کد خبر : 23414
تاریخ انتشار : پنجشنبه 10 آبان 1403 - 9:46

تزلزل در رابطه‌ی نفتی بغداد-واشنگتن / آیا صادرات به آمریکا دچار اخلال می‌شود؟

تزلزل در رابطه‌ی نفتی بغداد-واشنگتن / آیا صادرات به آمریکا دچار اخلال می‌شود؟
به‌رغم تمام امیدها مبنی بر افزایش تولید نفت از سوی عراق و بالا رفتن صادرات آن به کشورهایی چون آمریکا، بسیاری معتقدند که تحولات اخیر و همچنین احتمال وقوع جنگ فراگیر منطقه‌ای می‌تواند بر چشم‌انداز انرژی عراق تاثیر منفی بگذارد.  

به گزارش اختصاصی انرژی پرس، با عینیت یافتن پیش‌بینی‌ها درباره بالا گرفتن تنش‌ها در خاورمیانه حال بسیاری از کارشناسان در این‌باره گمانه‌زنی می‌کنند که تحولات فعلی چه تاثیری بر صادرات انرژی در خاورمیانه دارد. عراق به عنوان یکی از کشورهای مهم صادرکننده انرژی در منطقه در این میان جایگاه ویژه‌ای دارد که بی‌تردید از تنش‌های فعلی تاثیر گرفته است.

بغداد، صادرکننده محبوب واشنگتن

عراق از زمان اشغال بدل به یکی از تامین‌کنندگان اصلی انرژی برای آمریکا شده است. این در حالی است که حجم صادرات اخیر نفت عراق به ایالات متحده طی هفته‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا طی روزهای اخیر در گزارشی اعلام کرد که میانگین صادرات نفت عراق به ایالات متحده طی هفته گذشته به ۲۳۷ هزار بشکه در روز رسیده است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد: «بیشترین میزان واردات نفت طی هفته گذشته به ترتیب از کانادا به طور میانگین ۳.۷۱۹ میلیون بشکه در روز، کلمبیا ۳۶۵ هزار بشکه، ونزوئلا ۲۸۹ هزار بشکه و برزیل ۲۸۵ بشکه در روز بوده است.»

به گفته کارشناسان، به‌رغم کاهش عمده صادرات نفت از عراق به آمریکا، بغداد در خاورمیانه از مقاصد محبوب واردات برای کاخ سفید است. این در حالی است که بغداد از برنامه خود برای افزایش صادرات خبر داده است. اخیرا وزیر نفت عراق گفت که ظرفیت تولید نفت این کشور تا سال ۲۰۲۷ کمتر از ۷ میلیون بشکه در روز نخواهد بود. وزیر نفت عراق گفت که عراق قصد دارد تولید نفت خود را تا سال ۲۰۲۷ به ۷ میلیون بشکه در روز برساند. «احسان عبدالجبار»ف وزیر نفت عراق، در کنفرانس مجازی نفت این کشور گفت: «حتی با کاهش تولید اوپک و حتی با قیمت پایین، طرح جامع عراق در راستای دستیابی به هدف ما است.»

کارشناسان معتقدند که این مسئله از این جهت واجد اهمیت فراوان است که عراق دومین تولیدکننده بزرگ نفت خام در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) پس از عربستان سعودی است و پنجمین ذخایر بزرگ اثبات شده نفت خام جهان را در اختیار دارد. «نصرا بحری»، تحلیلگر بازارهای خاورمیانه، در این زمینه به یاهو فایننس گفت: «اهمیت تولید نفت عراق در سطح خاورمیانه و همچنین سطح جهانی، برای کسی پوشیده نیست، چراکه آمار و ارقام به‌خوبی حاکی از جایگاه موثر این کشور در صادرات انرژی است. آمریکا نیز از اهمیت این موضوع آگاه بوده و به همین خاطر تلاش کرده تا سطح واردات خود از این کشور را افزایش دهد، هرچند که ماهیت تحولات منطقه می‌تواند بر این مسئله تاثیرگذار باشد.»

بیشتر بخوانید:  جلوی بومی زدایی مدیران جوان در پارس جنوبی را بگیرید

مانعی به نام تنش‌های منطقه‌ای

به‌رغم تمام امیدها مبنی بر افزایش تولید نفت از سوی عراق و بالا رفتن صادرات آن به کشورهایی چون آمریکا، بسیاری معتقدند که تحولات اخیر و همچنین احتمال وقوع جنگ فراگیر منطقه‌ای می‌تواند بر چشم‌انداز انرژی عراق تاثیر منفی بگذارد. این در حالی است که بنا به گزارش اویل پرایس، قیمت نفت خام پس از سقوط به کمترین میزان در یک ماه اوایل هفته، روند صعودی را پی گرفت. بنا به این گزارش‌، بنا به آخرین آمار، هر بشکه نفت برنت ۷۱.۷۶ دلار در هر بشکه معامله شد و وست تگزاس اینترمدیت با ۶۷.۹۱ دلار در هر بشکه قیمت‌گذاری شده که هر دو اندکی نسبت به باز شدن معاملات آسیایی افزایش داشتند.

با این همه، کارشناسان هشدار می‌دهند که وضعیت فعلی می‌تواند در صورت افزایش ناگهانی تنش‌ها به‌سرعت دچار اخلال شود. بر این اساس، عراق به‌عنوان یکی از کشورهای درگیر در منطقه می‌تواند از افزایش تنش‌ها آسیب بسیار ببیند. تجاوز اسرائیل به خاک ایران که از سوی حریم هوایی آمریکا در عراق سازماندهی شده بود، بار دیگر مسئله درگیری ناخواسته بغداد را در منازعات منطقه‌ای مطرح کرده است. بنا به گزارش رسانه‌ها، دولت بغداد تلاش دارد خود را از نزاع‌های موجود به دور نگاه دارد و کاخ سفید نیز ترجیح می‌دهد که یکی از واردکنندگان مهمش در حوزه انرژی در آتش درگیری‌ها گرفتار نشود. با این همه، به گفته منابع آگاه، در صورت گسترش یافتن نزاع‌ها و وقوع یک درگیری فراگیر، عراق، خواسته یا ناخواسته، دچار رکود در صادرات انرژی می‌شود.

به گفته «جاسم السیسی»، تحلیل‌گر بازارهای انرژی در این رابطه با بلومبرگ گفت: «شکی نیست که بغداد نمی‌خواهد بیش از این درگیر منازعات منطقه‌ای شود. کاخ سفید نیز نمی‌خواهد از سیطره خود بر واردات نفت از این کشور دست بکشد بنابراین تمام تلاش خود را خواهد کرد تا عراق از این منازعات آسیب نبیند. با این همه، در صورت انفجار انبار باروت منطقه که هر لحظه احتمال آن می‌رود، می‌تواند سبب شود که تعادل انرژی موجود میان بغداد-واشنگتن دچار آسیب جدی شود.»

چنین به نظر می‌رسد که عراق تاکنون به‌خوبی توانسته صادرات خود در حوزه انرژی را از تنش‌های منطقه‌ای به دور نگاه دارد، اما مشخص نیست که آیا این روند در ادامه نیز می‌تواند ادامه داشته باشد یا خیر.

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.