کد خبر : 26262
تاریخ انتشار : دوشنبه 26 آذر 1403 - 13:29

تامین مواد اولیه تولید کالای اساسی کود سولفات پتاسیم با عدم تامین ارز

تامین مواد اولیه تولید کالای اساسی کود سولفات پتاسیم با عدم تامین ارز
تامین مواد اولیه تولید کالای اساسی کود سولفات پتاسیم با عدم تامین ارز در ۱۰ ماه گذشته متوقف شده و این صنعت را در معرض تعطیلی قرار داده، درحالی که واردات کودهای آماده مصرف در جریان است.

به گزارش انرژی پرس، با وجود فراوانی پتاسیم به طور طبیعی در پوسته زمین، دی پتاسیم سولفات به ندرت به شکل خالص در طبیعت پیدا می شود. پتاسیم برای گیاهان بسیار ضروری بوده و می تواند واکنش های آنزیمی، تشکیل نشاسته و قندها، سنتز پروتئین و تنظیم جریان آب در گیاه را به خوبی انجام دهد. معمولا پتاسیم مورد نیاز گیاهان در خاک بسیار کم است به همین دلیل از سولفات پتاسیم بهره می برند. همچنین این کودها، منبع خوبی برای تامین گوگرد مصرفی گیاهان هستند. گوگرد مسئولیت سنتز پروتئین و عملکرد آنزیم را به عهده دارد و به نوعی نقش آن در امنیت غذایی و کشاورزی مهم است.

کل نیاز کشور به کود سولفات پتاسیم براساس برآورد موسسه تحقیقات خاک و آب کشور به مقدار ۲۵۴ هزار تن در سال است و باتوجه به عدم تکافوی کلرور پتاسیم (ماده اولیه این محصول) تولیدی در کشور جهت تامین نیاز کلیه تولید کنندگان سولفات پتاسیم از لحاظ حجمی و کیفی، واردات مواد اولیه با کیفیت از کشورهای همسایه فعال در تولید مواد اولیه در سالیان گذشته به صورت مستمر انجام و موجب رونق تولید داخلی در این محصول و تامین کل نیاز کشور به این محصول شده است.

شرکت‌های فعال در زمینه تولید کود سولفات پتاسیم با ظرفیت تولید سالانه ۲۷۰ هزار تن به منظور خودکفایی کشور در تولید این محصول با اهمیت در صنعت کشاورزی فعالیت خود را با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی از سال‌های گذشته آغاز و در این سالیان در تامین و خودکفایی تولید در کشور نقش مهمی داشتند.

اما به گفته انجمن صنفی تولیدکنندگان کودهای کشاورزی از اول بهمن ماه ۱۴۰۲ تا تهیه این گزارش هیچگونه ارزی به مواد اولیه تخصیص داده نشده و این درحالی است که همه موارد مورد نظر معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اعم از تعهدات ارزی، تحویل کالای تولیدی به ارگان‌های زیرمجموعه وزرات کشاورزی و … به طور کامل توسط تولیدکنندگان انجام و هیچگونه بهانه برای این موضوع وجود ندارد.

بیشتر بخوانید:  تامین ۱۹.۳ میلیارد دلار ارز مورد نیاز واردات

تمام شرکت‌های تولید کننده، نیازمند مواد اولیه، با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی به عنوان شرکت تخصصی تامین کود و سم وزارت جهاد کشاورزی قرارداد رسمی داشته و کلیه محصولات خود را از این مسیر در اختیار کشاورزان قرار می‌دهند و در اخرین مناقصه برگزار شده توسط شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، شرکت‌های تولیدکننده به میزان ۱۲۰هزار تن تعهد تحویل در مدت شش ماه محصول سولفات پتاسیم گرانوله برای خود ایجاد کرده‌اند.

شرکت‌های تولیدکننده این محصول به منظور ایفای تعهدات قراردادی خود با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، کلرید پتاسیم وارداتی را پس از تبدیل به محصول سولفات پتاسیم به انبارهای شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، جهت توزیع بین کشاورزان زحمت‌کش تحویل می‌دهند.

شرکت‌های تولیدکننده این محصول کلیه تعهدات ارزی ناشی از دریافت ارز به منظور واردات کلرید پتاسیم در سنوات گذشته را به صورت کامل رفع و هیچ یک از آن‌ها تعهد ارزی بابت ورود کلرید پتاسیم ندارند.

با توجه به عدم تامین ارز واردات مواد اولیه و عدم امکان خرید مواد اولیه، واحدهای تولید کننده این محصول با ادامه این روند مجبور به توقف تولید برخلاف منویات مقام معظم رهبری و شعار سال و تعدیل ۲۰۰۰ نفر از پرسنل خود ظرف ماه‌های آتی خواهند بود که علاوه بر موارد بالا، پرداخت ضرر و زیان مندرج در قرارداد با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و عدم تولید این محصول متناسب با نیاز این کشور و بحران تامین کود سولفات پتاسیم در فصل زراعی جدید و خروج میلیون‌ها دلار جهت واردات سولفات پتاسیم آماده مصرف را نیز به این موارد افزود. اما حال سوال این است که مشکل تخصیص ارز این محصول چیست؟

منبع: ایسنا

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.