کد خبر : 32213
تاریخ انتشار : دوشنبه 18 فروردین 1404 - 11:15

بحران سبک شدن کاندنسیت زیر سایه فشارافزایی پارس جنوبی گم شد +فیلم

بحران سبک شدن کاندنسیت زیر سایه فشارافزایی پارس جنوبی گم شد +فیلم
پارس جنوبی، پروژه‌ای که قرار بود موتور توسعه اقتصاد گازی ایران باشد، حالا با پدیده‌ای نگران‌کننده به نام سبک شدن میعانات گازی یا کاندنسیت روبه‌رو شده؛ غفلت از پیش‌بینی این بحران در سال‌های گذشته حالا به بهایی سنگین از جمله کمبود خوراک برخی پتروشیمی‌ها تبدیل شده است.

به گزارش اختصاصی انرژی ‌پرس، پارس جنوبی که قرار بود پیشران اقتصاد گازی ایران باشد، اکنون با بحرانی خاموش اما تاثیرگذار مواجه است. کاهش فشار مخزن و سبک شدن میعانات گازی یا همان کاندنسیت نه‌تنها ارزش اقتصادی پروژه‌های گازی را تحت تاثیر قرار داده، بلکه امنیت خوراک مجتمع‌های پتروشیمی را نیز به خطر انداخته است.

موضوعی که سال‌ها پیش باید پیش‌بینی و برای آن راهکاری طراحی می‌شد، حالا گریبان توسعه‌ بزرگ‌ترین میدان گازی را گرفته است.

در همین رابطه، سعید ساویز، کارشناس انرژی، در گفت‌وگوی اختصاصی با «انرژی ‌پرس» جزییات مهمی از این بحران پنهان را مطرح کرده و نسبت به تبعات بی‌توجهی به آن هشدار داده است.

افت فشار و میعاناتی که دیگر بالا نمی‌آیند

ساویز در ابتدا به ماهیت فنی این پدیده اشاره می‌کند و می‌گوید: ماجرا از این قرار است که به‌دلیل افت فشار در مخازن پارس جنوبی، بخش ارزشمند گاز، یعنی مولکول‌های سنگین‌تر که به نام میعانات گازی (کاندنسیت) شناخته می‌شوند، دیگر مثل گذشته در سطح زمین جدا نمی‌شوند. این مواد در اعماق زمین جا می‌مانند و عملا بخشی از سرمایه ملی در دل سنگ‌ها دفن می‌شود.

او ادامه می‌دهد: این فقط یک مشکل فنی نیست، بلکه یک تهدید اقتصادی است. نه‌تنها کاندنسیت سبک‌تر و کم‌ارزش‌تر شده، بلکه مسیرهای جریان گاز نیز در برخی نقاط مسدود می‌شود.

واکنش دیرهنگام

این کارشناس انرژی با انتقاد از تاخیر در مواجهه با این مساله، می‌گوید: این موضوع باید سال‌ها پیش پیش‌بینی و برای آن راه‌حل طراحی می‌شد. حالا که خوراک پتروشیمی‌هایی مثل نوری با مشکل مواجه شده، تازه برخی مسئولان از آغاز مطالعات سخن می‌گویند!

بیشتر بخوانید:  پروژه حفاری چاه‌های درون‌میدانی برای جلوگیری از افت تولید گاز در پارس جنوبی

او به سیاست‌گذاری اولیه توسعه پارس جنوبی نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: اساس سرمایه‌گذاری برای توسعه این میدان، نه فقط فروش گاز خام بلکه صادرات میعانات گازی ارزشمند بود تا بازگشت سرمایه تضمین شود. اما حالا که تولید کاندنسیت کاهش یافته، همه محاسبات اقتصادی در حال فروپاشی است.

تزریق گاز، راهکار یا چالش تازه؟

اما آیا برای این بحران راهکاری وجود دارد؟ ساویز در این‌باره عنوان می‌کند: برخی متخصصان می‌گویند باید با تزریق گاز، فشار مخزن را کنترل کرد، اما این موضوع به همین سادگی نیست. تزریق گاز در مخازن گازی، بر خلاف مخازن نفتی، اقدام بسیار پیچیده‌ای است.

او به یکی از راهکارهای ممکن اشاره می‌کند و می‌گوید: اگر می‌شد گاز فلر را به این مخازن تزریق کرد خیلی خوب می‌شد، اما نمی‌دانم چقدر شدنی‌ست. این مساله نیاز به تحقیقات و طراحی دقیق دارد.

پروژه فشارافزایی، بدون تمهید برای کاندنسیت؟

به باور کارشناسان، پروژه فشارافزایی که اکنون در دستور کار قرار گرفته، باید همزمان با تمهیداتی برای مدیریت کاندنسیت اجرا شود، زیرا پروژه فشارافزایی اگر بدون در نظر گرفتن مساله کاندنسیت پیش برود، خودش می‌تواند بحران جدیدی ایجاد کند. این موضوع هنوز در طرح‌های اجرایی به‌درستی دیده نشده است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.