کد خبر : 32048
تاریخ انتشار : پنجشنبه 14 فروردین 1404 - 9:38

با متولی بزرگترین میدان گازی جهان؛ شرکت نفت و گاز پارس، آشنا شوید +فیلم

با متولی بزرگترین میدان گازی جهان؛ شرکت نفت و گاز پارس، آشنا شوید +فیلم
در قلب خلیج فارس، جایی که آبی آسمان به دریای نفت و گاز می‌پیوندد، داستانی از تلاش و خودکفایی شکل گرفت. یکم دی‌ماه سال ۱۳۷۷، روزی تاریخی برای صنعت انرژی ایران؛ شرکتی متولد شد تا عهده‌دار بزرگترین گنجینه گازی کشور باشد: میدان پارس جنوبی.

به گزارش اختصاصی انرژی‌پرس، شرکت نفت و گاز پارس به عنوان یکی از شرکت‌های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران در اول دی ماه ۱۳۷۷ تأسیس شد. اهمیت تسریع در بهره‌برداری از میدان مشترک پارس جنوبی به عنوان بزرگترین مخزن گازی کشور و جهان که به تنهایی نیمی از ذخائر گاز طبیعی ایران را در خود جای داده است؛ ایجاب می‌کرد که سازمانی مستقل با ساختار اجرایی ویژه جهت راهبری آن ایجاد شود.

در این راستا شرکت نفت وگاز پارس (سهامی خاص) طبق بند (الف) ماده ۵ اساسنامه شرکت مهندسی و توسعه نفت در ارتباط با توسعه میدان پارس جنوبی به همراه کلیه نفرات و امکانات موجود و حساب‌های مربوطه به این شرکت منتقل شد.

این شرکت مسئولیت توسعه تمامی فازهای میدان گازی پارس جنوبی در بخش‌های پالایشگاهی و فراساحل و همچنین توسعه میادین گازی فرزاد، بلال، کیش، پارس شمالی، گلشن و فردوسی و لایه نفتی پارس جنوبی را داراست.

از سازندگی بنادر تا امنیت انرژی

از دیگر فعالیت‌های این شرکت، توسعه طرح‌های پشتیبانی شامل احداث بنادر، شهرک‌های مسکونی، پروژه‌های راه‌سازی و سامانه‌های مهار و دفع سیلاب، توسعه طرح‌های تکمیلی شامل تاسیسات ذخیره‌سازی میعانات گازی و واحد مرکاپتان‌زدایی از میعانات گازی، طرح‌های نیروگاهی و خطوط انتقال شامل نیروگاه متمرکز و سیکل ترکیبی بعثت، خطوط و پست‌های برق و طرح پایانه نفتی جاسک است.

انجام ماموریت‌ها و اجرای قراردادها در زمینه اکتشافات، توسعه، تولید نفت خام و گاز طبیعی و فرآورش و همچنین حمل و انتقال نفت‌خام و فرآورده‌های نفتی به مخازن و بنادر مربوطه، بارگیری در محدوده جغرافیایی پارس جنوبی، پارس شمالی، و دیگر میادین دریائی در خلیج‌فارس و وظایف دیگری که مجمع عمومی شرکت تصویب کند، از جمله وظایف و مسئولیت‌های این شرکت به شمار می‌رود.

نقش کلیدی شرکت نفت و گاز پارس در زنجیره انرژی ایران

در همین زمینه شرکت نفت و گاز پارس به عنوان بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده گاز در ایران، راهبری حدود ۴۰ سکوی دریایی به‌همراه صدها چاه تولیدی و هزاران کیلومتر خط لوله دریایی در گستره‌ای به مساحت ۳۷۰۰ کیلومتر از بخش ایرانی بزرگ‌ترین میدان گازی جهان در خلیج فارس را برعهده دارد و بیش از ۷۰ درصد گاز کشور را تولید می‌کند.

با بهره‌برداری و توسعه‌ فازهای گوناگون‌ میدان‌ گازی پارس‌ جنوبی سهم‌ درآمد ناخالص‌ ملی کشور افزایش‌ یافته‌ و چشم‌انداز بدیع‌ و قابل‌ ملاحظه‌ای در رشد و شکوفایی صنایع‌ نفت‌ و گاز ایجاد شده است. بر اساس گزارش بررسی آماری شرکت BP از وضعیت انرژی دنیا که هرساله منتشر می‌شود، به دنبال افزایش تولید گاز در میدان گازی پارس جنوبی، هم‌اینک ایران پس از امریکا و روسیه در رتبه سوم کشورهای تولیدکننده گاز قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید:  عملیات نخستین چاه توسعه حفاری درون‌میدانی پارس جنوبی

اثرات چندجانبه توسعه میدان گازی پارس جنوبی بر اقتصاد ملی و تراز انرژی کشور را می‌توان در تأمین گاز کشور، بهبود زیرساخت‌های توسعه صنعتی و اشتغالزایی، توسعه صنعت پتروشیمی، ارتقای جایگاه کشور در میان تولیدکنندگان گاز در دنیا، تنوع‌بخشی به سبد صادرات کشور و خودکفایی در تولید بنزین و بی‌نیازی از واردات این محصول استراتژیک دانست.

همچنین از جمله مهم‌ترین‌ آثار جانبی‌ اجرای‌ پروژه‌های گوناگون‌ پارس جنوبی در استان بوشهر، رفع‌ محرومیت‌ و فقرزدایی‌، ایجاد زمینه‌ فعالیت‌های صنعتی‌، خدماتی‌ و گمرکی، حمل‌ و نقل‌، ایجاد صنایع‌ مرتبط‌ با صنعت‌ نفت‌ و گاز، احداث‌ فرودگاه‌ها، ایجاد بزرگراه‌های‌ مواصلاتی، توسعه شبکه ارتباطات‌، گسترش‌ شبکه‌ برق‌ و صنعت‌ توریسم‌ است.

ایجاد اشتغال‌ نیز یکی‌ دیگر از مهم‌ترین‌ دستاوردهای‌ ایجاد و توسعه‌ فازهای‌ مختلف‌ میدان‌ گازی‌ پارس‌ جنوبی‌ است. میانگین اشتغال مستقیم و غیرمستقیم روزانه در هر یک از طرح‌های سیزده‌گانه پارس جنوبی طی دوران ساخت (حدود ۵ سال) نزدیک به ۱۰هزار نفر در روز بوده است و بیش از ۱۵۰ شرکت داخلی در سطوح مختلف در توسعه این میدان گازی نقش داشته‌اند.

هم‌اینک نیز نزدیک به ۲۰هزار نفر در سکوها و پالایشگاه‌های در دست بهره‌برداری پارس جنوبی فعالیت می‌کنند که پس از تکمیل تمام طرح‌ها، تعداد کارکنان به حدود ۲۵هزار نفر خواهد رسید. از سوی دیگر هم‌اینک بیش از ۱۰۰هزار نفر در مجموعه طرح‌ها و مجتمع‌های پتروشیمی مشغول به کار هستند. در چشم‌انداز آینده‌ این‌ منطقه‌ می‌توان‌ بزرگترین‌ قطب‌ صنعتی‌ تولید انرژی‌ در جهان‌ را دید که‌ زمینه‌ساز ایجاد پایه‌های توسعه‌ اقتصادی‌ و اجتماعی‌ ایران‌ در سال‌های آینده خواهد بود.

دستاوردهای‌ توسعه‌ فازهای‌ میدان‌ گازی‌ پارس‌ جنوبی‌ را به طور خلاصه می‌توان اینگونه برشمرد:

صیانت‌ از منافع‌ ملی

دستیابی‌ به‌ خودکفایی‌ در صنایع‌ وابسته‌ به‌ صنعت‌ نفت‌ و گاز

رشد درآمد ناخالص‌ ملی

ایجاد اشتغال

انتقال‌ دانش‌ فنی‌

ایجاد روحیه‌ خودباوری‌ و اتکاء به‌ صنایع‌ داخلی‌

تشویق‌، ایجاد انگیزه‌ و پشتیبانی‌ از شرکتهای‌ فعال‌ در صنایع‌ نفت‌ و گاز و پیمانکاران‌ عمومی

افزایش‌ سهم‌ صنایع‌ داخلی‌ در ساخت‌ و توسعه‌ میدان‌ گازی‌ پارس‌ جنوبی‌

رشد سازندگان‌ ایرانی‌

رشد پیمانکاران‌ و مشاوران‌ ایرانی‌

ارتقای فناوری

توسعه‌ مشاغل ‌ صنعتی‌، آموزشی‌ و علمی‌ در کشور

خودکفایی در تولید بنزین کشور

تنوع‌بخشی به سبد صادراتی کشور (گاز طبیعی، محصولات پتروشیمی، گاز مایع، میعانات گازی، برق، بنزین و…)

افزایش تاب‌آوری اقتصادی

توسعه صنعت پتروشیمی

گازرسانی شهری و روستایی

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.