخل مرکز بگذراند، اعتقاد داشت: «در شرایط سخت کنونی که ما از کارکنان نفت میخواهیم در منطقه حضور داشته باشند، نمیتوان در میان آنها نبود.» به همین دلیل هم وقتی کارکنان میدیدند خود وزیر نفت با حضورش در مناطق خطرناک انجام وظیفه میکند با عشق و امید و انگیزه بیشتری کار میکردند.
پس از چند سال که بهعنوان مهندس فعالیت میکرد و مدیریت کارخانه پارس توشیبای آن زمان را بهعهده داشت و بعدها هم بهعنوان مدیر مناطق نفتخیز جنوب فعالیت میکرد، موقعی که به ساختمانی که ما هم در آن سکونت داشتیم نقلمکان کرد، وسایل زندگیاش حتی یک وانتبار پیکان را هم پر نمیکرد.
اسارت و آزادگی و پایمردی شهید تندگویان
پس از اینکه از سوی نیروهای عراقی به اسارت گرفته شدیم و نیروهای بعثی متوجه شدند در میان ما وزیر نفت جمهوری اسلامی هم هست، ما را به زندان سازمان امنیت عراق منتقل کردند. در تمام مدت اسارت در سلولهای انفرادی نگهداری میشدیم و تنها راهی که میتوانستیم مطمئن باشیم تندگویان هنوز زنده است و در میان ما حضور دارد صدای قرآن و مناجات او بود که در راهروی زندان میپیچید. او با شهامت با مأموران بازجوی عراقی برخورد میکرد و زندان سازمان امنیت عراق را همانند سنگری برای مقابله با دشمن در خانه خود دشمن قرار داده بود.
شهدا چراغ راه همه
سالهاست که از رفتن محمدجواد تندگویان، رادمردی از خاک پاک ایرانزمین که در مکتب حسین (ع) عشق آموخته بود میگذرد و اکنون خاطرهای از وزیری بر جا مانده که خود مرد میدان و عمل بود. حال ماییم و شهید تندگویان، ماییم و شهدای بزرگوار دیگری که هریک ستارهای و چراغی در راهمان هستند، آری امروز اعتلای کشور و صنعت نفت مدیون خون شهد تندگویان است و اکنون باید بذری را که او در مدت ۴۰ روز وزارتش با نگاهی عمیق و بلندمدت در صنعت نفت افشاند مراقبت کنیم تا آن را به درختی ستبر و سایهگستر بر تمام میهن تبدیل کنیم.
منبع: شانا
برچسب ها :شهید رجایی ، محمدجواد تندگویان ، نفت ، وزارت نفت ، وزیر نفت
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰