کد خبر : 7952
تاریخ انتشار : شنبه 23 دی 1402 - 11:34

رشد انرژی‌های تجدیدپذیر جهانی به بالاترین حد ۲۵ سال اخیر

رشد انرژی‌های تجدیدپذیر جهانی به بالاترین حد ۲۵ سال اخیر
محققان هواشناسی و پژوهشگران محیط زیست این هفته گزارش دادند که 2023 گرم‌ترین سال ثبت شده است. آنها پیش‌بینی کردند ژانویه 2024 آن‌قدر گرم خواهد شد که در مقایسه طی یک دوره 12 ماهه برای اولین بار از آستانه 1.5 درجه‌ای که در مذاکرات 2015 پاریس بر سر آن توافق شده بود، فراتر خواهد رفت.

به گزارش انرژی پرس، کشورهای بزرگ جهان در مذاکرات اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵، برای جلوگیری از بدترین پیامدهای تغییرات آب و هوایی، هدف خود را محدود کردن گرمایش زمین به ۱.۵ درجه سانتیگراد (۲.۷ فارنهایت) تعیین کردند. امروزه دمای کره زمین درست روی این عدد قرار گرفته است.

دیروز،‌ آژانس بین‌المللی انرژی، در اولین ارزیابی خود از زمان توافق کشورها بر روی اهداف جاه‌طلبانه جدید برای کاهش سرعت تغییرات خطرناک آب و هوا و افزایش دما، گزارش داد که رشد انرژی‌های تجدیدپذیر جهان در سال ۲۰۲۳ با سریع ترین نرخ خود در ۲۵ سال گذشته مواجه بود. این خبر، جزو معدود اخبار خوب زیست‌محیطی است که اگرچه در سال جدید میلادی منتشر می‌شود اما مربوط به سال گذشته است.

این آژانس مستقر در پاریس اعلام کرد که رشد سریع انرژی خورشیدی در چین عامل اصلی این افزایش است، زیرا به تولید برق از طریق انرژی خورشیدی در جهان نزدیک به ۵۱۰ گیگاوات اضافه کرده است. این مقدار برای تامین برق نزدیک به ۵۱ میلیون خانه برای یک سال کافی است.

در همین حال اروپا، ایالات متحده و برزیل نیز شاهد رشد بی‌سابقه‌ای در این زمینه هستند.

فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بین‌المللی انرژی، گفت:« انرژی‌های تجدیدپذیر در مسیر افزایش ۲.۵ برابری تا سال ۲۰۳۰ است. افزایش بودجه برای انرژی پاک در کشورهای در حال توسعه بزرگ‌ترین چالش برای رسیدن به ۱۱۰۰۰ گیگاوات از حدود ۳۴۰۰ گیگاوات سال ۲۰۲۲ است.»

کشورها در مذاکرات اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵، برای جلوگیری از تبدیل پیامدهای تغییرات آب و هوایی به فاجعه، هدف خود را محدود کردن گرمایش زمین به ۱.۵ درجه سانتیگراد تعیین کردند. براساس گزارش دانشمندان سال ۲۰۲۳ گرم‌ترین سال ثبت شده است و ژانویه امسال گرم‌ترین ژانویه طی ۲۵ سال گذشته خواهد بود.

برای اولین بار طی نزدیک به سه دهه از چنین مذاکراتی، توافق نهایی در دوبی از سوخت‌های فسیلی (زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی) به عنوان «علت تغییرات آب و هوایی» نام برد و گفت که جهان باید از آنها در حال گذار باشد. اما هیچ الزام مشخصی در این مذاکرات برای انجام چنین کاری تعیین نشد.

بیشتر بخوانید:  هدررفت سرمایه ایرانی در فلرینگ

گزارش آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی می‌کند که استقرار انرژی خورشیدی و انرژی بادی خشکی تا سال ۲۰۲۸ در ایالات متحده، اتحادیه اروپا، هند و برزیل در مقایسه با پنج سال گذشته بیش از دو برابر شود. این آژانس همچنین انتظار دارد تا سال ۲۰۲۸ به ظرفیت انرژی پاک ۳۷۰۰ گیگاوات در ۱۳۰ کشور اضافه شود که تقریباً تمام آن انرژی خورشیدی و بادی است.

چین که در حال حاضر کشور پیشرو در انرژی‌های تجدیدپذیر است، احتمالاً ۶۰ درصد از ظرفیت جدید انرژی پاک را که تا سال ۲۰۲۸ عملیاتی می‌شود، به خود اختصاص خواهد داد.

براساس تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی قیمت قطعات خورشیدی در سال ۲۰۲۳ تقریباً ۵۰ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته است. این آژانس پیش‌بینی کرده کاهش هزینه‌ها و استقرار سریع پنل‌ها در سال ۲۰۲۴ نیز ادامه خواهد یافت زیرا تولید از تقاضا بیشتر است و همین امر موجب کاهش قیمت تمام‌شده اجناس لازم خواهد شد.

خبر بد اینکه این آژانس اعلام کرده انرژی بادی نسبت به انرژی خورشیدی با چالش‌های بیشتری روبه‌رو است؛ به‌ویژه در خارج از چین که بزرگترین ظرفیت انرژی بادی جهان را دارد. این آژانس برای دلایل این چالش به مسائلی از جمله اختلالات زنجیره تامین، هزینه‌های بالاتر و تشریفات اداری که از نصب سریع‌تر جلوگیری می‌کند اشاره کرده است.

چالش‌های کلیدی برای رشد انرژی پاک در کشورهای توسعه‌یافته، تغییر پی در پی سیاست‌ها، محیط‌های اقتصادی شکننده و سرمایه‌گذاری ناکافی در شبکه‌های انتقال برق برای تطبیق با سهم بیشتر انرژی‌های تجدیدپذیر است.

چالش‌های کلیدی در کشورهای در حال توسعه، دسترسی به منابع مالی برای نصب انرژی‌های تجدیدپذیر، فقدان حاکمیت قوی و یکدست و نبود چارچوب‌های نظارتی است. رفع این مشکلات، باعث کاهش خطرات خواهد شد و موجب جذب سرمایه‌گذاری در انرژی پاک می‌شود.

منبع: انرژی امروز
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.