انرژی پرس بررسی میکند؛
اوپک، نگران نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا
به گزارش اختصاصی انرژی پرس، سیاست تولیدی اوپک پلاس در چشمانداز خود عوامل بیشماری را در نظر دارد، از جمله تقاضای چین، تولید نفت خام کشورهای غیرعضو، کاهش سهمیهها و نوسانات بازار. اما انتخابات آمریکا که فردا ۵ نوامبر برگزار میشود میتواند به همان اندازه برای این اتحاد مهم باشد.
اوپک، در انتظار اعلام نتایج
از تولید ایالات متحده گرفته تا امنیت و تحریمهای خاورمیانه، تأثیر پیروزی «دونالد ترامپ»، نامزد حزب جمهوریخواه یا «کامالا هریس»، معاون رئیسجمهوری فعلی آمریکا و نامزد دموکراتها برای اوپک پلاس عمیق خواهد بود، آن هم درست زمانی که اوپک در حال مبارزه برای تقویت بازار نفت در میان نوسانات بیسابقه است.
رشد تولید نفت خام آمریکا در سالهای اخیر چالش بزرگی برای اوپک پلاس بوده است، امری که فشار نزولی بر قیمتها اعمال کرده، سهم بازار این بلوک را تهدید کرده و به کاهش شدید تولید انجامیده است. «روکایا ابراهیم»، استراتژیست حوزه انرژی موسسه تحقیقاتی «بیسیای» در این رابطه گفت: «افزایش تولید ایالات متحده و سایر کشورهای غیراوپک پلاس مانند برزیل، گویان و کانادا تقریباً تأثیر کاهش تولید اوپک پلاس در سال جاری را خنثی کرده است.»
این در حالی است که قیمت نفت در سال ۲۰۲۴ بیثبات بوده است. اما در حال حاضر با وجود کاهش ۵.۸ میلیون بشکهای در روز از تولید کل اوپک پلاس که برای تنظیم بازار طراحی شده بود، شاهد بودیم که این عدم ثبات رو به سوی بهبود نگذاشت.
با این وجود، تحلیلگران انتظار ندارند که انتخابات آمریکا مستقیماً بر تولید نفت خام این کشور در کوتاهمدت تأثیر بگذارد. تولید نفت ایالات متحده به قیمت حساس است. این در حالی است که ترامپ وعده داده در صورت پیروزی، تولید نفت را به شکلی قابلتوجه افزایش دهد. البته کارشناسان معتقدند که این مسئله تنها در بلندمدت میتواند چشمانداز قیمتگذاریها را تغییر دهد و در مدت زمان کوتاه نباید انتظار تغییرات چندانی را داشت. در واقع، کارشناسان، تاثیرگذاری بر بازارهای مالی را فراتر از اقدامات ریاست جمهوری احتمالی (حال از هر جناحی که میخواهد باشد) میبینند و معتقدند که این روند در آینده نزدیک مختل نخواهد شد. با این همه، نمیتوان انکار کرد که انتخاب ترامپ یا هریس به اشکال مختلف میتواند بر روی روند تولید اوپک و همچنین بازارهای انرژی خاورمیانه تاثیرگذار باشد.
تحریم در راه است؟
تحلیلگران معتقدند که یکی از زمینههای اصلی واگرایی بین ترامپ و هریس، سیاست تحریم است که بر تولید نفت خام در تولیدکنندگان اوپک پلاس از جمله روسیه، ایران و ونزوئلا در سالهای اخیر تأثیر گذاشته است. پس از کاهش شدید در دوره اول دولت ترامپ، تولید در ایران و ونزوئلا در دوره ریاست جمهوری جو بایدن با تمرکز تحریمها بر روسیه اندکی بهبود یافت. این در حالی است که هر دو کشور تحت توافق اوپک پلاس از سهمیهبندی معاف هستند، امری که آنها اجازه می دهد تا آنجا که میتوانند نفت پمپاژ کنند.
درگیریها در اوکراین و خاورمیانه و همچنین اقدامات ضددموکراتیک «نیکولاس مادورو»، رهبر ونزوئلا، احتمالاً محرکهای کلیدی سیاست تحریمهای آمریکا باقی میمانند، اما شدت، سرعت و اجرای آن بسته به نتیجه انتخابات نوامبر متفاوت است. «جیم بورکهارد»، معاون تحقیقاتی شرکت «اساندپی گلوبال» در این رابطه گفت: «در دولت ترامپ، احتمال کاهش تحریمها علیه روسیه بیشتر از دوره ریاستجمهوری هریس است. با توجه به تشدید مناقشه ایران با اسرائیل، هیچ یک از این دو مایل به کاهش تحریمها علیه ایران نیستند.» وی افزود که احتمال اعمال فشار حداکثری ترامپ بر ایران بیشتر از هریس است. این تحلیلگر در گفتوگو با بلومبرگ افزود: «تحریمهای سختتر فضا را برای تولیدکنندگان دیگر ایجاد میکند تا کاهش عرضه را جبران کنند. اوپک میتواند با افزایش تولید خود از این مزیت استفاده کند».
به گفته کارشناسان، یکی دیگر از حوزههای واگرایی میتواند امنیت انرژی خاورمیانه باشد. اوپک پلاس تا حد زیادی روی ایالات متحده برای کمک به تامین امنیت زیرساختهای انرژی در منطقه در بحبوحه تشدید تنشها بین اسرائیل و ایران حساب میکند. از یاد نباید برد که در سپتامبر ۲۰۱۹، کارخانه فرآوری نفت خام ابقیق آرامکو عربستان سعودی و میدان نفتی خریس مورد حمله قرار گرفت که بیش از ۵ میلیون بشکه در روز تولید داشت. ایالات متحده – در آن زمان به رهبری ترامپ – با استقرار نیروهای آمریکایی بیشتر و تقویت دفاع هوایی عربستان به این بحران پاسخ داد.
در کنار تمامی این موارد باید به این نکته نیز توجه داشت که ورای مسئله تولید، روابط اوپک با آمریکا در مقاطعی ناهموار بوده است. دورههای نوسان قیمت، ایالات متحده و آژانس بینالمللی انرژی را به انتشار ذخایر استراتژیک نفتی سوق داده است، امری که بر قیمتهای نفت خام و درآمدهای صادراتی تولیدکنندگان اوپک تأثیر میگذارد. روسای جمهور آمریکا در واکنش به عملیات طوفان صحرا، طوفان کاترینا، ناآرامی در لیبی و حمله روسیه به اوکراین، انتشار اضطراری رویکردهایی را پیش گرفتند که هر کدام به نحوی بر سیاستگذاریهای اوپک تاثیر گذاشت.
با در نظر گرفتن این موارد و همچنین تحلیلهای موجود، در نهایت میتوان چنین نتیجه گرفت که بازار نفت از نزدیک نظارهگر حضور آمریکاییها در پای صندوقهای رای در ۵ نوامبر خواهد بود.
برچسب ها :انتخابات آمریکا ، اوپک پلاس ، بازار جهانی نفت ، صنعت نفت آمریکا ، قیمت نفت
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰