هراس زمستانی در قاره سبز؛
اعلام جنگ انرژی ترامپ به اروپا
به گزارش انرژی پرس، بازگشت دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده چالشهای اساسی برای اتحادیه اروپا ایجاد میکند. در سطح بین المللی، خطر اصلی این است که اقدام یکجانبه ایالات متحده میتواند به طور مهلکی سه نهادی را که برای منافع اتحادیه اروپا حیاتی هستند یعنی ناتو، توافقنامه پاریس و سازمان تجارت جهانی را تضعیف کند. علاوه بر این، با تهدید به افزایش تعرفهها بر واردات از اتحادیه اروپا و بسیاری از اقتصادهای دیگر، سیاستهای ترامپ میتواند اثرات مضری بر اقتصاد اتحادیه اروپا هم مستقیم و هم از طریق تضعیف رشد اقتصادی ایالات متحده و جهان داشته باشد.
اما اخیرا، الزام به افزایش واردات نفت و گاز از سوی اتحادیه اروپا، آخرین تهدید دونالد ترامپ بوده است. اگرچه تهدید و ارعاب در سیاست ترامپ تازگی ندارد، اما او اکنون متحدان خود در کشورهای اتحادیه اروپا را با استفاده از هیدروکربنها به عنوان سلاح هدف قرار داده است. ترامپ باور دارد که اقدام اروپا برای افزایش واردات نفت و گاز از آمریکا با انعقاد معاملات بزرگ، یکی از ابزارهای کاهش کسری تجاری بین دو طرف است.
ترامپ در روز جمعه ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴ با یک پست مجازی شرکای خود در اتحادیه اروپا را غافلگیر و در آن تهدید کرد اگر اتحادیه اروپا واردات هیدروکربنهای آمریکایی خود را افزایش ندهد، عوارض گمرکی وضع خواهد کرد. پس از اعمال عوارض گمرکی بر کانادا، مکزیک و چین، گیوتین ترامپ به اروپا هم کشیده شد و گفت که اگر کشورهای این قاره در تراز تجاری با آمریکا مازاد داشته باشند، اکنون باید تاوان آن را از طریق جبران کسری تراز تا پایان بپردازند.
اروپا در حال حاضر تمایل به افزایش واردات نفت و گاز از آمریکا دارد و واردات نفت از واشنگتن بیش از دو میلیون بشکه در روز (بیش از نیمی از صادرات واشنگتن) است. بر اساس دادههای رویترز، هلند، اسپانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، دانمارک و سوئد بزرگترین کشورهای اروپایی واردکننده نفت آمریکا هستند.
البته، افزایش واردات نفت و گاز آمریکا توسط اروپا – با توجه به جاه طلبی و تهدید ترامپ – و انعقاد معاملات بزرگی که تراز تجاری بین دو طرف را تقویت میکند، مستلزم افزایش تولید هیدروکربن واشنگتن یا کاهش صادرات به آسیا است.
اروپا چگونه پاسخ میدهد؟
تاکنون هیچ موضع رسمی از سوی اتحادیه اروپا یا کمیسیون اروپا برای پاسخ به تهدیدات ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه وجود نداشته است. با نگاهی به گزینههای اروپایی موجود، متوجه میشویم که اکثر پالایشگاهها و شرکتها، تأسیسات خصوصی هستند و این کار را برای انها دشوار میکند.
به نظر میرسد واکنشهای اروپاییها به تهدید قبلی ترامپ برای اعمال تعرفهها – قبل از مرتبط ساختن آنها با افزایش واردات نفت و گاز – کاملا متفاوت بود و برخی از مقامات به سمت تنشزدایی حرکت کردند، در حالی که برخی دیگر این تهدید را یک «جنگ تجاری» میدانستند. کیر استارمر، رئیس حزب کارگر بریتانیا، عوارض گمرکی را رد و نسبت به خطرات آن هشدار داد، اما تاکید کرد که کشورش در حال افزایش تجارت خود با سایر کشورهای جهان به جز آمریکا است.
موسسه ملی تحقیقات اقتصادی و اجتماعی بریتانیا هشدار داده بود که افزایش تعرفهها میتواند به کاهش رشد اقتصادی در این کشور منجر شود. به گزارش رویترز، سخنگوی اتحادیه اروپا آمادگی خود را برای افزایش منافع متقابل در معاملات انرژی با طرف آمریکایی در راستای خلاصی از منابع روسیه اعلام کرد. در واقع، برای جلوگیری از اعمال تعرفه، خریداران LNG در کشورهای اتحادیه اروپا به فکر خرید محمولههای آمریکایی بیشتر شدهاند.
انواع نفت خام آمریکا (سبک و متوسط) به بازارهای آمریکای شمالی به ویژه کانادا و همچنین کشورهای اروپایی و آسیایی صادر میشود. به نظر میرسد دامنه تهدیدها به وضع تعرفه گمرکی برای همه کشورهایی که از کسری تجاری با آمریکا رنج میبرند، از کانادا همسایه گرفته تا بزرگترین اقتصاد آسیا، «چین»، گسترش خواهد یافت.
در مجموع، تقاضای ترامپ برای افزایش صادرت نفت و گاز آمریکا به اروپا، پرسشهایی را درباره سرنوشت طرحهای انتقال انرژی اتخاذ شده توسط کشورهای اتحادیه اروپا مطرح میکند، زیرا از طریق آن به دنبال کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی به نفع انرژی پاک هستند.
اعلام جنگ تجاری
جوجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا از اتحادیه اروپا خواست تا با درخواست ترامپ برای افزایش واردات نفت و گاز از آمریکا همسو شود تا از جنگ تجاری اجتناب کند. اتحادیه اروپا قبلاً پیشنهاد خرید مقادیر اضافی گاز مایع آمریکا را داده بود که با توجه به افزایش تقاضا، به جبران کمبود گاز روسیه کمک کرد.
نوامبر گذشته، اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، اعلام کرد که اتحادیه اروپا در حال بررسی خرید محمولههای گاز بیشتر ایالات متحده است تا واردات از روسیه را محدود و جایگزین کند. پس از تهدید ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه ۲۰ درصدی بر واردات غیر چینی آمریکا، درخواستها برای افزایش خرید از واشنگتن افزایش یافت.
به گزارش فایننشال تایمز، برخی از تحلیلگران به سرعت خواستار افزایش خرید گاز آمریکا برای جلوگیری از تهدیدهای ترامپ علیه کشورهای اتحادیه اروپا شدند. انریکو لتا، نخست وزیر سابق ایتالیا تاکید کرد که اتحادیه اروپا باید برای پاسخ به تهدیدات ترامپ آماده شود. زیرا این امرعدم اطمینان در مورد آینده تجارت بین دو کشور را افزایش داده است. این تصمیم احتمالا بر سطح قیمتها و هزینه مصرف کننده تأثیر منفی بگذارد، تا جایی که با اعمال هزینه بر مشتقات نفتی، امنیت انرژی را تهدید کند.
عدم وجود استراتژی
سکوت اروپا در قبال تهدیدات ترامپ تاکنون نشان دهندهعدم وجود استراتژی واحد برای جلوگیری از جنگ تجاری بین دو طرف، علیرغم تأثیر این تهدید بر برخی از دولتها و شرکتها است. البته، گویا تلاشهای اروپایی برای بررسی عواقب اعمال عوارض گمرکی بر بخشها و کالاهای اروپایی آغاز شده است.
مقامات اتحادیه گامهای واقعی برای تشکیل یک اتحاد تجاری مشترک جهت کاهش تهدید ترامپ را نشان ندادند، که این امر تردیدها نسبت به آینده مبادله کالا و خدمات با آمریکا، بهویژه با توجه به بدتر شدن رویدادهای ژئوپلیتیک جهانی را افزایش میدهد.
ارزش مبادلات تجاری بین اتحادیه اروپا و آمریکا در سال گذشته (۲۰۲۳) از ۱.۵ تریلیون دلار فراتر رفت که براساس آن کسری تجاری آمریکا مشهود بود. تشدید جنگ تجاری بین اتحادیه اروپا و آمریکا در گذشته هم تجربه شد، زیرا ترامپ قبلاً در سال ۲۰۱۸ و در دوره ریاست جمهوری نخست خود حملات مشابهی را انجام داده بود و کمیسیون اروپا در آن زمان با اعمال تعرفه بر کالاهای آمریکاییها واکنش خود را تشدید کرد.
در مجموع، افزایش خرید نفت و گاز طبیعی آمریکا توسط اتحادیه اروپا ممکن است تنشهای تجاری را کاهش دهد و گفتگوها را برای جلوگیری یا کاهش تعرفهها در دولت دوم ترامپ تسهیل کند، اما پویایی بازار LNG و پویایی داخلی اتحادیه اروپا مانع آن نمیشود که این تعدیلها به طور کامل مسائل تجارت ترانس آتلانتیک را حل کند. هشدار ترامپ پس از آن منتشر شد که اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در ماه نوامبر گفت که اتحادیه اروپا میتواند خرید گاز طبیعی مایع آمریکا (LNG) را افزایش دهد تا هم مازاد تجاری بزرگ خود را با ایالات متحده کاهش دهد و هم به جایگزین برای واردات LNG روسیه تبدیل شود.
برچسب ها :بحران گاز در اروپا ، تامین گاز اروپا ، دونالد ترامپ ، واردات گاز اروپا ، واردات نفت و گاز
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰