کد خبر : 33072
تاریخ انتشار : چهارشنبه 3 اردیبهشت 1404 - 12:37

از ۵۲ تا ۲۲ درصد؛ ریزش سودآوری صنعت پتروشیمی با آغاز دولت رئیسی +اینفوگرافیک

از ۵۲ تا ۲۲ درصد؛ ریزش سودآوری صنعت پتروشیمی با آغاز دولت رئیسی +اینفوگرافیک
صنعتی که روزی با سودسازی رویایی‌ در بازار سرمایه می‌درخشید، حالا در لبه سقوط ایستاده است. حاشیه سود ناخالص شرکت‌های پتروشیمی در بورس به پایین‌ترین سطح سیزده سال اخیر رسیده و زنگ خطر برای یکی از مهم‌ترین گروه‌های صادرات‌محور بازار سرمایه به صدا درآمده است. آیا بازگشت به روزهای اوج ممکن است، یا سود تولید شیمیایی‌ها برای همیشه آب رفته است؟

به گزارش اختصاصی انرژی پرس، تا همین چند سال پیش، شرکت‌های شیمیایی بورس در اوج سودآوری بودند؛ اما حالا شرایط کاملا دگرگون شده است. حاشیه سود ناخالص این صنعت که روزگاری یکی از جذاب‌ترین معیارهای تحلیل‌گران برای توجیه سرمایه‌گذاری در گروه شیمیایی بود، به پایین‌ترین سطح خود در ۱۳ سال گذشته سقوط کرده است.

در ۱۲ ماهه منتهی به بهار ۱۴۰۰ درست در ماه‌های پایانی دولت دوازدهم، حاشیه سود ناخالص صنعت شیمیایی بورس به بیشترین سطح ۶ ساله خود رسید.

در آن دوره میانگین حاشیه سود ناخالص شرکت‌های شیمیایی معادل ۵۲ درصد بود؛ عددی که نشان می‌داد نیمی از درآمد فروش شرکت‌ها به عنوان سود از تولید باقی می‌ماند.

آغاز افول صنعت شیمیایی با شروع دولت رئیسی

از مرداد ۱۴۰۰ و با شروع به کار دولت سیزدهم، ورق برگشت؛ افزایش هزینه‌های تامین خوراک، نوسانات نرخ ارز، مداخلات قیمتی و محدودیت‌های صادراتی، همگی دست‌به‌دست هم دادند تا سودآوری تولید در این صنعت افت کند.

سقوط آزاد به پایین‌ترین سطح ۱۳ سال گذشته

بیشتر بخوانید:  متخلفان بورسی نرخ‌ خوراک پتروشیمی شناسایی شدند

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در دوره ۱۲ ماهه منتهی به پایان آذرماه ۱۴۰۳ حاشیه سود ناخالص صنعت شیمیایی به کمتر از ۲۲ درصد، یعنی پایین‌ترین سطح از سال ۱۳۹۰ تاکنون کاهش یافته است.

یعنی تنها حدود یک‌پنجم درآمد حاصل از فروش، برای شرکت‌ها به عنوان سود ناخالص از محل تولید باقی می‌ماند.

سود تولید؛ آب رفته‌ای که برنمی‌گردد؟

کارشناسان معتقدند بخشی از این افت ناشی از افزایش قیمت خوراک، رشد هزینه‌های انرژی، مالیات‌ها و بی‌ثباتی در سیاست‌های صادراتی است. در کنار آن، روند کاهشی نرخ‌های جهانی محصولات شیمیایی نیز فشار مضاعفی بر حاشیه سود شرکت‌ها وارد کرده است.

بازگشت به سودآوری؟ شاید، اما نه به‌زودی

برای بازگشت دوباره به سودهای رویایی سال ۱۴۰۰ صنعت شیمیایی به تغییرات اساسی نیاز دارد. از جمله کاهش نرخ خوراک، تثبیت بازارهای صادراتی و حذف تصمیمات مقطعی دولت‌ها در حوزه قیمت‌گذاری. در غیر این‌صورت، گروهی که زمانی ستاره بورس بود، شاید دیگر هیچ‌وقت به درخشش قبل بازنگردد.

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.