کد خبر : 3027
تاریخ انتشار : شنبه 18 شهریور 1402 - 15:14

سخنگوی کمیسوین انرژی مجلس در گفت‌وگو با «انرژی پرس»:

در تحقیق و تفحص از پتروشیمی‌های دولتی نوع تخفیف به خریداران، نحوی پیمانکاری و تامین قطعات روشن می‌شود

در تحقیق و تفحص از پتروشیمی‌های دولتی نوع تخفیف به خریداران، نحوی پیمانکاری و تامین قطعات روشن می‌شود
مصطفی نخعی گفت: باید مشخص شود نوع تخفیفی که به خریداران داده می‌شود با چه معیاری، توسط چه کسانی، چگونه تعیین و اعمال می‌شود؟ بنابراین هم در بحث تامین قطعات مورد نیاز و پیمان‌هایی که برای بخشی از فعالیت‌های خود انجام می‌دهند باید مورد تحقیق قرار گیرند.

به گزارش انرژی پرس، پرونده تخلفات پتروشیمی‌های دولتی به مجلس کشیده شد و نمایندگان با تحقیق و تفحص از آنها موافقت کردند. مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با «انرژی پرس» با اشاره به کلید خوردن تحقیق و تفحص از پتروشیمی‌های دولتی از سوی مجلس، تاکید کرد که برای تحقیق و تفحص از پتروشیمی‌های دولتی موارد متعددی وجود دارد که تفحص کنندگان می‌توانند مورد بررسی قرار دهند.
او در ادامه به این محورهای پیشنهادی اشاره کرد و گفت: از جمله این محورها می‌توان به این نکته اشاره کرد که پتروشیمی‌ها برای تامین مواد اولیه خود منهای خوراک گاز یا مایع، درتهیه برخی افزودنی‌ها و مواد مورد نیاز و تامین قطعات و اینکه به چه شکل و شیوه‌ای با چه فرایندی خرید می‌کنند، توجه داشته باشند.
نخعی اضافه کرد: مکانیزم فروش و اینکه آیا همه محصول خود را در یک فرایند رقابتی دربورس عرضه می‌کنند؟ یا آیا بخشی از فراورده‌های خود را به صورت مذاکره‌ای می‌فروشند؟ باید مورد تحقیق و تفحص قرار گیرد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تاکید کرد: باید مشخص شود نوع تخفیفی که به خریداران داده می‌شود با چه معیاری انجام می‌شود؟ توسط چه کسی و چگونه تعیین و اعمال می‌شود؟ بنابراین هم در بحث تامین قطعات مورد نیاز و پیمان‌هایی که برای بخشی از فعالیت‌های خود انجام می‌دهند باید مورد تحقیق قرار گیرند.

او افزود: پیمانی که برای تامین مواد اولیه پتروشیمی یا تعمیرات بخشی از پتروشیمی انجام می‌دهند؛ نیز از جمله مواردی است که باید مورد بررسی قرار گیرد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس یازدهم در پاسخ به اینکه چه موارد و مشکلاتی پیش آمد که برخی نمایندگان مجلس برای تحقیق و تفحص از پتروشیمی های دولتی احساس نیاز کردند؟ گفت: با وجود آنکه آمار و ارقام نشان می‌دهد پتروشیمی‌های دولتی سودهای کلانی دارند، اما مدام در کوچکترین تغییرات مثلا در نرخ گاز که دولت آن را از ۵ هزار تومان به ۷ هزار تومان تغییر داد، صدای متانولی‌ها که عمدتا دولتی هستند بلند شد که بازار نداریم و زیان‎ده هستیم. در حالی که سال‌های طولانی یکسری امتیازات خاص به متانولی‌ها اعطا شده است.
او توضیح داد: با توجه به تخفیفی که سال‌ها در نرخ خوراک به آنها داده شده است، آنها هنری به خرج نداده‌اند و تنها هنرشان تولید متانول بوده و قیمت را هم بالا برده‌اند. بعضا می‌بینیم به دلیل تحریم‌ها در فروش به مشکل برمی‌خورند و تنها خریدار متانول ما چینی‌ها هستند. بدتر اینکه قیمت را هم چینی‌ها به عنوان خریدار تعیین می‌کنند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: به همین دلیل بسیاری از پتروشیمی‌ها زیان‌ده شده‌اند. صحبت این است که وقتی امتیاز و رانتی مثل تخفیف و قیمت پایین خوراک پتروشیمی و البته در کنار آن بسیاری امتیازات دیگر اعطا شده است، آنها تکلیف داشته‌اند که زنجیره ایجاد کنند نه اینکه تا ابد متانول‌ساز بمانند.
نخعی افزود: آنها باید متانول در زنجیره پایین دست ایجاد کنند و محصولاتی با ارزش افزوده بیشتری که تحریم‌پذیر نیست تولید کنند تا بخشی از نیاز  داخل کشور هم تامین شود؛ در حالی که ما صرفا متانول را می فروشیم. این محصول در خارج از کشور به محصولات دیگری تبدیل می‌شود و همان محصولات را به داخل کشور وارد می‌کنیم و این کار برای کشور خسارت است.
این نماینده مجلس ادامه داد: عمده این تکلیف به عهده پتروشیمی‌های دولتی بوده است که به وظیفه خود عمل نکرده‌اند. بنابراین تفحص کنندگان از پتروشیمی‌ها باید این موضوعات را بررسی کنند که چرا به تکالیف خودعمل نکرده‌اند؟ چه موانعی سر راه آنها بوده؟ و کجا کوتاهی و ترک فعلی انجام شده است؟
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس همچنین تاکید کرد: نکته اینجا است، پتروشیمی‌ها طی سال‌های طولانی هرچه سود داشته‌اند را بین سهامداران خود تقسیم کرده‌اند و هیچ گاه بخشی از این سود را برای ایجاد ارزش افزوده در کشور هزینه نکرده‌اند!
او با بیان اینکه اگر چه از نظر افزایش تناژ در سال‌های گذشته افزایش تولید داشته‌ایم، اما در کیفی‌سازی و تولید و تکمیل زنجیره‌های مواد مورد نیاز کشور خیلی غفلت شده است، افزود: سهم قابل توجهی از این تقصیرها و قصور متوجه پتروشیمی‌های دولتی و بخش دولتی است که باید در این باره پاسخگو باشند.

بیشتر بخوانید:  تامین برق پایدار در تابستان نتیجه تعامل وزارت نیرو و پارس جنوبی بود

نخعی همچنین در پاسخ به اینکه دلیل اختلاف قیمت فروش محصولات پتروشیمی در شرکت‌های داخلی با قیمت جهانی چیست؟ توضیح داد: دلیل اصلی اختلاف قیمت محصولاتی که صادر می‌کنیم با قیمت جهانی این است که عمده محصولاتی که صادر می‌کنیم متانول است. یعنی چیزی نزدیک به ۱۰ میلیون تن تولید متانول داریم که عمده آن صادر می شود اما این محصول ما در دنیا فقط یک مشتری دارد.
او ادامه داد: به عبارتی یکی از متانول سازان بزرگ دنیا هستیم اما حجم عمده متانولی که تولید می کنیم فقط یک مشتری در دنیا دارد و طبیعی است که چین به عنوان تنها مشتری متانول ایران به دلیل غیررقابتی بودن این بازار، با هر قیمتی که دلش بخواهد این محصول را می خرد. بنابراین دلیل عمده این اختلاف قیمت فروش محصولات ما با قیمت جهانی، عدم تنوع مشتری است. پس نمی توانیم محصول غیررقابتی خود را با قیمت جهانی به فروش برسانیم.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.